Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mistificatorii

Zoom Mistificatorii

Papaya Advertising este o mică firmă de publicitate înființată în 2002, cunoscută, multă vreme, doar pentru spoturile făcute pentru grupul Alexandrion. În ultmii ani, însă, de prin 2012 încoace, Papaya a devenit foarte activă și în zona spoturilor sociale. De fapt, în zona spoturilor civice, cu puternice mesaje politice, de cele mai multe ori.

Primele spoturi ale Papaya care au atras atenția în această zonă sunt cele făcute cu Maia Morgenstern și Dragoș Bucur, împotriva exploatării de la Roșia Montană. Le știți: „Poftiți, domnilor, tot aurul meu, numai lăsați-ne în pace!“. Și ne-au lăsat. Câțiva politicieni români, se spune, precum și unii investitori în Roșia Montană Gold Corporation ar fi câștigat bani frumoși din diversele fluctuații ale acțiunilor RMGC la bursă, dar asta este mai puțin important. Roșia Montană a rămas un loc uitat de lume, unde nu s-a dezvoltat nici turismul hipsteresc, n-au înflorit nici afacerile cu ciorapi împletiți, nici dulcețurile sau magiunurile din fructe de pădure nu au asigurat traiul nimănui. Iarăși, e mai puțin important. Au ieșit niște spoturi frumoase.

În 2016, Papaya

Advertising, deținută și condusă de către Robert Tiderle, a făcut, de capul ei, un cadou guvernului Cioloș, realizând un spot, din bani proprii, care să sprijine campania de colectă publică pentru una dintre marile țepe civice: răscumpărarea de către stat a „Cumințeniei Pământului“, a lui Brâncuși.

Cealaltă agenție care a lucrat pentru campania respectivă, pro bono, de asemeni, a fost GMP, care este deținută de consultantul principal de imagine al lui Klaus Iohannis, Felix Tătaru. În timp ce Tiderle și Papaya s-au poziționat împotriva proiectului de la Roșia Montană, GMP și Tătaru au lucrat, pe bani buni, pentru RMGC, promovând proiectul de la Roșia Montană. Dar asta a fost cu mulți ani în urmă, se mai uită.

În fine, campania pentru colecta publică care ar fi trebuit să strângă bani pentru Cumințenia Pământului a fost un eșec răsunător, cele două agenții de o incotestabilă creativitate nereușind să-i convingă pe români să dea banii. Dar i-au convins pe alții că sunt agenții devotate cuazelor bune și drepte.

La un moment dat, Felix Tătaru, de la GMP, i-a convins pe cei de la Raytheon, producătorii rachetelor Patriot și ai mai tuturor rachetuțelor pe care le tot cumpără România de doi ani că trebuie să-și facă publicitate în România și, mai ales, că nu o pot face decât cu o altă firmă a lui, Chapter4 Communication.

Robert Tiderle l-a convins pe patronul Transavia, Ioan Popa, că merită să-i încredințeze bugetul său de publicitate, și că are nevoie de un spot publicitar pentru carnea de pui în care să se vorbească despre hoție, corupție și nenorociții de politicieni români.

Ce au în comun agențiile de publicitate și șefii lor? Păi pe Klaus Iohannis. Unii lucrează direct pentru el și PNL, cu ajutor și de la bugetul generos al Raytheon, alimentat de bugetul generos al României. Altul este răsplătit pentru implicarea sa civică cu bugetul Transavia, al cărei patron este și proprietarul terenului de golf pe care joacă Klaus Iohannis și Rareș Bogdan, atunci când nu sunt ipocrit preocupați de soartă țărișoarei. Adică destul de des.

Trecem peste spotul Papaya

împotriva referendumului constituțional de anul trecut. Ăla a fost eficient, măcar, pe lângă alte lucruri care au determinat lumea să stea acasă.

Ajungem, însă, la prima mistificare sinistră produsă de Papaya. Într-o serie de spoturi la CEC, agenția lui Tiderle l-a animat pe computer pe Brâncuși și i-a pus în gură vorbe care ajutau mesajul comercial al băncii de stat. Na, oamenii sunt specialiști în Brâncuși, de la țeapa cu Cumințenia Pământului la țeapa cu așa zisele înregistrări video cu sculptorul. Merge.

Mai nou,

Papaya a trecut la mistificarea istoriei prin folosirea unui bătrân comuniste drept vorbitor în numele libertății. Scandalul e în desfășurare, nu mai adaug acum ceva la asta.

Dar apariția lui Mihai Șora într-un spot al Papaya scoate la iveală un tipar din ce în ce mai vizibil în ultmii doi ani.

De la protestele din ianuarie-ferbruarie 2017 și până azi, mulți dintre actorii prezenți în Piața Victoriei au început să primească roluri în reclamele făcute de Papaya. Și nu doar roluri, ci au și fost serios remunerați pentru respectivele apariții.

Oana Pellea și Adi Despot au apărut în spoturile Kafune. Andi Vasluianu era deja un colaborator al Papaya, apărând în spoturile Savana. Înclusiv în unul făcut înainte de europarlamentare, în care îndemna lumea la vot. Da, un spot la vopsea care chema lumea la urne.

În fine, iată, Mihai Șora, care nu este actor, este răsplătit pentru implicarea în protestele de stradă cu un onorariu generos datorat apariției întro reclamă făcută de Papaya.

Sigur, toate aceste lucruri nu au nicio legătură. Oare?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cel mai președinte bun

  15 octombrie 2019

  Știm sau nu, ne place sau nu, sâmbătă, 12 octombrie 2019, a început campania electorală. Pentru alegerile prezidențiale. Diaspora va vota timp de șase zile. Trei în turul întâi, trei […]

 • Secretul lui Bachus, cu Gabriel Liiceanu în rolul principal

  8 octombrie 2019

  După o lamentabilă carieră de criminal în serie, Gabriel Liiceanu se desparte de membrii Grupului pentru Dialog Social cu aerul preotului indignat că păcătoșii cărora le-a servit ultima împărtășanie se simt din […]

 • Președintele morții

  8 octombrie 2019

  Dacă ar avea aripi, Klaus Iohannis s-ar roti în văzduh deasupra tragediilor, ca un corb care adulmecă moartea. Dar n-are, așa că e nevoit să țopăie de la un accident […]

 • Uniunea Salvați USR

  8 octombrie 2019

  În plină campanie electorală pentru prezidențiale, Uniunea Salvați România s-a apucat, deja, de pregătirea alegerilor locale. Rar s-a mai văzut un partid care să le spună membrilor, simpatizanților și eventualilor […]

 • O profeție cu bucluc

  1 octombrie 2019

  Diversitatea în unitate se vede cu ochiul liber pe canalele noastre de televiziune, unde cîteva culte religioase se întrec seară de seară să ne intermedieze prin cablu o întîlnire cu […]