Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Momente esențiale din viața lui Theodor Paleologu

Zoom Momente esențiale din viața lui Theodor Paleologu

1973 – Vine pe lume Theodor Paleologu, într-o străveche familie de eseiști bizantini. Se pare că strămoșii pe linie directă ai lui Theodor Paleologu au apărat Constantinopolul de turci, prin eseuri bine argumentate în revistele literare ale vremii. El s-a născut într-un neam de boieri care se ocupau cu meșteșugul milenar al boieritului.

1980 – Prima zi de școală. Theodor îi atrage atenția învățătoarei că e cam obraznică și că familia ei n-are cei 700 de ani de-acasă.

1982 – În timp ce copiii de vârsta lui jucau fotbal în curtea școlii, lui Theodor Paleologu îi plăcea să stea pe margine și să comenteze în greaca veche fazele mai importante.

1985 – Scrie o compunere despre cum și-a petrecut vacanța de vară. Mă rog, “petrecut” nu e cuvântul cel mai potrivit. Mai mult a citit.

1988 – Intră la Liceul German din București. Se pare că, pe vremea aia, instituția de învățământ era împărită în două: liceul est-german, unde era cam nasol, și liceul vest-german, unde se învăța mai bine și nu te-mpușca nimeni dacă săreai gardul ca să chiulești.

1992 – La examenul de bacalaureat îi pică exact chestia pe care o pregătise cel mai bine: dialogul platonician dintre Mircea și Baiazid, din Scrisoarea III: “Tu ești Mircea?” “Da-mpărate.” “Dar oare ce înseamnă a fi Mircea? Ce presupune ideea de Mircea?”

1996 – Intră la École Normale Supérieure, din Paris, profitând de faptul că a luat examenul.

2001 – Devine doctor în științe politice. Cu ocazia asta, învață să acorde primul ajutor unui partid politic, în caz că se întâmplă ceva nasol și martorii întreabă dacă e prin zonă vreun doctor în științe politice.

2008 – Devine deputat în Parlamentul României, din partea PDL. Profitând de cunoștințele de greacă veche, el a vrut inițial să candideze din partea minorității grecilor vechi, dar s-a dovedit până la urmă că spartanii din galeria lui Dinamo erau tot români.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Foarte bun acest text. 😄

 2. #2

  umor de bun gust !
  golanii poate scrie orice “ziarist”!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]