Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Narziss şi Goldmund

Zoom Narziss şi Goldmund

Prin cîte are de trecut omul ca să-şi descopere vocaţia! Hermann Hesse a fugit în adolescenţă de la mănăstirea la care fusese dat să înveţe, a încercat diverse meserii, a umblat creanga şi a scris poezii. Avea o sensibilitate aparte şi o totală inaptitudine pentru „lucruri folositoare”. La 13 ani se hotărîse că va fi poet sau nimic. Dar nu se poate spune că n-a încercat să fie şi altceva. 

A fost unul dintre marii povestitori ai secolului 20 şi, într-o perioadă în care mulţi dintre confraţii săi experimentau frenetic, a rămas fidel literaturii tradiţionale. Narziss şi Goldmund această incursiune de neuitat în Evul Mediu din vremea Ciumei e mai aproape de povestirile lui Hesse decît de romanele lui. Moralistul Hesse îşi trimite personajele într-un trecut îndepărtat, dar asta doar pentru a le schimba decorul. Altfel îi regăseşti şi aici obsesiile despre căutarea drumului în viaţă, despre cărările plăcute ale păcatelor şi despre căinţa care vine după străbaterea lor. Hesse nu se omoară cu detaliile realiste de epocă, de parcă i-ar fi teamă să nu abată atenţia cititorului de la personajele sale şi de la ceea ce le frămîntă. 

Goldmund ajunge la o mănăstire adus de tatăl său, să înveţe şi să-şi găsească un rost între zidurile ei. Prietenul şi dascălul său cu doar cîţiva mai mare Narziss şi-a găsit chemarea la mănăstire. Dacă l-au încercat ispite, le-a învins. S-a devotat credinţei şi şcolii, a recunoscut în Goldmund un spirit dornic de învăţătură, din care se va alege ceva acătării. 

Atît doar că discipolul său părăseşte mănăstirea, mînat de pornirile vieţii. Îi plac femeile şi începe un lung drum pe parcursul căruia se culcă şi cu femei măritate şi nemăritate, se mîngîie şi cu două fete virgine, fiicele unui cavaler care-i dă papucii de la castelul său. Iar cînd un hoţ cu care s-a întovărăşit la drum îl strînge de gît ca să-l poată jefui în linişte Goldmund îl omoară cu un cuţit mic, dar eficient. 

Se opreşte din vagabondaj într-un oraş, ca să înveţe meseria de sculptor, fermecat de statuia Mariei, din biserica unei mănăstiri. Cînd primeşte certificat de maestru, în loc să se aşeze în oraş, să se apuce de treabă şi să se însoare cu fiica sculptorului în al cărui atelier şi-a găsit adăpost, Goldmund simte chemarea libertăţii şi se întoarce la viaţa pe drumuri. 

De astă dată se împrieteneşte cu el un pelerin care a fost la Roma şi care a pornit într-o nouă călătorie după ce a băgat de seamă că acasă nu mai e loc de el. Acum însă apare şi ciuma, care-i întîmpină cu toate ale ei, pe oriunde ajung, încît pelerinul se face nevăzut cînd Goldmund îi spune că s-a îmbolnăvit şi el. În afară de ciumă, care îi tot dă ocol, dar nu se lipeşte de el, Goldmund e încercat în această călătorie de tot soiul de ghinioane. Cel mai tare, care pare şi ultimul, e că se vede condamnat la moarte prin spînzurare pentru un furt pe care nu l-a comis. Ca să scape, plănuieşte să-l omoare pe preotul care urmează să-l spovedească în celulă, să-i îmbrace hainele şi să fugă tiptil. Ar fi primul nevinovat pe care l-ar ucide Goldmund. Hesse are grijă însă ca asta să nu se întîmple, fără ca bunăvoinţa sorţii faţă de personajul său să pară trasă de păr. Pentru că, deşi şi-a descoperit vocaţia, Goldmund trebuie să mai treacă prin cîteva încercări, ca să priceapă ce a căpătat şi ce trebuie să dea în schimb pentru asta.

1 comentariu

  1. #1

    Haha, foarte mult stil la partea cu bunavointa sortii care nu e trasa de par! Asa e! Dar mi-a placut cum ai fentat! Eu am citit cartea si stiu de ce, intr-adevar, nu e trasa de par dar ai driblat-o cu foarte mult talent si grija informatia ca sa nu strici farmecul… hahaha, bravo! Mi-a placut asta!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale