Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din istoria epidemiilor pe aceste meleaguri

Zoom Momente esențiale din istoria epidemiilor pe aceste meleaguri

430 î.e.n. – Herodot scrie despre geți că erau cei mai viteji și mai drepți dintre traci, pentru că erau singurii care nu purtau măști de protecție în interior în timpul epidemiei de ciumă din acel an. De fapt, geții erau conviși că ciuma nu există. Puținii geți gata să facă o concesie spuneau că ciuma e generată de antenele 5G, care nu existau la acea dată, și, pe cale de consecință, nici ciuma nu exista.

54 e.n. – O epidemie de coronavirus izbucnește în Dacia, după ce un virus trece de la viezure la om, prin intermediul unui mânz. Conform cronicarilor vremii, pacientul zero al acestei epidemii era un om pe care-l adusese barza.

1330 – Basarab I îi învinge la Posada pe oamenii lui Carol Robert de Anjou, după ce soldații regelui maghiar, din cauză că purtau mască de protecție, sunt incapabili să miroasă capcana pe care le-au întins-o românii.

1347 – Marea epidemie de ciumă ajunge și în Țările Române, dar nu găsește prea mult interes din partea localnicilor, așa că trece mai departe.

1599 – Mihai Viteazul e avertizat să-și pună masca de protecție la intrarea în Alba Iulia, pentru că așa prevede legislația locală.

1812 – Potrivit lui Ion Ghica, în timpul ciumei lui Caragea umblau cioclii pe străzile Bucureștiului ca să adune morții și să le dea bani rudelor ca să treacă în certificat că au murit de ciumă bubonică.

1919 – Din cauza epidemiei de gripă spaniolă, actorii care urcă pe scenă trebuie să poartă mască de protecție: fie una veselă, care râde, fie una tristă, care plânge.

2009 – Izbucnește pandemia de gripă porcină. Se spune că ea a pornit de la un porc gripat, care s-a dus bolnav la birou și le-a transmis virusul colegilor, deși putea să-și ia concediu medical și să stea acasă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Poliția nu știe să cînte la Pian

  11 august 2020

  Pe cît de fioroși s-au repezit asupra unui biet om al străzii, împodobindu-l cu cătușe și la mîini, și la picioare, pînă și-a dat duhul în ghearele lor, pe atît […]

 • Și școala mai ucide, nu-i așa?

  11 august 2020

  Profesorul Iohannis a ținut lecția de aritmetică singur, fără să împartă oxigenul cu cineva, fără ca umbra vreunui muritor să-i strice suficiența.Voia să dea doar el veștile bune, și așa […]

 • Orban descrescătorul

  11 august 2020

  Luni, Ludovic Orban ne-a anunțat că domnia-i propie și guvernul înțelept condus de către acest geniu al șprițurilor târzii au reușit să oprească creșterea numărului de infectări. „Am reușit să […]

 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]