Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din istoria Bucureștiului (I)

Zoom Momente esențiale din istoria Bucureștiului (I)

1459 – Are loc prima atestare documentară a Bucureștiului, într-o jalbă primită de Vlad Țepeș de la niște târgoveți de pe malul Dâmboviței care se plângeau că n-au apă caldă.

1550 – Mircea Ciobanu construiește Curtea Veche, un ansamblu rezidențial plasat foarte convenabil, în centrul orașului, și destinat tinerelor familii de voievozi. Se pare că apartamentele erau foarte spațioase, având fiecare un living încăpător și luminos, o bucătărie închisă, două băi și două domnitoare.

1595 – Turcii ocupă Bucureștiul. Sinan Pașa se ocupă de fortificarea orașului și blochează toate căile de acces cu ambuteiaje de care era imposibil să treci.

1630 – Curtea Veche rămâne fără apă caldă, în urma restanțelor repetate la întreținere. Voievodul Matei Basarab refuză s-o plătească în repetate rânduri, crezând că e un fel de tribut.

1695 – Constantin Brâncoveanu începe să construiască Podul Mogoșoaiei, prima lui contribuție la aglomerația din trafic care va bântui Bucureștiul multe secole de atunci. Pe vremea aceea, strada era pavată cu lemn, ca să cadă pe moale participanții la trafic care se luau la bătaie din cauza neacordării de prioritate.

1812 – Ciuma lui Caragea începe să facă prăpăd prin București. Caragea se jură că nu e ciuma lui și că e prima oară când vede boala aia.

1866 – Principele Carol de Hohenzollern ajunge la București, care pe vremea aia arăta jalnic. I se spune că nu e asta capitala permanentă a țării, ci doar un târg care o să găzduiască provizoriu instituțiile cele mai importante ale statului român până când e gata adevărata capitală care se va construi tot aici. Zicând acestea, slujitorul de la curte se repezi spre bucătărie ca să încălzească niște apă, deoarece principelui i se promisese că va avea apă caldă.

1 comentariu

 1. #1

  Bună asta cu vijelie!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]