Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din istoria Republicii Moldova

Zoom Momente esențiale din istoria Republicii Moldova

200 – Pe teritoriul Republicii Moldova trăiau în antichitate dacii liberi. Mai exact, ei fuseseră puși pe liber, pentru că tocmai se făcuse tulburelul și uitaseră să mai dea pe la fabrică.

1359 – Voievodul Dragoș întemeiază Republica Moldova, după ce, în timpul unei vânători de bouri, cățelușa lui, Molda, se îneacă într-un râu de vin. Se pare că Dragoș ar fi întemeiat un regat dacă în locul Moldei ar fi fost câinele Rex.

1380 – Tătarii încep să năvălească tot mai des, jefuind satele moldovenești și luând populația în robie. De atunci datează, se pare, acest obicei local, al moldovenilor care merg să lucreze în străinătate.

1467 – Se spune că Ștefan cel Mare avea un obicei: trăgea cu arcul și unde pica săgeata, acolo filma un videoclip pentru Carla’s Dream și alte trupe din Moldova.

1580 – Spirite pragmatice, moldovenii din principatul medieval al Moldovei au o metodă simplă de a face bani: aduc țigări netimbrate dintr-o jumătate a principatului în cealaltă, doar trecându-le Prutul.

1716 – Dimitrie Cantemir publică lucrarea Descrierea Republicii Moldova, un ghid turistic pentru toți occidentalii care vor să bea un vin bun cu puțini bani și să mănânce plăcinte pe săturate.

1918 – Rusia renunță la Basarabia, explicând că are o mahmureală groaznică și că nu vrea să mai bea niciodată vin.

1992 – Izbucnește războiul din Transnistria, după ce Rusia încearcă să fondeze o republică și mai mică, și mai la est. Românii se retrag în siguranță dincoace de Nistru, bazându-se pe ideea că soldații ruși nu se tem de nimic mai rău decât de apă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
Editoriale
 • Părinteasca dimîndare

  16 iulie 2019

  Simona Halep i-a bulversat pe englezi cînd le-a povestit că România, care-i cea mai mare producătoare de iarbă cu scaieți din Europa, nu are nici un teren de tenis cu […]

 • Alianța morților

  16 iulie 2019

  Al doilea mandat Iohannis își aruncă umbra împietrită peste următorii cinci ani românești. După calcule și arestări, fatalitatea are acum înfățișarea drobului de sare. Se pregătește perpetuarea unui alt președinte […]

 • Iar ne fug investitorii

  16 iulie 2019

  Cică ExxonMobil ar cam vrea să se retragă de pe platoul continental al Mării Negre. Cel puțin așa spun sursele publicației specializate Gas4Media. Publicație care nu uită să ne amintească […]

 • “Cine rîde undeva în lume, rîde de mine!” (Rainer Maria Rilke)

  9 iulie 2019

  Legea recunoștinței, conform căreia copiii care nu le vor cumpăra părinților loviți de Alzheimer înghețată pe băț vor fi deferiți Justiției, mi-a amintit de șocul pe care l-am trăit în […]

 • Isărescu al șaselea, unicul

  9 iulie 2019

  Între comunism și ziua de mîine, istoria a aruncat iarăși o punte de rău augur. Parlamentul României a pus, pentru a șasea oară, un informator al Securității în fruntea Băncii […]

bt