Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Milionarii lunii mai (X)

Zoom Milionarii lunii mai (X)

Acesta este ultimul text din seria celor care vorbesc despre averile foștilor și viitorilor europarlamentari români. Săptămâna viitoare vom ști, deja, cine sunt cei 32 de noi (unii tot vechi) reprezentanți ai României în Parlamentul European. Ar fi putut fi 33, dar nu s-au decis briții cu Brexit-ul ăla și trebuie să dea Uniunii Europene, din nou, parlamentari. Să fie primiți. Un milionar mai puțin pentru România, unul în plus în Regatul Unit.

Pe lista Pro România, pe locul al treilea, după Victor Ponta și Corina Crețu, se află Mihai Tudose, unul dintre premierii de legendă ai PSD. Adică unul care n-a apucat să danseze decât juma’ de an, că după aia l-au învins Serviciile, cerându-i prea multe.

Ei bine, declarația de avere a lui Mihai Tudose ne-ar putea îndemna să-l votăm, pentru că omul are mari lacune în comparație cu alți politicieni.

De exemplu, săracul, nu are nici un cont în bancă. Dar știam asta despre el, nu? Căci a spus pe când era premier că el nu are încredere în bănci, deci își ridică salariul da la casieriile unităților pentru care prestează. Neavând nici un cont, habar nu avem câți bani are la saltea. Dacă o fi având încredere măcar în saltele…

În 2018, Mihai Tudose n-a câștigat decât 115.453 de lei din indemnizația de parlamentar și a mai apucat să câștige 5.000 de lei ca premier. Norocul lui că a apucat să vândă o mașină, un Mercedes, către Țiriac Auto SRL, cu 97.629 de lei. Oricum, mai avea două: unul luat în 2015 și altul luat în 2017, prin leasing, leasing la care are de achitat 25.000 de euro.

Altfel, băiat modest, Tudose deține un apartament în Brăila și o colecție filatelică strânsă între 1980 și 1987, în valoare de 30.000 de euro.

Dat fiind că soția nu are nici un venit (sau nu îl declară el în declarația de avere), Tudose o duce greu, foarte greu. I-ar prinde bine un vot, să ajungă în PE, la venituri de aproximativ 200.000 de euro pe an. O să treacă pe la casierie cu poșetuța, că, dacă nu-i ia pe card, nu-i mai încap așa ușor în portofel.

Iuliu Winkler este nu doar candidatul de pe prima poziție a listei UDMR, ci și un veteran în Parlamentul European, fiind la finalul celui de-al treilea mandat. Prima dată a candidat în 2007, dar nu a intrat din prima, ocupând locul 3 pe liste, iar UDMR având doar doi admiși. Dar György Frunda s-a retras destul de repede, pentru un post mai important, așa că Iuliu Winkler a devenit eurodeputat în decembrie 2007. Și n-a mai plecat de acolo, de la Bruxelles, nici până azi.

Familia Winkler deține un teren în satul Govăjdie, comuna Chelari, județul Hunedoara, două case de vacanță în aceeași localitate și două apartamente în Hunedoara. N-au decât o mașină, un BMW din 2012. Bijuterii, ceasuri, tablouri care să depășească 5.000 de euro ca valoare nu au, dar nici datorii nu au. Asta în ziua de azi când, dacă n-ai atârnat un credit la gât, pari ultimul nerafinat de pe pământ.

Deși declară că primește 179.303 euro pe an de la PE (salariu plus diurnă plus suma forfetară), iar asta se întâmplă de 11 ani, Iuliu Winkler nu are niște conturi prea pline. Nu are în conturi sau investiți în pensii private decât 61.708 lei și 160.936 de euro. Plus o investiție de 18.000 de euro într-o firmă. Asta, după ce, revenim, în 11 ani a realizat venituri de 1.972.333 de euro. Să nu reușești să economisești decât 10% din suma asta… Dar, bine, ca și în cazul domnului Tudose, nici doamna Winkler nu realizează venituri. Sau nu le declară soțului, pentru a le trece în declarația de avere. Oricum ar fi, încă un madat de cinci ani îi va aduce domnului Winkler frumoasa sumă de 896.515 euro. Plus ce a câștigat până acum, după 16 ani de stat în PE, domnul Winkler va fi realizat venituri de minimum 2.868.848 de euro. Merită sacrificiul, totuși.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]