Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din viața lui Teodor Meșecanu

Zoom Momente esențiale din viața lui Teodor Meșecanu

1941 – Vine pe lume Teodor Meleșcanu, la acea vreme un bărbat de vârstă mijlocie care văzuse multe la viața lui și căruia începuseră deja să-i apară primele fire albe de păr.

1944 – Teodor Meleșcanu era, în acte, un copil de trei ani, dar toți adulții sunt uimiți că acest vlăjgan de un metru nouăzeci are atâtea povești despre primul război mondial. Întrebat dacă a luptat pe front, Meleșcanu spune că nu, pentru că-n 1916 era deja prea bătrân pentru încorporare.

1953 – La orele de istorie își uimește colegii cu cunoștințele lui despre domnitori, mai ales că pe mulți i-a întâlnit personal sau măcar a auzit povești despre ei de la spătarii și hatmanii care i-au cunoscut.

1964 – Termină Facultatea de Drept, ocazie cu care observă că legile s-au schimbat multe de pe vremea lui Neagoe Basarab și că acum nu-ți mai taie nimeni urechile dacă uiți să tragi clopotele atunci când năvălesc tătarii sau leșii.

1966 – Intră în diplomație cu o singură condiție: să nu fie trimis în stepele de la nord de Marea Neagră, pentru că niciodată nu s-a înțeles bine cu pecenegii. Ar prefera mai degrabă o solie în Bizanț.

1978 – E trimis la Misiunea Permanentă a României de pe lângă ONU, la Geneva. Meleșcanu îi întreabă pe localnici pe unde mai umblă tipul ăla care trăgea cu arbaleta după mere, pentru că are să-i dea bani și de ceva timp nu mai răspunde la scrisori.

1989 – Pică regimul Ceaușescu. Teodor Meleșcanu nu e deloc încântat: ”Asta mai lipsea, acum am de ținut minte două revoluții în ‘89”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
Editoriale
 • Părinteasca dimîndare

  16 iulie 2019

  Simona Halep i-a bulversat pe englezi cînd le-a povestit că România, care-i cea mai mare producătoare de iarbă cu scaieți din Europa, nu are nici un teren de tenis cu […]

 • Alianța morților

  16 iulie 2019

  Al doilea mandat Iohannis își aruncă umbra împietrită peste următorii cinci ani românești. După calcule și arestări, fatalitatea are acum înfățișarea drobului de sare. Se pregătește perpetuarea unui alt președinte […]

 • Iar ne fug investitorii

  16 iulie 2019

  Cică ExxonMobil ar cam vrea să se retragă de pe platoul continental al Mării Negre. Cel puțin așa spun sursele publicației specializate Gas4Media. Publicație care nu uită să ne amintească […]

 • “Cine rîde undeva în lume, rîde de mine!” (Rainer Maria Rilke)

  9 iulie 2019

  Legea recunoștinței, conform căreia copiii care nu le vor cumpăra părinților loviți de Alzheimer înghețată pe băț vor fi deferiți Justiției, mi-a amintit de șocul pe care l-am trăit în […]

 • Isărescu al șaselea, unicul

  9 iulie 2019

  Între comunism și ziua de mîine, istoria a aruncat iarăși o punte de rău augur. Parlamentul României a pus, pentru a șasea oară, un informator al Securității în fruntea Băncii […]

bt