1310 – Chioveș Vodă, un voievod legendar venit de peste Carpați, descalecă în ținuturile Argeșului și întemeiază principatul paralel Țara Românească.
1330 – Chioveș Vodă îi învinge pe unguri la Posada. Mii se soldați maghiari sunt luați prizonieri și băgați la arest preventiv pentru 30 de zile. Regele Carol Robert de Anjou scapă cu greu, ajutat de colegii lui senatori, care votează împotriva arestului.
1394 – Are loc bătălia de la Rovine. Valahii îi bat pe turci de-i ascultă cu urechea fără să mai aibă nevoie de mandat de ascultare.
1460 – Vlad Țepeș trage în țeapă, după o judecată superficială, zece procurori care se făceau vinovați de abuzuri în instrumentarea unor dosare. Până la urmă, s-a descoperit că procurorii erau nevinovați, dar important e că Țepeș a dat un exemplu, ca să vadă și oamenii ce pățești dacă faci abuzuri în Justiție.
1481 – Se spune că Ștefan cel Mare obișnuia să-i taie pe boieri fără judecată, doar în baza unui dosar făcut de procurori.
1599 – Mihai Viteazul devine primul voievod român care unește toate statele paralele românești. ”Asta-i pohta ce-am pohtit”, ar fi spus în acel moment Mihai Viteazul, conform unei interceptări care s-a făcut pentru un alt dosar.
1633 – Oștenii voievodului Matei Basarab resping un atac al tătarilor, care veniseră să prade cetățile valahe și să ia din ele toată aparatura de interceptare pe care o puteau găsi. În calea atacului inamic, românii otrăvesc fântânile și pârjolesc toate rafturile cu dosare.