Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Moraliști cu conturi groase sunt stăpânii ăstei nații

Zoom Moraliști cu conturi groase sunt stăpânii ăstei nații

Se spune că Delta Dunării ar fi unul dintre – dacă nu cel mai – cele mai frumoase locuri din România, din Europa și din lume. Neștiind dacă multe specii de păsări și pești sunt pe cale de dispariție și pe alte planete, nu ne pronunțăm asupra Universului. Ne jucăm aici, în incintă la noi, pe Pământ.

Printre marii răpitori din Deltă am putea enumera repede, fără goagăl, știuca și codalbul, șalăul, avatul, bibanul, șalăul, braconierus vulgaris și, desigur, descurcărețul de Deltă, îndeobște biped, afiliat politic sau afiliat politic wanna be, căruia localnicii îi dau, în ultimele decenii, diverse nume. Știm, sunt mulți și variați, dar cum și noi, ca majoritatea românilor, ajungem destul de rar în Delta Dunării, nici nu i-am prins pe toți la fața locului, nici nu am reușit să le ținem o evidență strictă. Norocul nostru că, din când în când, mai lucește câte unul vederii noastre prin autoexpunere excesivă pe televiziuni. Căci ei, descurcăreții ăștia, descoperă, din când în când, că televizorul i-ar ajuta în viață, în carieră, în una-alta. Iar asta nu poate decât să ne bucure, pentru că, așa, mai aflăm și noi, de la sute de kilometri distanță, de existența lor.

Anul acesta, de exemplu,

ne-a căzut cu tronc un om, un caracter, un stâlp al societății. Sorin Mircea Zaharcu se numește personajul și, pentru că-și dorește, încet-încet, să se împlinească și din punct de vedere politic, a decis că e vremea să iasă la atac.

Și nu putea să-și aleagă o platformă mai bună pentru a se afirma decât o televiziune. Unde să nu fie nevoit să ia el cuvântul, dar să apară în cadru, să-l vadă lumea, să-i înregistreze chipul pe care, cândva, ar putea să-l vadă pe afișele vreunui partid. De vorbit e mai complicat, îți asumi responsabilități, trebuie să și dovedești ce emiți, să susții, să argumentezi. Dacă, însă, pasezi aceste responsabilități realizatorilor și-ți duci războaiele prin proxi, poți spera să izbândești. În mintea ta de combinator, de mare maestru al combinațiilor, de fapt (căci, am auzit, în județul Tulcea există minimum trei Ostap Bender la hectar), a da servite neverificabile unor ziariști prea ocupați ca să meargă până la capătul firului înseamnă că marchezi, că începi să însemni ceva și că ai cele mai mari șanse să te afirmi pe diverse platforme populiste cu pretenții de anticorupție patriotardă.

Sorin Mircea Zaharcu este

un fiu al Deltei, al Tulcei, al zonelor umede și alunecoase. Cam așa pare și el, la televizor, cel puțin.

Dar, dincolo de asta, Sorin Zaharcu este și director executiv al ADI ITI Delta Dunării. Sună senzațional, extraordinar și aproape fabulos, mai ales că ADI ITI Delta Dunării a fost primul și, o vreme, singurul mecanism de investiții teritoriale integrate al României. Asta înseamnă ITI: Investiții Teritoriale Integrate. Este un mecanism inventat de către UE pentru a facilita și accesul celor mai nefericiți oameni din anumite țări membre la fondurile europene. ITI Delta Dunării nu este o singularitate la nivel european. Sunt mai multe ITI-uri din astea în întreaga Uniune, încă de prin 2009. Inclusiv Franța, pe lângă Cehia sau alte țări est-europene, a beneficiat de un astfel de mecanism. Un ITI presupune pur și simplu blocarea unor fonduri europene alocate pe diverse axe de finanțare, pentru o anumită zonă/regiune care, altfel, nu ar prea avea acces la fondurile UE pentru că multe dintre proiectele care necesită finanțare nu ar îndeplini criteriile extrem de selective ale birocraților europeni. Așa, într-un ITI, banii sunt blocați doar pentru zona respectivă, care este tratată cu niscaiva îngăduință, pentru că zona este ușor sau mai sever defavorizată.

Așa a apărut ITI Delta Dunării, cu o alocare de 1,2-1,3 miliarde din fondurile dedicate României în exercițiul financiar care se termina în 2020.

Ei bine, după câțiva ani de bejenie,

în care ar fi dorit, cumva, să i se piardă urmele, Sorin Zaharcu s-a întors în Tulcea și a candidat, singur pe loc, pentru postul de director executiv al ADI ITI Delta Dunării.

Faptul că a câștigat, totuși, postul mult râvnit, în ciuda concurenței acerbe, îi dă speranțe domnului Zaharcu pentru viitor. La PSD, unde o rudă prin alianță, tot Zaharcu pe numele de familie, a ajuns, cândva, deputată, nu prea are șanse, pentru că au intervenit unele certuri, pe parcurs. La PNL, din nefericire, deși din punct de vedere al caracterului s-ar potrivi perfect, nu are loc, existând deja titulari incontestabili pe posturile eligibile. La USR Tulcea, se pare, nu există locuri eligibile. Nu că ar fi ocupate, dar nu se prea mai strâng voturile necesare. Așa că a rămas un singur partid pentru care domnul Sorin Mircea Zaharcu ar putea candida anul viitor în Tulcea. Și nu, nu este UDMR, care, în urmă cu multe cicluri electorale, chiar a dat un deputat de Tulcea.

Ei bine, nu știe nimeni

ce a discutat exact Sorin Mircea Zaharcu atunci când s-a întâlnit cu șefii AUR, dar există semne clare că aceștia s-a fi lăsat convinși să-l bage în seamă, să-l bage în partid și să-l bage pe liste.

Nu-l știm pe domn, nu l-am întâlnit vreodată, dar pare convingător. Și, mai ales, pare că reușește să-și acopere suficient obiceiurile și apucăturile încât să lase impresia că este exact ce caută ai lui Simion: oameni nepătați, dispuși să lupte cu nenorociții ăștia care… Mă rog, că și oamenii AUR se pătează ușor și repede, nu mai e treaba noastră. Nepătați să fie măcar cinci minute, cât îi vizionează Georgică și le dă binecuvântarea.

Doar că Sorin,

care vrea să intre în partidul lui George și să facă minuni electorale pentru acesta, o fi un mare strateg și combinator, desigur, dar numai nepătat nu este.

Căci în lumea fondurilor europene, în care cei mai mulți manipulatori de finanțări suflă și în iaurt de câteva ori până-l aduc la temperatura înghețatei, Sorin al nostru este un hot-dog dintre cei mai reprezentativi.

Imaginați-vă, de exemplu, că soțul (să-i spunem Sorin) este director executiv (nu altfel) într-o asociație de care depind fondurile europene care ajung la anumite primării.

Imaginați-vă, dacă puteți, că soția (să-i spunem Elena, săru’ mâna, doamnă) are o firmă, numită, să zicem, Teche Construct Solutions.

Ei bine, cum soțul și soția stau așa, gândindu-se că o firmă e bine să câștige niște bani, că de aia e făcută, înființată, înregistrată, pentru a. produce, deodată, zbang, zbum, hodoronc-tronc, înspre firmă încep să vin contractele: 68.325 + 66.672 + 68.352 + 69.000 de lei de la Primăria Tulcea. 100.000 de la Primăria Măcin, 344.000 de lei de la Administrația Porturilor Maritime, 263.900 de la Primăria Babadag, 330.000 de lei de la Primăria Isaccea. Toate primăriile astea funcționează pe teritoriul ITI Delta Dunării și au obținut finanțări europene prin ITI Delta Dunării, unele dintre ele ducând și la contracte cu Teche Construct Solutions.

Acum, ce să zicem?

În general, în astfel de situații, când soțul aprobă sau avizează banii pentru niște primării, iar primăriile respective răspund corespunzător, acordând contracte frumoase soției soțului, lumea urlă că ar fi conflict de interese. Radicalii pronunță cuvinte mai dure, precum corupție.

Faptul că Sorin Mircea Zaharcu este încă în funcție, că-și construiește o frumoasă imagine de moralist TV și că se visează candidat pe listele AUR, în loc să semneze declarații peste declarații către procurori, ne spune că nu toate conflictele de interese sunt deranjante. În funcție de interesele de moment, evident.

Despre eficiența prestărilor firmei Elenei Zaharcu (soția), putem spune doar că a încasat niște bani și de la Aeroportul Oradea și de la Aeroportul Brașov. De la Brașov, de exemplu, a încasat 2,59 milioane de lei pentru „studiu de fezabilitate privind asigurarea serviciilor de navigație aeriană“. 2,59 milioane de lei? Păi, cu zborurile pe care nu reușește să le opereze, din cauza gândirii deficitare a funcționării aeroportului, Brașovul va face banii ăștia din taxe de aeroport într-un secol. Ăla care urmează, că-n ăsta nu are șanse.

Ciprian Dinescu

1 comentariu

  1. #1

    Unde o fi găsit specialiștii în aeronavigabilitate? Printre absolvenții prestigioasei facultăți de aviație a universității din Sulina? Are o față care exuda onestitate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint