Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din viața lui Ion Iliescu

Zoom Momente esențiale din viața lui Ion Iliescu

1930 – Se naște Ion Iliescu. Se pare că maternitatea în care a venit pe lume Iliescu a fost înconjurată imediat de mineri, care, auzindu-l că plânge, au crezut că are nevoie de ajutor.

1936 – Pe atunci în vârstă de numai șase ani, Iliescu învață de la mama lui că igiena e foarte importantă și că, înainte de fiecare masă, trebuie să se spele bine pe mâini de sângele vărsat la revoluție și la mineriade.

1937 – 1949 – În timpul anilor de școală, Ion Iliescu are ocazia să aprofundeze două limbi străine de circulație internațională, care îi vor fi extrem de utile mai târziu în cariera de politician: franceza cu accent rusesc și engleza cu accent rusesc. Învață în particular și germana cu accent rusesc, însă nu foarte bine, deoarece nu-i ieșea deloc accentul.

1950 – Ion Iliescu ajunge la Moscova, pentru a studia la Institutul Energetic. Probabil că și există imagini din acea perioadă cu Iliescu, surprinse de vreun rus care avea cameră video montată pe bordul mașinii.

1953 – Ion Iliescu devine membru al Partidului Comunist Român. De fapt, PCR era singurul partid în care se putea înscrie, deoarece ca să intri într-o altă formațiune politică trebuia să ai domiciliul stabil într-un penitenciar.

1960 – Toată lumea observă că Ion Iliescu și soția lui se înțeleg extrem de bine, ca secera și ciocanul.

1971 – Temându-se că-i face concurență, Ceaușescu îl trimite pe Ion Iliescu în funcția de vice-președinte al Consiliului Județean Timiș. Se pare că în epocă asta era soarta care-i aștepta pe toți opozanții regimului. Mulți dizidenți rememorează cu groază calvarul prin care au trecut în timp ce-și ispășeau pedeapsa, la conducerea câte unui consiliu județean.

1984 – Ion Iliescu este numit director al Editurii Tehnice, devenind cel mai puternic om din toată Editura Tehnică. Ca director, Ion Iliescu avea o putere extrem de mare, fiind capabil să grațiezepe cine dorea și chiar să cheme minerii pentru a-i dispersa pe opozanții lui din cadrul editurii.

1990 – Minerii pe care îi chemase Iliescu la București primesc o pedeapsă exemplară pentru violențele comise în Piața Universității: sunt trimiși înapoi în mină, ca să muncească la fel ca până atunci.

2004 – Ion Iliescu își dă seama că-l place pe Vanghelie, deoarece nu are proprietatea termenilor, iar el, comunist fiind, nu crede în proprietate.

Publicat în Cațavencii, nr. 9(87), 2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint