Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din viața lui Theodor Paleologu

Zoom Momente esențiale din viața lui Theodor Paleologu

1973 – Vine pe lume Theodor Paleologu, într-o străveche familie de eseiști bizantini. Se pare că strămoșii pe linie directă ai lui Theodor Paleologu au apărat Constantinopolul de turci, prin eseuri bine argumentate în revistele literare ale vremii. El s-a născut într-un neam de boieri care se ocupau cu meșteșugul milenar al boieritului.

1980 – Prima zi de școală. Theodor îi atrage atenția învățătoarei că e cam obraznică și că familia ei n-are cei 700 de ani de-acasă.

1982 – În timp ce copiii de vârsta lui jucau fotbal în curtea școlii, lui Theodor Paleologu îi plăcea să stea pe margine și să comenteze în greaca veche fazele mai importante.

1985 – Scrie o compunere despre cum și-a petrecut vacanța de vară. Mă rog, “petrecut” nu e cuvântul cel mai potrivit. Mai mult a citit.

1988 – Intră la Liceul German din București. Se pare că, pe vremea aia, instituția de învățământ era împărită în două: liceul est-german, unde era cam nasol, și liceul vest-german, unde se învăța mai bine și nu te-mpușca nimeni dacă săreai gardul ca să chiulești.

1992 – La examenul de bacalaureat îi pică exact chestia pe care o pregătise cel mai bine: dialogul platonician dintre Mircea și Baiazid, din Scrisoarea III: “Tu ești Mircea?” “Da-mpărate.” “Dar oare ce înseamnă a fi Mircea? Ce presupune ideea de Mircea?”

1996 – Intră la École Normale Supérieure, din Paris, profitând de faptul că a luat examenul.

2001 – Devine doctor în științe politice. Cu ocazia asta, învață să acorde primul ajutor unui partid politic, în caz că se întâmplă ceva nasol și martorii întreabă dacă e prin zonă vreun doctor în științe politice.

2008 – Devine deputat în Parlamentul României, din partea PDL. Profitând de cunoștințele de greacă veche, el a vrut inițial să candideze din partea minorității grecilor vechi, dar s-a dovedit până la urmă că spartanii din galeria lui Dinamo erau tot români.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Foarte bun acest text. 😄

 2. #2

  umor de bun gust !
  golanii poate scrie orice “ziarist”!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Constituție, prostituție…

  14 ianuarie 2020

  A existat, după 1990, un moment încare Constituția României putea fi modificată, schimbată în bine. Era epoca în care o alianță politică obținuse peste 60% din locurile din Parlament. Se […]

 • Istoria în adormire

  14 ianuarie 2020

  Dacă turiștii sovietici înarmați cu drujbe, fitile de lampă și scrumbii afumate nu s-au sfiit în decembrie ‘89 să se cațăre pe acoperișurile caselor conspirative ale Securității și să tragă […]

 • Cel mai partid perdant

  14 ianuarie 2020

  Îmi plăcea USR, la început, ca idee. Cu mult înainte să aflu că domnul Kivu a fost un ordinar turnător la Securitate. Îmi plăcea USR ca energie. De mulți, foarte […]

 • Alegem nimic, dar mai repede

  7 ianuarie 2020

  Pare, cumva, că ne-am plictisit de democrație, că ne încurcă viitorul nostru, că vrem să-l expediem repede, ca să-l bifăm. Poți să-ți bifezi viitorul? Sigur. Pui în dreptul lui o […]

 • „Ferește-mă, Doamne, de cei ce-mi vor binele!“

  7 ianuarie 2020

  Dacă din clasa întîi pînă-ntr-a patra am colecționat, ca toți dobitocii, premii și mențiuni, să aibă și mam’mare un prilej de bucurie, dintr-a cincea, cînd se apropiau ședințele cu părinții, […]