Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Micul Titulescu și marile alegeri

Zoom Micul Titulescu și marile alegeri

În 2010, după ce Victor Ponta devenise cel mai tânăr președinte din istoria PSD, câțiva dintre parlamentarii acestui partid au inițiat, cot la cot cu parlamentari ai Partidului Democrat Liberal, o modificare a legii alegerilor locale, prin care primarii urmau să fie aleși într-un singur tur de scrutin. După douăzeci de ani de la primele alegeri locale de după 1989 (1992), românilor li se pregătea un tip de alegeri ce nu le mai dădea posibilitatea de a decide cu prea mare ușurință cine să conducă destinele comunităților locale.

PD-L avea nevoie de această modificare legislativă, mai ales după măsurile de austeritate de la începutul lui 2010, iar PSD a văzut o oportunitate pe care nu o putea rata.

Ultimele alegeri în care un primar a fost ales în două tururi au avut loc în martie-aprilie 2011, fiind alegerile parțiale pentru primarul comunei Horia, din județul Tulcea. Proaspăt înființată în februarie același an, alianța dintre PSD, PNL și PC, numită USL, a pierdut, atunci, în al doilea tur, o Primărie mică, pe care și-o credea ca și asigurată. Dacă alegerile ar fi avut loc într-un singur tur, probabil că noua alianță – la vremea aceea – ar fi avut câștig de cauză. De aceea, în mai 2011, pe 11 ale lunii, atunci când s-a dat votul final în Camera Deputaților, nici PSD, nici PNL și nici PC nu au făcut nimic special pentru a împiedica modificarea legii. 174 de deputați au votat atunci pentru alegerea primarilor într-un sigur tur, cei 174 fiind membri ai PD-L, ai UDMR, ai UNPR și deputați neafiliați.

Pentru prima dată după 1989, în 2012 mai multe orașe ale țării și-au ales primarii cu mai puțin de jumătate din numărul celor ce s-au prezentat la vot. Chiar dacă USL vădea, în 2012, o tendință de creștere, ce avea să se concretizeze, în iarna aceluiași an, cu singura majoritate parlamentară capabilă să ducă la schimbarea Constituției din ultimii 28 de ani, alegerile locale de la jumătatea lui 2012 au consfințit, de fapt, păstrarea în funcții a unor mici baroni locali portocalii, imposibil de detronat chiar și astăzi, în ciuda lipsei de performanță edilitară.

În 2015, la aproape un an de la scindarea USL, s-a încercat, din nou, modificarea legii alegerilor locale, astfel încât primarii să fie aleși iar din două tururi. De această dată, după dezbateri intense în Parlament, PSD, UDMR, UNPR și ALDE, proaspăt desprins din PNL, au votat pentru menținerea alegerii primarilor dintr-un singur tur. PNL a mimat puțin opoziția, dar, la voturile finale, cei mai mulți dintre reprezentanții partidului fie au absentat, fie au lipsit, fie au votat de partea majorității. Vasile Blaga, încă o voce importantă a proaspetei uniuni PDL-PNL, a anunțat atunci că partidul domniei-sale a obținut o mare victorie în lupta cu foștii parteneri de guvernare, reușind ca, în schimbul alegerii primarilor într-un singur tur, să acepte alegerea președinților de Consilii Județene prin votul consilierilor județeni, în locul alegerii uninominale direct prin votul cetățenilor. Astfel, s-a deschis, pentru 2016, calea negocierilor ce au făcut posibil faptul ca alianțe de ocazie, dictate de interese locale, să transceadă votul popular.

În 2019, după alegerile europarlamentare, guvernul condus de Viorica Dăncilă a dorit să-și ofere o gură de oxigen și a modificat iar, prin Ordonanță de Urgență, legea alegerilor locale, revenind la alegerea președinților de Consilii Județene prin vot uninominal, direct, dintr-un singur tur. Teoretic, acest lucru ar putea asigura PSD-ului o continuitate în conducerea județelor, cei 31 de președinți de Consilii Județene care aparțin social-democraților fiind, în această situație, destul de greu de îndepărtat. În loc să propună alegerea președinților de CJ din două tururi, asemeni primarilor, PNL vrea să revină la alegerea de către consilierii județeni. În aceste condiții, nici din iunie 2020 partidele mici, oricât de competenți le-ar fi reprezentanții, nu vor avea acces nici la conducerea județelor și nici la gestionarea bugetelor aferente.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale