1944 – Se naște Nicolae Bacalbașa. Atunci când a văzut pentru prima oară lumina zilei, Bacalbașa a spus că aceasta e limpede ca un caz tipic de crimă pasională din județul Galați, în care bărbatul, amețit de aburii alcoolului, a sărit la amantul concubinei lui cu toporul ca să-i demonstreze că există ceva mai ascuțit decât mintea lui.
1950 – Părinții îl duc la o ghicitoare ca să-i descântece, pentru că îi deochease cineva limbajul.
1951 – Prima zi de școală a doctorului Bacalbașa. Se bucură că merge la cursuri pe tura de dimineață, pentru că mai târziu are de dat niște declarații pentru Știrile de la ora 5, unde povestește în termeni pitorești ultimele bătăi din curtea școlii.
1955 – În timp ce alți elevi veneau la ora de română cu scuze ridicole, spunând că și-au uitat caietul acasă ori că le-a mâncat câinele tema, Nicolae Bacalbașa alege o soluție mai elegantă și invocă nebunia.
1960 – Citește pe nerăsuflate romanul Ion și nu pricepe de ce Rebreanu n-a descris toate întâmplările pe un ton ironic, ca și cum n-ar avea nici un pic de respect pentru umanitatea personajelor.
1963 – La examenul de Bacalaureat îi pică exact subiectul pe care-l pregătise cel mai bine: domnia lui Alexandru Lăpușneanu, ca o consecință a consumului de alcool și-a sărăciei generalizate din Moldova rurală.
1964 – Începe să citească literatură polițistă. Schițează crima perfectă pentru Știrile de la ora 5: doi vecini, o sticlă de țuică, un topor și-o noapte de discuții despre unde-ar trebui pus gardul dintre grădinile lor. Începe să se gândească la cum ar arăta accidentul domestic perfect, în care un cetățean își fracturează penisul în timp ce cară saci de cartofi.
1970 – Devine un erou al medicinei moderne, după ce salvează victima unui accident penibil doar ca să dea declarații pentru Știrile de la ora 5.