Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din viața lui Teodor Meșecanu

Zoom Momente esențiale din viața lui Teodor Meșecanu

1941 – Vine pe lume Teodor Meleșcanu, la acea vreme un bărbat de vârstă mijlocie care văzuse multe la viața lui și căruia începuseră deja să-i apară primele fire albe de păr.

1944 – Teodor Meleșcanu era, în acte, un copil de trei ani, dar toți adulții sunt uimiți că acest vlăjgan de un metru nouăzeci are atâtea povești despre primul război mondial. Întrebat dacă a luptat pe front, Meleșcanu spune că nu, pentru că-n 1916 era deja prea bătrân pentru încorporare.

1953 – La orele de istorie își uimește colegii cu cunoștințele lui despre domnitori, mai ales că pe mulți i-a întâlnit personal sau măcar a auzit povești despre ei de la spătarii și hatmanii care i-au cunoscut.

1964 – Termină Facultatea de Drept, ocazie cu care observă că legile s-au schimbat multe de pe vremea lui Neagoe Basarab și că acum nu-ți mai taie nimeni urechile dacă uiți să tragi clopotele atunci când năvălesc tătarii sau leșii.

1966 – Intră în diplomație cu o singură condiție: să nu fie trimis în stepele de la nord de Marea Neagră, pentru că niciodată nu s-a înțeles bine cu pecenegii. Ar prefera mai degrabă o solie în Bizanț.

1978 – E trimis la Misiunea Permanentă a României de pe lângă ONU, la Geneva. Meleșcanu îi întreabă pe localnici pe unde mai umblă tipul ăla care trăgea cu arbaleta după mere, pentru că are să-i dea bani și de ceva timp nu mai răspunde la scrisori.

1989 – Pică regimul Ceaușescu. Teodor Meleșcanu nu e deloc încântat: ”Asta mai lipsea, acum am de ținut minte două revoluții în ‘89”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Toader s-a făcut băiat mare

  17 septembrie 2019

  Aidoma unui copil fugit de acasă și aciuit în Gara de Nord, Toader Paleologu a fost luat sub pulpană de un drojdier bătrîn și hîrșit în rele, dispus să-l învețe […]

 • Călăreții fără cap

  17 septembrie 2019

  Între pusta maghiară și stepa rusească, pe terenul cu obstacole moștenit de la strămoși, România aleargă, ca un cal deșelat de istorie, să prindă din urmă Occidentul. Singura ei certitudine, […]

 • Votul la fără taxe

  17 septembrie 2019

  79.997 de cetățeni români stabiliți în străinătate s-au înscris fie pentru a vota prin corespondență, fie pentru a solicita să voteze la o secție de votare mai aproape de casă. […]

 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]