Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din istoria statului paralel (1)

Zoom Momente esențiale din istoria statului paralel (1)

1310 – Chioveș Vodă, un voievod legendar venit de peste Carpați, descalecă în ținuturile Argeșului și întemeiază principatul paralel Țara Românească.

1330 – Chioveș Vodă îi învinge pe unguri la Posada. Mii se soldați maghiari sunt luați prizonieri și băgați la arest preventiv pentru 30 de zile. Regele Carol Robert de Anjou scapă cu greu, ajutat de colegii lui senatori, care votează împotriva arestului.

1394 – Are loc bătălia de la Rovine. Valahii îi bat pe turci de-i ascultă cu urechea fără să mai aibă nevoie de mandat de ascultare.

1460 – Vlad Țepeș trage în țeapă, după o judecată superficială, zece procurori care se făceau vinovați de abuzuri în instrumentarea unor dosare. Până la urmă, s-a descoperit că procurorii erau nevinovați, dar important e că Țepeș a dat un exemplu, ca să vadă și oamenii ce pățești dacă faci abuzuri în Justiție.

1481 – Se spune că Ștefan cel Mare obișnuia să-i taie pe boieri fără judecată, doar în baza unui dosar făcut de procurori.

1599 – Mihai Viteazul devine primul voievod român care unește toate statele paralele românești. ”Asta-i pohta ce-am pohtit”, ar fi spus în acel moment Mihai Viteazul, conform unei interceptări care s-a făcut pentru un alt dosar.

1633 – Oștenii voievodului Matei Basarab resping un atac al tătarilor, care veniseră să prade cetățile valahe și să ia din ele toată aparatura de interceptare pe care o puteau găsi. În calea atacului inamic, românii otrăvesc fântânile și pârjolesc toate rafturile cu dosare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]