Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Noi victorii ale DIICOT în lupta cu drogurile

Zoom Noi victorii ale DIICOT în lupta cu drogurile

Cu mai bine de un un an în urmă, mai exact pe 26 martie 2019, Felix Bănilă, la vremea aceea procuror-șef interimar al DIICOT, anunța cu surle, trâmbițe și multe televiziuni o imensă captură de cocaină: aproape o tonă.

În fapt, captura, „rodul unei ample investigații“, cum spunea Felix Bănilă, nu era nici captură și nici rod al vreunei investigații. Pur și simplu, în dimineața zilei de 22 martie, pe plaja din Sfântu Gheorghe eșuase o barcă ce transporta această cantitate de droguri, iar Poliția din Sfântu Gheorghe dăduse peste tona de prafuri din întâmplare. În același timp, alte două tone de droguri urcaseră Dunărea pe sub ochii autorităților. O barcă încărcată cu o tonă de cocaină intrase pe brațul Sfântu Gheorghe chiar în aceeași zi de 22 martie, iar alta, transportând altă tonă de cocaină, ajunsese încă de pe 20 martie în Băltenii de Sus, de unde fusese preluată și transportată în parcarea Glacial Prod din Zebil.

Dintre aceste trei tone ajunse pe teritoriul României între 20 și 22 martie 2019, DIICOT și Poliția nu au reușit să rețină decât o tonă, cea care se răsturnase pe plajă. Tona adusă până la Băltenii de Sus le-a scăpat printre degete polițiștilor din Tulcea pentru că s-au mișcat cu mare întârziere, iar a doua tonă, intrată pe 22 martie pe brațul Sfântu Gheorghe, s-a evaporat complet, fără a i se mai da vreodată de urmă.

După amplele „investigații“ ale Poliției și DIICOT, deși se știa că în cauză au acționat mai multe persoane, au fost arestați doar doi șoferi de TIR sârbi: Tode Krstic și Nenad Cvetkovic.

Tode Krstic a fost arestat pe 23 martie 2019, la ora 7,05, în Bușteni, în timp ce se deplasa cu TIR-ul înmatriculat cu numărul VR 078 BH și semiremorca 00418VR. Nenad Cvetkovic a fost arestat pe 24 martie 2019, la ora 3, în timp ce încerca să treacă granița dintre România și Serbia într-un automobil. TIR-ul său, înmatriculat cu numărul VR 080 BX, și autoremorca 00416VR au fost găsite de-abia pe 6 iunie 2019 în Buzău.

Așadar, din întreaga operațiune de trafic de droguri și ca urmare a descoperirii unui transport de trei tone din care DIICOT a reținut doar o tonă, au fost arestați doar doi amărâți de șoferi de TIR, asupra cărora nu s-a găsit nici măcar un gram de drog. Cei doi sârbi au fost trimiși în judecată pe 13 iunie 2019 pentru trafic de droguri de mare risc. Din martie 2019, cei doi șoferi sârbi se află în arest preventiv, măsura fiind prelungită în mod constant.

Prima înfățișare în acest proces a avut loc pe data de 15 octombrie 2019, iar de atunci cauzaa tot fost amânată de alte șapte ori, inclusiv din cauza grevei judecătorilor începută în ianuarie 2020. Ultima amânare a cauzei a avut loc pe 28 aprilie 2020, motivul fiind „imposibilitate deplasare traducător autorizat din cauza stării de urgenţă“. Următorul termen al procesului ar trebui să aibă loc pe 20 mai 2020, dar cu siguranță nu reprezintă vreo prioritate pentru sistemul juridic român.

Între timp, însă, DIICOT a mai dat o lovitură în Tulcea: a trimis în judecată cinci indivizi arestați pe 18 ianuarie 2020, după ce la perchezițiile efectuate pe 17 ianuarie 2020 în Jurilovca și Năvodari găsiseră „1.200 grame de cannabis, 3 pastile Ecstasy, 3,45 grame de rezină de cannabis (hașiș), mai multe grindere, cântare electronice, sumele de bani de peste 7.000 de euro, 500 USD, 50 de lire sterline, 32.000 de lei și un autoturism“.

Aprigă performanță, mare victorie împotriva traficanților de droguri, știut fiind că trei tone de cocaină sunt net inferioare din toate punctele de vedere impresionantei cantități de „1.200 grame de cannabis, 3 pastile Ecstasy, 3,45 grame de rezină de cannabis (hașiș), mai multe grindere, cântare electronice…“. Trăiască lupta pentru împotriva la droguri!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cum să nu murim

  19 ianuarie 2021

  Mihai Eminescu a învățat să moară cu mult înainte de-a muri la un azil de nebuni și-a mai murit o dată cînd a ajuns nume de cofetărie în orășelele de […]

 • Școală să fie, dar și pușcărie!

  19 ianuarie 2021

  România se împarte iar în două: vaccinații și ceilalți. Elixirul Pfizer vine în doze mici și selective, așa că viața normală are de stat la coadă încă multe luni. Așa […]

 • Ce frumoasă vaccinare!

  19 ianuarie 2021

  „Trebuie să fim pregătiți și tocmai de aceea am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu experții din domeniul vaccinologiei. Am evaluat stadiul pregătirilor României și am discutat […]

 • Metamorfoza țăranului român

  12 ianuarie 2021

  Dacă pînă acum cinci-șase ani mă dădeam de ceasul morții că boarea societății de consum a ocolit satele românești, astăzi cantitatea de supermarket-uri și de superbet-uri pe cap de băștinaș […]

 • Vaccinați, băieți, orice, numai vaccinați!

  12 ianuarie 2021

  Campania de vaccinare a devenit o tristă eroare de vorbire. Iohannis și-a retras capul din prompter și l-a lăsat pe bietul colonel Gheorghiță să încaseze singur cartușele urii populare, pe […]