Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mizerabilii

Zoom Mizerabilii

Hugo nu s-a jenat să-l facă pe Napoleon III trădător, chiar dacă pentru asta a trebuit să se exileze în Belgia 19 ani. Nu s-a sfiit nici să scrie Mizerabilii fără să-i pese de legile romanului, deşi le cunoştea foarte bine. Împins de o inspiraţie de explorator pornit împotriva curentului, Hugo simte că scrie la marele lui roman şi-şi permite tot ceea ce pe alţii i-ar face să-şi rupă singuri gîtul. Digresiuni uriaşe, burţi pantagruelice, lăsîndu-l, ai zice, pe Jean Valjean în mijlocul drumului, pentru ca apoi, imprevizibil ca un vulcan în erupţie, să producă un nou val de lavă care, în timp ce curge de neoprit, se întăreşte instantaneu şi capătă străluciri de rocă veche.

Valjean al lui, evadatul care a ajuns la ocnă fiindcă a furat o pîine, împinge neobosit romanul înainte, la fel cum Jean Gabin va ţine pe umerii săi cinstita ecranizare a cărţii, din anii 50 ai secolului trecut.  

N-am de unde să ştiu dacă atunci cînd a început să scrie romanul Hugo avea toată intriga în cap sau a dezvoltat-o pe măsură ce scria. Cred că mai degrabă avea ideea generală a mizerabililor şi că Valjean a crescut pe măsură ce era scris. 

Povestea de la început, cu argintăria bunului episcop pe care Valjean o fură, aduce a subiect de nuvelă romantică, uşor moralizatoare. După ce ocnaşul evadat e prins cu tacîmurile episcopului, bunul prelat îi asigură pe oamenii legii că i le dăruise oaspetelui său de o noapte, care uitase, fiule, să ia şi sfeştnicele! Năpăstuitul de legi pentru o pîine, înrăit de viaţa la ocnă, e scăpat de pedeapsă după o hoţie groasă, de un om al lui Dumnezeu. Totul s-ar fi putut opri aici. 

Dar cum scria la un roman în foileton, Hugo îşi relansează personajul. Ii schimbă numele şi îl face primar într-un orăşel. Dl Madeleine are o făbricuţă prosperă, e preţuit de alegători pentru binefacerile sale, dar, ghinion, acolo se găseşte şi Javert, inspector de poliţie, căruia primarul parcă îi aduce aminte de cineva. Dar fireşte, gîndeşte respectuos poliţistul, e o prostie să-şi închipuie că domnul primar ar putea fi un ocnaş evadat. Cînd însă Javert îl vede pe primar ridicînd cu umărul o căruţă încărcată cu piatră de pe pieptul unui bătrîn nefericit, îşi aminteşte de puterea uriaşă a ocnaşului Valjean. Şi cu orice risc, îl dă în vileag pe primar. Deţinut evadat de la Toulon! A se lua măsuri.

Acum începe cu adevărat romanul. Încercînd să scape de urmăritorul său Javert, dl Madeleine îmbină fuga cu faptele bune. Fiindcă i se pare că are o datorie morală faţă de una dintre fostele sale angajate, pe care a dat-o afară din scrupule morale nejustificate, îi caută fiica şi o recuperează de la un han unde fetiţa era ţinută în zdrenţe şi pusă la munci peste puterile ei. Cosette, căreia îi era frică de întuneric şi visa la o păpuşă cum aveau fetele hangiului, e cumpărată de dl Madeleine  de la ticălosul şi nemernicul Thenardier, care face pe eroul din războaiele lui Napoleon şi nu e, cum vom afla mai tîrziu, decît un jefuitor de cadavre. 

Şi iar facem un salt în timp, după ce Cosette ajunge la o mănăstire unde va primi o educaţie aleasă, iar Valjean de-abia scapă de poliţie şi de perseverentul Javert. 

În postură de rentier care duce o viaţă retrasă, Valjean iese la plimbare cu Cosette, şi pupila lui se îndrăgosteşte de un oarecare Marius, tînăr cu înclinaţii revoluţionare, dar de familie nobilă. O combinaţie care îl dezavantajează pe fostul – hai să nu-i mai zicem ocnaş. Sar peste mai multe capitole ca să ajung la criza de conştiinţă a inspectorului Javert. Cînd ajunge la concluzia că nu se face să-l mai aresteze pe Valjean, neînduplecatul om al legii recurge la o licenţă: se sinucide. În rest, un trist final fericit al unui roman fără egal.

3 comentarii

  1. #1

    Am citit romanul in adolescenta si mi s-a parut,pe alocuri,”labartat”(in traditia epocii si nu numai).Actualitatea “Mizerabililor”?Prea firava:E adevarat;si azi Valjan ar face ani buni de puscarie,daca ar fura o piine;daca ar fura 10%din bugetul tarii,ar da lectii de capitalism in mass-media;Thenardier ar detine,cu siguranta,certificat de revolutionar;Marius ar fi vedeta de tabloide;Javert ar fi “regina”;Cosette este,o stiti cu totii,Monica Gabor.In rest,ce pot sa spun?Daca Hugo ar trai in zilele noastre si ar scrie versiunea actualizata a “Mizerabililor”,n-ar putea sa traiasca in Belgia 19 ani pentru simplu motiv ca Gigi Becali nu sponsorizeaza scriitorii.

  2. #2

    Dijmarescule, esti dezgustator;

  3. #3

    Dijmarescule, dezgustator de bine i-ai actualizat pe “mizerabili”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale