Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Minunile sfântului Penelino

Zoom Minunile sfântului Penelino

În colecția de texte publicată la Humanitas sub titlul Minunea sfântului Baudolino, Umberto Eco descrie într-unul dintre texte soluția unui aparent țicnit de a scăpa orașul său de un îndelungat asediu: ultimele cereale ale orașului aflat în pragul foametei sunt băgate pe gâtul uneia dintre ultimele vite rămase în viață, vită ce este, chipurile, scăpată printre asediatori. Când aceștia capturează animalul și îl ucid, găsindu-i stomacul plin cu mâncare ajung la concluzia că asediații au provizii pentru a mai rezista foarte multă vreme, așa că renunță la asediu și se retrag.

Fiecare trage ce concluzii vrea din povestea lui Eco, dar am putea-o traduce, azi, ca o foarte reușită cascadorie de imagine. Este vorba în același timp despre gesturi nebunești, speranță și înșelăciune. O serie pe care, în ultimele luni o întâlnim adesea la partidele politice.

Pe 10 noiembrie 2020, la doar 12 zile după ce a depus jurământul ca primar al Bucureștiului, Nicușor Dan a semnat cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, în prezența premierului Orban, un contract de finanțare pentru reabilitarea a 210 kilometri din rețeaua de termoficare a Capitalei, contract în valoare de 1,6 miliarde de lei, dintre care 1,3 miliarde de lei finanțare nerambursabilă.

În 12 zile, așadar, dintre care doar opt lucrătoare, într-o primărie pe care nu o cunoștea pe deplin, cu un personal pe care, de asemeni, nu-l cunoștea îndeajuns, Nicușor Dan a reușit să facă minuni. Nu doar că a reușit să scrie un proiect pe fonduri europene, dar l-a scris atât de bine, a obținut toate avizele, toată hârțogăraia și a obținut, iată, și o finanțare fabuloasă, de sute de milioane de euro. De la semnarea contractului au trecut mai bine de două săptămâni și n-ar fi de mirare ca între timp să fi avut loc și licitația pentru lucrări, să se fi găsit constructorul, să se fi parafat și acel contract, iar lucrările să fi fost deja executate, astfel încât rețeaua de termoficarea a Bucureștiului să fi fost deja reabilitată în proporție de 22%.

Evident că, în realitate, contractul semnat de Nicușor Dan și de ministrul Boloș nu se bazează pe munca făcută în doar 12 zile de noul primar. Dar termoficarea Capitalei era și mai este încă un subiect fierbinte într-o mare de calorifere cel mult călâi. Dacă există oameni care să aprecieze bătaia de joc a unei astfel de manevre, atunci să le mai dăm motive de bucurie, descriindu-le manevre similare, minuni administrative ale sfântului Penelino, protectorul candidaților de dreapta.

Așa se face că în iulie 2020, pe 10, ministrul Transporturilor, domnul Bode, a semnat cu directorul APDM Galați contractul de finanțare pentru reabilitarea portului industrial și a portului comercial din Tulcea. Semnarea contractului de finanțare a avut loc cu ocazia vizitei de lucru a premierului Orban în Brăila, Galați și Tulcea.

Pentru că iulie era, totuși, departe de alegerile locale din septembrie, la începutul lunii septembrie s-a mai organizat o semnare a aceluiași contract, de data asta și în prezența candidaților tulceni la Primăria municipiului și la șefia Consiliului Județean Tulcea. Două semnări ale unui contract de finanțare, același, deși APDM Galați scosese la licitație, încă din luna mai deja, contractul de supervizare pentru proiectarea și execuția lucrărilor din portul industiral și comercial Tulcea.

Dar, în timp ce contractul pentru portul industrial și comercial din Tulcea era „semnat“ de două ori, finanțarea pentru modernizarea portului din Sulina era amânată până după alegeri, „ca să nu profite PSD electoral“.

Și pentru că tot PSD profita electoral și de începerea lucrărilor la faleza și portul turistic din Tulcea, Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați a dat în judecată Consiliul Județan Tulcea imediat după demararea lucrărilor de reabilitare a falezei, cerând oprirea acestora. În mod bizar, în Consiliul de Administrație al APDM Galați tocmai fusese numit un tulcean, membru PNL, candidat și el la locale, acum proaspăt viceprimar al muncipiului Tulcea, George Șinghi.

O fi țara plină de astfel de exemple, dar noi, deocamdată, pe astea le-am găsit.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cum să nu murim

  19 ianuarie 2021

  Mihai Eminescu a învățat să moară cu mult înainte de-a muri la un azil de nebuni și-a mai murit o dată cînd a ajuns nume de cofetărie în orășelele de […]

 • Școală să fie, dar și pușcărie!

  19 ianuarie 2021

  România se împarte iar în două: vaccinații și ceilalți. Elixirul Pfizer vine în doze mici și selective, așa că viața normală are de stat la coadă încă multe luni. Așa […]

 • Ce frumoasă vaccinare!

  19 ianuarie 2021

  „Trebuie să fim pregătiți și tocmai de aceea am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu experții din domeniul vaccinologiei. Am evaluat stadiul pregătirilor României și am discutat […]

 • Metamorfoza țăranului român

  12 ianuarie 2021

  Dacă pînă acum cinci-șase ani mă dădeam de ceasul morții că boarea societății de consum a ocolit satele românești, astăzi cantitatea de supermarket-uri și de superbet-uri pe cap de băștinaș […]

 • Vaccinați, băieți, orice, numai vaccinați!

  12 ianuarie 2021

  Campania de vaccinare a devenit o tristă eroare de vorbire. Iohannis și-a retras capul din prompter și l-a lăsat pe bietul colonel Gheorghiță să încaseze singur cartușele urii populare, pe […]