Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din istoria Republicii Moldova

Zoom Momente esențiale din istoria Republicii Moldova

200 – Pe teritoriul Republicii Moldova trăiau în antichitate dacii liberi. Mai exact, ei fuseseră puși pe liber, pentru că tocmai se făcuse tulburelul și uitaseră să mai dea pe la fabrică.

1359 – Voievodul Dragoș întemeiază Republica Moldova, după ce, în timpul unei vânători de bouri, cățelușa lui, Molda, se îneacă într-un râu de vin. Se pare că Dragoș ar fi întemeiat un regat dacă în locul Moldei ar fi fost câinele Rex.

1380 – Tătarii încep să năvălească tot mai des, jefuind satele moldovenești și luând populația în robie. De atunci datează, se pare, acest obicei local, al moldovenilor care merg să lucreze în străinătate.

1467 – Se spune că Ștefan cel Mare avea un obicei: trăgea cu arcul și unde pica săgeata, acolo filma un videoclip pentru Carla’s Dream și alte trupe din Moldova.

1580 – Spirite pragmatice, moldovenii din principatul medieval al Moldovei au o metodă simplă de a face bani: aduc țigări netimbrate dintr-o jumătate a principatului în cealaltă, doar trecându-le Prutul.

1716 – Dimitrie Cantemir publică lucrarea Descrierea Republicii Moldova, un ghid turistic pentru toți occidentalii care vor să bea un vin bun cu puțini bani și să mănânce plăcinte pe săturate.

1918 – Rusia renunță la Basarabia, explicând că are o mahmureală groaznică și că nu vrea să mai bea niciodată vin.

1992 – Izbucnește războiul din Transnistria, după ce Rusia încearcă să fondeze o republică și mai mică, și mai la est. Românii se retrag în siguranță dincoace de Nistru, bazându-se pe ideea că soldații ruși nu se tem de nimic mai rău decât de apă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]