Poți să-l întrebi pe Papa de la Roma ce părere are despre zicerea tîmpită că Messi ar fi Dumnezeul fotbalului? Iată că s-a putut! Dar asta și pentru că Papei Francisc îi place fotbalul, și-a recunoscut de mai multe ori această lumească slăbiciune. Ar mai fi ceva: Papa are umor. Alt înalt slujitor al Celui de Sus i-ar fi zis jurnalistului că nu răspunde la întrebări prostești. Și să recunoaștem că o asemenea replică n-ar fi deranjat pe nimeni. Totuși, episcopul Romei s-a coborît, ca să zic așa, la această întrebare și i-a explicat jurnalistului că Dumnezeu nu e decît unul.
Așadar, pentru un credincios adevărat, Messi nu poate fi Dumnezeu, oricît de bun fotbalist ar fi. Cunoscînd însă slăbiciunile suporterilor de fotbal, Papa a admis că cei care spun despre Messi că ar fi Dumnezeu exprimă astfel un superlativ absolut și nimic mai mult, pentru care nu riscă să fie trimiși în Iad.
Cu nu prea multe secole în urmă, acești admiratori ai lui Messi ar fi putut suferi cazne lumești ca să-și retracteze blasfemia. Li s-ar fi demonstrat că sînt stăpîniți de diavol, chiar dacă ei ar fi spus nu voiau decît să-și exprime o omenească admirație față de un semen de-al lor. „Admirație să fie, dar de Dumnezeu nu te atingi! Recunoaște, păcătosule, că ai căzut sub stăpînirea diavolului!” „Nuuu, am zis și eu așa cu mintea mea proastă…” Inventivitatea Inchiziției în privința instrumentelor de tortură mi s-a părut totdeauna de inspirație demonică. Și dacă Biserica Catolică ar trebui să prezinte scuze umanității pentru ceva, ar trebui s-o facă, negreșit, pentru a se spăla de rușinea torturării și a arderii pe rug a celor care erau bănuiți de amiciție cu Diavolul.
O să spuneți, poate, că vreau să dezgrop morții și să tulbur liniștea prelaților catolici și a preoțimii ortodoxe care i-au afurisit și excomunicat pe diverși scriitori chiar și în zilele noastre. Nu dezgrop nici un mort! Zilele trecute, cîțiva preoți catolici polonezi au pus pe rug cărți din seria Harry Potter, niște volume cu vampiri și niscaiva măști de cult africane, ca să lichideze simbolic credințele sau tendințele care contrazic dogma creștină a unui singur Dumnezeu. Operațiunea asta mi s-a părut cutremurătoare, în directă descendență a călugărului Savonarola, cel ce a înființat rugurile deșertăciunii la Florența și care avea să fie ulterior ars pe rug, ca eretic. Or, dacă acum preoți catolici, care nu sînt zombi ai religiei lor, dau foc ritualic la cărți și la obiectele sfinte ale altor culte, Papa însuși ar trebui să-i excomunice pe acești stră-stră-stră-strănepoți ai lui Savonarola, călugărul inspirat de diavol, nu de Bunul Dumnezeu.
Daca infama biserica catolica ar trebui sa-si ceara scuze doar pentru torturile incredibile suferite de milioane de oameni nevinovati ar fi chiar bine; 99% din raul din aceasta lume i se datoreaza – nici nu are de fapt cum sa isi ceara scuze, este raul absolut.