Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din istoria decorațiilor oferite de șeful statului

Zoom Momente esențiale din istoria decorațiilor oferite de șeful statului

1864 – Este creat Ordinul Național “Steaua României”. Se pare că prima persoană căreia Cuza i-a acordat acest ordin a reacționat foarte urât, spunând niște vorbe care au rămas în istorie: “Nu-mi dai tu mie ordine, băi, bărbosule!”.

1905 – Un astronom german susține că Ordinul Național “Steaua României” n-ar trebui să existe, pentru că nici o stea nu e a României.

1948 – Ordinul “Steaua României” este interzis de comuniști. Românii încep să-și acorde această decorație pe ascuns.

2010 – Traian Băsescu retrage decorația de Crăciun unui copil. “O fi spus copilul ceva, o fi înjurat”, și-a motivat președintele gestul.

2017 – Din cauza unor procese cu Armata, Cotroceniul este nevoie acum să acorde doar decorația Ordinul Național “FCSB a României”. Pe gardul Președinției apar graffiti-uri care spun că “FCSB a României” nu e “Steaua României”. Se pare că ordinul “Steaua României” continuă să fie acordat, însă de către președinții de bloc și pentru fapte mărunte, ca de exemplu atunci când ajuți o bătrânică să treacă strada.

2018 – Ludovic Orban propune crearea unei decorații noi: Ordinul Național Liberal “Steaua României”, pe care să și-l dea liberalii unul altuia ca să nu mai depindă de stat, în virtutea vechii devize “Prin noi înșine”.

2019 – Klaus Iohannis îi cere lui Adrian Năstase să dea înapoi Ordinul Național “Steaua României”. Năstase susține că oricum nu-i treabuia, pentru că i-a lăsat o mătușă niște decorații mult mai mișto.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale