Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din istoria Poliției Române

Zoom Momente esențiale din istoria Poliției Române

1462 – Se spune că pe vremea lui Vlad Țepeș puteai să lași un scandalagiu la o răspântie de drumuri și a doua zi îl găseai tot acolo, pentru că, neexistând Poliție, n-avea cine să-l ridice.

1516 – Neagoe Basarab înființează instituția Agiei. La început, activitatea Agiei era intensă, mii de români fiind conduși zilnic la secție din cauză că n-aveau actele la ei. Neagoe Basarab se gândește că poate n-ar strica să introducă și niște acte de identitate.

1595 – Poliția îl amendează pe Mihai Viteazul. Îi atrage atenția că a te urca beat pe cal nu e o dovadă de vitejie.

1812 – Bucureștenii află cu stupoare că Ciuma lui Caragea nu era porecla unui șef din Poliție foarte fidel domnitorului.

1821 – Tudor Vladimirescu pleacă spre București cu pandurii lui. E amendat pentru că n-a traversat Oltul pe la o trecere de pietoni.

1860 – Alexandru Ioan Cuza modernizează arestul Poliției, unind două celule vecine după ce un deținut e desemnat să fie închis în ambele. Tot Cuza pune bazele Poliției Române moderne, inaugurând un câmp lângă București unde să fie duși cu forța și bătuți cetățenii ridicați abuziv de pe stradă.

1949 – Este înființată Academia de Poliție. La început, avea doar clasele I-IV.

1970 – Miliția primește drept sarcină să combată parazitismul social. Practic, cetățenii care erau găsiți pe stradă în timpul orelor de lucru puteau să fie arestați, ca să întârzie și mai mult la serviciu.

1989 – Miliția primește iar numele de Poliție. La început, multă lumea a crezut că, de fapt, Poliția e Miliția Politehnicii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Norocul rîmă-n soarele cu pete

  13 aprilie 2021

  Norocul rîmă-n soarele cu pete precum un porc umflat cu diamante, cum l-aș ademeni-n vîrtej și pante spre cocinile sfinte să se-mbete, frică îmi e să nu ne creadă plante […]

 • Boala băncii nebune

  13 aprilie 2021

  România a împrumutat săptămîna trecută 3,5 miliarde de euro de pe ceea ce Guvernul numește „piețele externe“. Aceste piețe puteau să fie și interne, fiindcă ele reprezintă, de fapt, băncile-mamă […]

 • Prizonierii lui 5%

  13 aprilie 2021

  936.864 de români au votat, în decembrie 2020, cu alianța USR-PLUS pentru Senat și 906.965 de cetățeni români au votat cu alianța USR-PLUS pentru Camera Deputaților. Nici măcar 5% din […]

 • Rugăciunea preafrumoasei blondine către jandarmul călare pe situație

  6 aprilie 2021

  Motto: ,,Nu pot, nu pot, fată mare, Că mi-e murgul slab de șale“ Stimată și iubită, în veci, Jandarmerie, te rog să-mi pui cătușele și mie. Și fiindcă disperarea mă […]

 • Miracolul prostiei românești

  6 aprilie 2021

  Pentru o clipă s-ar fi putut crede că Iohannis revine din lunga stare vegetală, că transformarea dulapului în om, pe care alchimiștii au negat-o veacuri la rînd, se petrece chiar […]