A existat, în timpul gestionării acestei crize, un amănunt cumva absurd. Ordonanța militară 2, din 21 martie, prevedea, printre altele, ca persoanele care părăsesc fără aprobare carantina să fie carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile. Din punct de vedere medical, măsura n-are nici o logică. Ideea carantinei e că trebuie să petreci acolo 14 zile de la momentul în care ai fost expus virusului. Dacă, în timpul acestei perioade, ai fugit până la colț, nu te-ai expus mai mult decât ceilalți cetățeni care nu trebuie să se carantineze. Singura concluzie e că statul a încercat să folosească în scopuri punitive măsura pur medicală a carantinării. Practic, s-a apelat la o restricție medicală neplăcută pentru a-i descuraja pe oameni să încalce legea, dincolo de utilitatea medicală a acelei restricții. E ca și cum ai pedepsi o infracțiune cu niște injecții fără efect, dar care au importanta însușire că-s dureroase.
Cazurile noi de coronavirus s-au înmulțit în ultima perioadă și acum am vorbi despre un al doilea val dacă primul s-ar fi potolit vreodată. Sâmbătă, 4 iulie, am fost pe locul 5 în Europa, cu 416 cazuri noi. De ordinul ăsta erau cifrele în perioada de maxim avânt al pandemiei, la începutul lunii mai. Inevitabil, te gândești că tot ce se-ntâmplă acum e o consecință a felului cum Guvernul a impus carantina la începutul crizei. Restricții dure, amenzi colosale împărțite abuziv și-o atitudine paternalistă față de cetățean care-l excludea complet din orice discuție. Părea că scopul e să-l ții în casă ca pe un sac de cartofi, nu să-l înveți să se protejeze pe termen lung.
Evident, starea de urgență nu putea să țină la nesfârșit, iar după 60 de zile de izolare obligatorie, nimeni nu era mai nepregătit decât românul să se apere singur de boală. După ce, timp de două luni, Poliția l-a hăituit printre blocuri, după ce Guvernul l-a speriat cu amenzi cât cinci salarii bune, nimic nu-i mai prețios decât libertatea. Probabil că unii au și uitat de la ce-a pornit toată nebunia. Care virus? Pentru ei, părea că e încă o etapă a jocului în care statul umblă după tine să-ți pună piedică și să-ți ia banii.
Și-așa ajungem la valul doi. Dacă intri într-un magazin și vrei să-ți dai seama cine lucrează acolo, atunci e simplu: angajații sunt singurii oameni care poartă mască. În benzinării, unde mai apar spontan mici cozi la orele de vârf, e ceva normal să vezi cetățeni fără mască, de obicei bărbați de vârstă mijlocie care nu s-au obișnuit nici măcar să-și pună centura.
La intrarea în supermarket-uri poate fi admirat, însă, adevăratul monument al inutilității: paznici care îndreaptă timid un termometru spre tine și pe urmă te îndeamnă să treci mai departe. Probabil că primul om care va fi întors din drum de la cumpărături din cauză că avea febră nici măcar nu s-a născut încă. Nu e nimic mai inutil decât această măsurare a temperaturii cu termometre defecte. E clar că procedura aia ar putea identifica orice, numai febra– nu. Singura consecință e că zăbovești puțin în dreptul paznicului și riști să te infectezi de la el. Pare că toată procedura are la bază niște imagini de la știri, unde Orban a văzut că-n China se procedează așa. Probabil că textul legii chiar așa sună: „Se va măsura temperatura la fel ca-n știrea aia de la Wuhan de pe Realitatea“.
La câte măsuri absurde a luat Guvernul și la câte gafe a făcut, e chiar ciudat că n-avem și mai multe teorii ale conspirației.
1.432 de vizualizări
Nu avem teorii ale conspiratiei ci direct noua lege a pandemiei. Sau poate fi o conspiratie a lui Ara f/h at..