Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Modificarea direcției șpăgii

Zoom Modificarea direcției șpăgii

Războiul pornit de Nicușor Dan împotriva mafiei imobiliare e plin de „dar“-uri, „deci“-uri și „stai să vezi“-uri. Ca în toate războaiele, există „ai lor“ și „ai noștri“, există „PUZ-ul lor“ și „PUG-ul nostru“, există „mafia lor“ și „mafia noastră“.

PUZ-urile au fost întotdeauna temelia mafiotă a primarilor de sector. Pe baza PUZ-urilor, mafia imobiliară de sector construia în parcuri, sluțea bulevardele, dărîma clădiri istorice și mutila arhitectura sectoarelor mituindu-l pe primarul de sector. Primarul imobiliar de la sectorul 3, Robert Negoiță, e un strălucit exemplu de primar-dezvoltator, care ar putea caza în imobilele sale o bună parte din locuitorii sectorului.

Peste PUZ-uri, însă, vine autoritatea PUG-ului. PUG-ul, care e apanajul Primăriei Generale, stabilește norme generale de urbanism. E mult mai vag, deci mult mai ușor de mînuit. PUG-ul e un instrument mai convenabil, mai versatil, mai adaptat interpretărilor personale și capriciului, așadar mai adecvat mecanismelor de șpagă.

Cînd a suspendat PUZ-urile în sectoare, Nicușor a venit pe o realitate resimțită de toți bucureștenii. A-i opri pe mafioții de sector să construiască după legea codrului, fără să respecte linia generală a orașului, e un gest logic și normal. Asta, însă, e o aparență. În spatele ei stau suspiciuni la fel de legitime ca mișcarea în sine.

În primul rînd, nu toți constructorii sînt mafioți. Există sute și mii de oameni și companii care construiesc pe bune, respectînd legea. Proiectele lor sînt cinstite și necesare. Sînt proiecte care au angajat credite, au la bază planuri de viață și de afaceri. Multe dintre ele n-au apucat să-și ia autorizațiile necesare, așa că ele vor falimenta, chiar dacă Nicușor spune că cele începute vor putea merge pînă la capăt. Nu pot merge, fiindcă toate instituțiile – de la bănci la firmele de construcții contractate – vor da înapoi, iar antreprenorul va rămîne cu proiectul în drum și cu datoriile în cîrcă.

O astfel de suspendare a regulilor nu se face brusc, ci se anunță din timp, pe un orizont convenabil, ca să poată investitorii onești să-și pună la adăpost investiția. Dacă i-ar fi păsat de acești oameni, Nicușor așa ar fi făcut. Faptul că a dispus măsura brusc arată că, de fapt, a lansat un avertisment. Cui? Păi, mafioților imobiliari de sector.

Băieți, lucrurile s-au schimbat, zice avertismentul. Nu mai merge cu PUZ-ul, de acum merge cu PUG-ul. Asta înseamnă că șpaga se mută de la Primăria de sector la Primăria Generală.

Ca să fie limpede că lucrurile s-au schimbat era nevoie de o mișcare în forță, care să arate că noul stăpîn poate. Dacă ar fi umblat cu dezbateri, cu negocieri, s-ar fi arătat slab. Așa, blocînd afacerile imobiliare pe scară mare, Nicușor le-a arătat direct consecințele. După un an de îngheț al construcțiilor, toată lumea va pricepe unde trebuie mutată contribuția. E un proces de centralizare, cu un singur loc de colectare în loc de șase. Bucureștiul va fi, în sfîrșit, eliberat de pesediști.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Stai sa vedem ca mai sunt și instanțe în țara asta…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Norocul rîmă-n soarele cu pete

  13 aprilie 2021

  Norocul rîmă-n soarele cu pete precum un porc umflat cu diamante, cum l-aș ademeni-n vîrtej și pante spre cocinile sfinte să se-mbete, frică îmi e să nu ne creadă plante […]

 • Boala băncii nebune

  13 aprilie 2021

  România a împrumutat săptămîna trecută 3,5 miliarde de euro de pe ceea ce Guvernul numește „piețele externe“. Aceste piețe puteau să fie și interne, fiindcă ele reprezintă, de fapt, băncile-mamă […]

 • Prizonierii lui 5%

  13 aprilie 2021

  936.864 de români au votat, în decembrie 2020, cu alianța USR-PLUS pentru Senat și 906.965 de cetățeni români au votat cu alianța USR-PLUS pentru Camera Deputaților. Nici măcar 5% din […]

 • Rugăciunea preafrumoasei blondine către jandarmul călare pe situație

  6 aprilie 2021

  Motto: ,,Nu pot, nu pot, fată mare, Că mi-e murgul slab de șale“ Stimată și iubită, în veci, Jandarmerie, te rog să-mi pui cătușele și mie. Și fiindcă disperarea mă […]

 • Miracolul prostiei românești

  6 aprilie 2021

  Pentru o clipă s-ar fi putut crede că Iohannis revine din lunga stare vegetală, că transformarea dulapului în om, pe care alchimiștii au negat-o veacuri la rînd, se petrece chiar […]