Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Monsters, Inc.

Zoom Monsters, Inc.

Articolul de săptămâna trecută despre tânărul Sebastian Ioan Burduja și importanța sporită pe care acesta a dat-o mitingului de pe 10 august 2018 a stârnit valuri de reacții în mediul online, dar și în viața reală, acolo unde familia Burduja a făcut, direct sau prin intermediari, varii presiuni pentru ca articolul respectiv să fie șters de pe site-ul Cațavencii, să dispară de pe alte site-uri care preluaseră textul, iar autorul să fie exemplar pedepsit. Au fost contactate rude, prieteni, colegi, au fost rugați să intervină pentru dispariția articolului din online. Unul dintre argumentele unui astfel de intermediar a fost că “De la apariția articolului, Tianu este foarte afectat, nici nu mai mănâncă!”. De la apariția articolului, da?

O organizație a societății civile a inițiat o petiție împotriva autorului articolului, acuzându-l de încălcarea normelor deontologice și cerând ca publicația Cațavencii să fie ignorată de către cititori și de către advertiser-i. Până în acest moment, petiția fost semnată de aproximativ 250 de persoane, de către patru redacții (DOR, Recorder, Casa Jurnalistului, wal-street.ro), precum și de către asociația judelui Dănileț, dar și de către jude în persoană.

În sine, ceea ce a pățit Sebastian Burduja este o tragedie personală și nu ar fi fost niciodată un subiect de presă dacă însuși personajul nu ar fi considerat că există mize mult mai importante. Însă circumstanțele în care s-a produs tragedia și ignorarea ei chiar de către membrii familiei au transformat totul în informație de presă.

Nice Matin, duminică, 29 iulie 2018, ora 10,47:

“O fetiță în vârstă de 3 ani a căzut într-o piscină în această sâmbătă, în jurul orei 20,30, la Châteauneuf-de-Grasse.

Aflată în cadru familial, copilul a scăpat de sub supravegherea bunicilor și a căzut pe fundul bazinului.

Ea a fost recuperată rapid de către membrii familiei, care au efectuat manevre de prim ajutor și au chemat pompierii.

Copilul a putut fi reanimat, dar pe drumul spre spitalul din Nisa starea sa s-a agravat, existând șanse reduse de supraviețuire.”

În medie, 70 de persoane mor anual

înecate în piscinele particulare din Franța. În vara lui 2015 s-a atins recordul, cu 436 de decese datorate înecării accidentale (nu toate în piscine). Înecul este principala cauză de deces accidental, în Franța, la copiii de până la 13 ani.

Așa stând lucrurile, Franța are niște legi și regulamente extrem de drastice în ceea ce privește siguranța piscinelor private, iar toți proprietarii sunt obigați să aibă instalată cel puțin o măsură de siguranță dintr-o listă de patru. În plus, copiii nu au voie nici măcar în piscinele private fără a fi supravegheați constant de către adulți.

Dacă cineva se îneacă într-o piscină privată, proprietarul este responsabil, în absența vreunui dispozitiv de siguranță. Proprietarul este pasibil de pedepse penale, căci moartea unei alte persoane în astfel de circumstanțe este considerată omor prin imprudență și se pedepsește cu închisoare de până la 3 ani. De asemeni, lipsa unui dispozitiv de siguranță din cele patru menționate de legea franceză se pedepsește automat cu amendă de 45.000 de euro.

Copilul din știrea publicată de Nice Matin pe 29 iulie a decedat la spitalul din Nisa, tot pe data de 29 iulie. Autoritățile au deschis o anchetă pentru omor prin imprudență în acest caz, iar sursele noastre spun că printre primele constatări se află absența oricărei măsuri de siguranță în cazul piscinei în care s-a înecat copilul.

Proprietarul piscinei și bunicul copilului este Marinel Burduja, care deține o locuință în Châteauneuf-de-Grasse. Conform unor surse, există posibilitatea ca martori ai evenimentului din seara zilei de 28 iulie 2018 să fie membrii familiei Urdăreanu, care dețin și ei o proprietate în Grasse și s-ar fi aflat la casa familiei Burduja, în jurul unui grătar.

Fetița de 3 ani din știrea Nice Matin este Joann Ioana Maria Burduja, nepoata lui Marinel și fiica lui Sebastian, botezată de către Adriean Videanu.

Un om cu o misiune

Nu doar dorința de a nu se afla că Marinel Burduja devine subiect de anchetă în Franța pentru neglijență criminală a determinat familia să țină totul în mare secret, ci și faptul că Sebastian era implicat profund și de multă vreme într-o acțiune de maximă importanță pentru el: mitingul “diasporei” din 10 august. PACT, partidul domnului Burduja, s-a aflat de la bun început printre inițiatorii și organizatorii acestui miting. Fără a enunța din start cererile acestui protest, PACT a sprijinit și promovat ideea unui miting al diasporei, lansând multiple chemări către românii din străinătate încă din 14 iunie. Veți vedea în continuare că implicarea PACT și a domnului Burduja în protestele din Piața Victoriei este mai amplă și de mai mare durată. Chiar dacă nu își poate aroga merite pentru protestele originale, de la un punct încolo partidul domnului Burduja încearcă să se urce pe val, ideea fiind că totul ar trebui să culmineze pe 10 august. De aceea, durerea ce ar fi doborât orice om capabil de empatie e pusă în planul doi în fața obiectivului: reușita mitingului de pe 10 august, la care PACT cere, în primul și în primul rând, demisia guvernului și organizarea de alegeri anticipate (revendicare dezvăluită, însă, doar pe 10 august).

Așadar, accidentele, fie ele și tragice, nu pot sta în calea unui proiect ambițios și în care s-a investit mult.

Dacă ați reținut datele anterior prezentate,

știți, deja, că pe 28 iulie, în jurul orei 20,30, are loc accidentul din piscina familiei Burduja din Châteauneuf-de-Grasse. Copilul este transportat la Nisa în stare gravă. Sebastian Burduja se află la București, unde pregătește mitingul. Primul avion convenabil spre Nisa pleacă pe 29 iulie, la 06,45, iar următorul zbor direct pleacă pe 29 iulie la 12,45.

În drumul spre aeroport, Sebastian Burduja oprește mașina în apropierea uneia dintre pasarelele de pe DN 1 și filmează o nouă chemare adresată românilor pentru mitingul din 10 august. Se adresează “dragilor români” și le explică, ironic, de ce ar trebui să fie nemulțumiți. Una dintre fraze lovește adânc: “Dragi români și dragi părinți, nu sunteți mulțumiți că, atunci când merge pe stradă, copilul dumneavoastră nu este în siguranță?”. Interiorul mașinii în care se filmează Sebastian Burduja este unul cald, familial. În spate se vede un scaun de copil.
Chiar dacă filmare putea fi făcută și într-o zi anterioară (later edit, n.a.), filmul este postat pe pagina de Facebook a lui Sebastian Burduja la ora 13 a zilei de 29 iulie. La acea oră, deja, Sebastian Burduja știa că unii copii nu pot fi în siguranță nu doar pe străzile din România, dar nici măcar în curțile cu piscină ale vilelor din Châteauneuf-de-Grasse.

Copilul lui Sebastian Burduja moare pe 29 iulie, dar misiunea este mult mai importantă. Pe 30 iulie, îndureratul ia atitudine împotriva unei noi gafe a premierului Dăncilă, iar pe 31 iulie ia apărarea șoferului cu numărul MUIE. Nu era ca și cum tot Internetul nu s-ar fi ocupat deja de asta. Însă vocea lui trebuia să se audă, cumva.

La doar două zile după înmormântarea

copilului, Sebastian Burduja se întoarce pe baricade, pentru că nu-și poate abandona camarazii implicați profund în organizarea și pregătirea protestului de pe 10 august.

PACT, partidul înființat și condus de Sebastian Burduja, nu este în Piață de azi, de ieri, ci de mai bine de un an. Există un om care și-a petrecut tot anul 2017 încercând să transforme Piața Victoriei într-o nouă manifestație-maraton, care a “renunțat” la afacerea sa, la orice alt job și s-a postat cu o măsuță în mijlocul pieței, zi de zi, agitând spiritele și persoanele. Este mereu însoțit de aceeași gașcă, compusă din Sandi Matei, protestatarul blond și agresiv, jumătățile acestora și alți câțiva. Omul “a încercat să-și dea foc” legat de gardul Guvernului și are multe acțiuni suspect de nesancționate de Poliție. Îl cheamă Cristian Mihai Dide, cunoscut și ca “protestatarul Dide”, iar ocupația sa de bază în ultimul an și opt luni este protestul, deturnarea acestuia, îndreptarea lui într-o direcție pe care doar ei o știu. Deși pozează în om care și-a părăsit job-ul pentru binele societății, Cristian Mihai Dide a figurat ca angajat al Rise Consortium și s-ar putea ca încă să mai fie plătit de către această firmă. Rise Consortium îi aparține lui Sebastian Burduja și are sediul pe strada Madrid numărul 6, același loc în care-și are sediul și PACT. Nu întâmplător, Cristian Mihai Dide a candidat în 2016 pentru Primăria Roșiorii de Vede din partea PACT.

Un alt protestatar mereu prezent în Piața Victoriei,

promovat intens de către anumite canale media este un tânăr de succes, care a studiat în Italia, care și-a pus casa la dispoziția refugiaților sirieni și care s-a aflat printre cei care au notificat, în numele PACT, Primăria Capitalei în legătură cu mitingul din 10 august. Asumându-și, astfel, rolul de organizator.

Protestatarul respectiv, intervievat de DC News, spune pe cine vede el ca premier al României: “Eu lansez pentru prima dată propunerea pentru premier în persoana lui Sebastian Burduja. Cred că Sebastian e un tânăr politician extrem de capabil, a studiat pe afară, a venit să facă voluntariat pentru România de mai bine de doi ani şi cred că e şi omul în măsură să facă o coaliţie de guvernare împreună cu celelalte forţe politice – PNL, USR, Ro+, PMP, cu care să formeze un guvern de tranziţie care să reîntoarcă România pe calea unei ţări democratice şi demne. Şi, ulterior, la vot, se va decide viitoarea majoritate”. De nicăieri apare în gura unui protestatar propunerea lui Burduja ca premier înainte de alegeri. De nicăieri? Nu. Pe protestatar îl cheamă Tudor Cârstoiu și este preşedinte al Comisiei Naţionale de Etică, Integritate şi Arbitraj (CNEIA) a PACT.

Rulota din Piața Victoriei

a fost adusă de către Cristian Mihai Dide și gașca lui. În momentul în care a fost adusă în Piață, rulota nu avea numere de înmatriculare, ceea ce ridică semne de întrebare asupra inactivității Poliției, care a lăsat un vehicul neînmatriculat nu doar să ajungă acolo, dar să și staționeze câteva zile. În acest moment, după ce a fost ridicată de către Poliție, după mitingul din 10 august, rulota se află în custodia Primăriei sectorului 1 și încă nu a fost revendicată de nimeni. A fost, însă, revendicată de către PACT, care a protestat public, pe pagina partidului, împotriva ridicării rulotei. De asemeni, în noaptea în care Poliția și-a făcut finalmente datoria și a ridicat un vehicul parcat ilegal în centrul orașului, cel mai agitat personaj care a reclamat ridicarea rulotei, dând mesaje sau telefonând chiar și unor membri ai Guvernului, a fost Dragoş Cosmin Lucian Preda. Dragoș Preda este prim-vicepreședintele PACT și un vechi tovarăș de drum al lui Sebastian Burduja.
Dar despre toate aceste personaje, implicarea lor în proteste, Liga Studenților Români din Străinătate, CAESAR, părinții cu pedigree și multe altele, săptămâna viitoare.

9 comentarii

 1. #1

  Cred ca intreg valul de ura si isterie e in mare parte justificat de refuzul autorului de a se alatura cruciadei anti-psd . Ma rog, poate a calcat putin in zona gri , relatand despre o chestiune personala si tragica din viata unui politician, dar asta nu-i tocmai o crima si oricum nu cred ca sunt prea multi jurnalisti in Ro demni sa dea lectii de deontologie .
  Chear azi citeam un articol patetic despre un domn care a murit dupa ce a participat la miting . Bineinteles , se sugera ca a fost o victima a PSD-ului . S-a aplaudat. Deci uite ca uneori e acceptabil sa ataci politicieni folosindu-te de o tragedie.

 2. #5

  Dupa ce au venit cu petitia impotriva voastra, am lasat un comentariu pe pagina „Frontline Club Bucharest” in care i-am rugat sa ceara ca protv-ul sa fie inchis sau mar ca firmele sa nu mai cumpere spatiu publicitar la ei pt. ca mie nu mi-a placut un film difuzat de ei.
  Pt. ca printre comentarii am vazut ca se laudau ca pot depune reclamatii la CNA si impotriva derapajelor comise de realitatea tv, le-am dat link catre o preluare dintr-o emisiune de la realitatea in care a intervenit patronul lor, cozmin gusa. Desi respectivul a avut un limbaj mult prea pornografic, moderatorul emisiunii nu a luat nicio masura impotriva lui. Bineinteles ca dupa asta am fost blocat pe pagina (in toate marile democratii gen rusia, coreea de nord, turcia s.a.m.d se procedeaza astfel, nu?).
  Mai am vazut acolo un comentariu lasat de cineva in care respectivul le recomanda sa se uite si la oamenii lor, nu doar la altii. Respectivul a atasat la comentariu o captura de ecran in care o femeie de la ei (nu imi amintesc numele ei) folosea un vocabular de santier. Bineinteles ca si pe el l-au blocat pe pagina. Dar, inainte de a-l bloca si-au pus o intrebare de genul: „daca criminalii pot ucide oameni, noi de ce nu putem?”. Pt. ca noi nu suntem criminali, nu?

 3. #6

  Floare rară acest PAH, nu doar în redacţia Caţavencilor ( acolo mai sunt Doru Buşcu, sau C.T ) , ci şi în media românească ! Se pare că deocamdată samsarii nu-l pot anihila, dar nici astâmpăra !
  Dacă pentru unul ca Sebastian Burduja se pot atrânge semnături de susţinere, vor vedea câte se pot face pentru o personalitate ca PAH ! Şi nu cred că vor !

 4. #7

  Bravo, dom’le! Mai vrem articole din astea!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • O, torna, torna, fratre

  9 iulie 2024

  O, torna, torna, fratre, întoarce-te din moarte, că maica o să-ți simtă-adierea de departe și-n frigul bănuielii o să-și sfîșie șalul, văzîndu-mă călare și-n locul tău doar calul. O, torna, […]

 • Pe culmile nerușinării

  8 iulie 2024

  Nici de data asta, la fel ca în multe alte dăți, nu vor fi dezbateri. N-au fost la prezidențialele trecute, n-au fost la europarlamentare, n-au fost la locale, la Primăria […]

 • În Bucovina nu mai cîntă cucu’

  2 iulie 2024

  Rusia-i moartă-n filmele rusești din care au zburat pe veci cocorii. În gara pentru doi nu mai găsești șine de zahăr candel, iluzorii. Că-n Marea de Azov două hamsii au […]

 • Temutul trib al vînătorilor-culegători

  1 iulie 2024

  Echipa de hăitași organizată de Florian Coldea acționează în codru, în zona furtului de la stat. Vînează infractori bogați, mulți dintre ei îmbogățiți ca urmare a relațiilor cu SRI. Ani […]

 • Două roabe

  25 iunie 2024

  Dacă e roabă, e de vînzare, dacă e roabă, mînere are, dacă e babă, pune-o la vatră, prinde-o c-o scoabă să care piatră, de-i tinerică, cheam-o la tine, dacă se […]

Editoriale
 • O, torna, torna, fratre

  9 iulie 2024

  O, torna, torna, fratre, întoarce-te din moarte, că maica o să-ți simtă-adierea de departe și-n frigul bănuielii o să-și sfîșie șalul, văzîndu-mă călare și-n locul tău doar calul. O, torna, […]

 • Pe culmile nerușinării

  8 iulie 2024

  Nici de data asta, la fel ca în multe alte dăți, nu vor fi dezbateri. N-au fost la prezidențialele trecute, n-au fost la europarlamentare, n-au fost la locale, la Primăria […]

 • În Bucovina nu mai cîntă cucu’

  2 iulie 2024

  Rusia-i moartă-n filmele rusești din care au zburat pe veci cocorii. În gara pentru doi nu mai găsești șine de zahăr candel, iluzorii. Că-n Marea de Azov două hamsii au […]

 • Temutul trib al vînătorilor-culegători

  1 iulie 2024

  Echipa de hăitași organizată de Florian Coldea acționează în codru, în zona furtului de la stat. Vînează infractori bogați, mulți dintre ei îmbogățiți ca urmare a relațiilor cu SRI. Ani […]

 • Două roabe

  25 iunie 2024

  Dacă e roabă, e de vînzare, dacă e roabă, mînere are, dacă e babă, pune-o la vatră, prinde-o c-o scoabă să care piatră, de-i tinerică, cheam-o la tine, dacă se […]

 • Amurgul zeului nul

  24 iunie 2024

  Dispariția lui Klaus Iohannis din politică nu e încă o certitudine, așa că, pe moment, să ne bucurăm de perspectiva ei. Să ne închipuim un android cu toate circuitele de […]

bijuterii argint