Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Minunile sfântului Penelino

Zoom Minunile sfântului Penelino

În colecția de texte publicată la Humanitas sub titlul Minunea sfântului Baudolino, Umberto Eco descrie într-unul dintre texte soluția unui aparent țicnit de a scăpa orașul său de un îndelungat asediu: ultimele cereale ale orașului aflat în pragul foametei sunt băgate pe gâtul uneia dintre ultimele vite rămase în viață, vită ce este, chipurile, scăpată printre asediatori. Când aceștia capturează animalul și îl ucid, găsindu-i stomacul plin cu mâncare ajung la concluzia că asediații au provizii pentru a mai rezista foarte multă vreme, așa că renunță la asediu și se retrag.

Fiecare trage ce concluzii vrea din povestea lui Eco, dar am putea-o traduce, azi, ca o foarte reușită cascadorie de imagine. Este vorba în același timp despre gesturi nebunești, speranță și înșelăciune. O serie pe care, în ultimele luni o întâlnim adesea la partidele politice.

Pe 10 noiembrie 2020, la doar 12 zile după ce a depus jurământul ca primar al Bucureștiului, Nicușor Dan a semnat cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, în prezența premierului Orban, un contract de finanțare pentru reabilitarea a 210 kilometri din rețeaua de termoficare a Capitalei, contract în valoare de 1,6 miliarde de lei, dintre care 1,3 miliarde de lei finanțare nerambursabilă.

În 12 zile, așadar, dintre care doar opt lucrătoare, într-o primărie pe care nu o cunoștea pe deplin, cu un personal pe care, de asemeni, nu-l cunoștea îndeajuns, Nicușor Dan a reușit să facă minuni. Nu doar că a reușit să scrie un proiect pe fonduri europene, dar l-a scris atât de bine, a obținut toate avizele, toată hârțogăraia și a obținut, iată, și o finanțare fabuloasă, de sute de milioane de euro. De la semnarea contractului au trecut mai bine de două săptămâni și n-ar fi de mirare ca între timp să fi avut loc și licitația pentru lucrări, să se fi găsit constructorul, să se fi parafat și acel contract, iar lucrările să fi fost deja executate, astfel încât rețeaua de termoficarea a Bucureștiului să fi fost deja reabilitată în proporție de 22%.

Evident că, în realitate, contractul semnat de Nicușor Dan și de ministrul Boloș nu se bazează pe munca făcută în doar 12 zile de noul primar. Dar termoficarea Capitalei era și mai este încă un subiect fierbinte într-o mare de calorifere cel mult călâi. Dacă există oameni care să aprecieze bătaia de joc a unei astfel de manevre, atunci să le mai dăm motive de bucurie, descriindu-le manevre similare, minuni administrative ale sfântului Penelino, protectorul candidaților de dreapta.

Așa se face că în iulie 2020, pe 10, ministrul Transporturilor, domnul Bode, a semnat cu directorul APDM Galați contractul de finanțare pentru reabilitarea portului industrial și a portului comercial din Tulcea. Semnarea contractului de finanțare a avut loc cu ocazia vizitei de lucru a premierului Orban în Brăila, Galați și Tulcea.

Pentru că iulie era, totuși, departe de alegerile locale din septembrie, la începutul lunii septembrie s-a mai organizat o semnare a aceluiași contract, de data asta și în prezența candidaților tulceni la Primăria municipiului și la șefia Consiliului Județean Tulcea. Două semnări ale unui contract de finanțare, același, deși APDM Galați scosese la licitație, încă din luna mai deja, contractul de supervizare pentru proiectarea și execuția lucrărilor din portul industiral și comercial Tulcea.

Dar, în timp ce contractul pentru portul industrial și comercial din Tulcea era „semnat“ de două ori, finanțarea pentru modernizarea portului din Sulina era amânată până după alegeri, „ca să nu profite PSD electoral“.

Și pentru că tot PSD profita electoral și de începerea lucrărilor la faleza și portul turistic din Tulcea, Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați a dat în judecată Consiliul Județan Tulcea imediat după demararea lucrărilor de reabilitare a falezei, cerând oprirea acestora. În mod bizar, în Consiliul de Administrație al APDM Galați tocmai fusese numit un tulcean, membru PNL, candidat și el la locale, acum proaspăt viceprimar al muncipiului Tulcea, George Șinghi.

O fi țara plină de astfel de exemple, dar noi, deocamdată, pe astea le-am găsit.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
 • Peisaj cu tractor românesc trăgînd cu lanțul de Coloana Infinitului

  23 aprilie 2024

  Scuip sînge ca Bălcescu și nu sînt în Sicilia, să-mi scurm în cimitirul săracilor culcuș. Goniți-mă cu pietre să întregesc familia celor cu țara-n traistă, de sila voastră duși. Cînd […]

 • Nebunii care se visează președinți

  22 aprilie 2024

  Gafa cu desemnarea lui Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei va avea consecințe la celelalte alegeri. Împreună și separat, PSD și PNL vor pierde voturi, vor fi obligate să-și schimbe tactici, oameni […]

 • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

  16 aprilie 2024

  Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

 • Adio, Army

  15 aprilie 2024

  Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

 • Invitație la nuntă

  9 aprilie 2024

  Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

 • Generalii lui Piedone

  8 aprilie 2024

  De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

bijuterii argint