Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nu dați banii pe prostii, că-i dă Bolojan în locul vostru

Zoom Nu dați banii pe prostii, că-i dă Bolojan în locul vostru

Dacă ați deschis Internetul mai devreme sau dacă, deloc întâmplător, deschideți în mod frecvent Cațavencii, ați observat interesul pe care ni l-a stârnit, de o bună bucată de vreme, Ilie Bolojan, fostul primar erou al Oradiei, actualmente președinte al CJ Bihor și etern prezidențiabil wannabe al PNL-ului. Atât de mult am citit, în ultimii foarte mulți ani, cât de competent, minunat, genial și frumos este domnul Bolojan, încât am vrut să vedem dacă este adevărat. Este adevărat doar în măsura în care milioanele de euro cheltuite de Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune pot transforma în adevăr niște minciunele demne de o cauză mai bună. De fapt, în spatele imaginii lui Ilie Bolojan nu se află neapărat rezultate, cât, mai degrabă, un PR deșănțat, făcut pe bani foarte mulți (minimum un milion de euro pe an în ultimii șapte ani), o ambiție nemăsurată și niște planuri de mărire care nu țin cont de nici o realitate.

Tot în categoria ambiții prostești și planuri nerealiste se încadrează și încăpățânarea lui Bolojan de a sparge bani publici complet aiurea, cu înființarea unei companii aeriene care are drept unic rol acela de a vitaliza aeroportul din Oradea.

Salariul mediu în județul Bihor este de doar 3.700 și ceva de lei, cu aproximativ 800 de lei mai mic decât salariul mediu la nivel național. Cu banii ăștia, bihorenilor nu le prea arde să călătorească prea des cu avionul. De aia, și nu numai de aia, pe aeroportul din Oradea nu mai zboară acum decât TAROM, care operează doar curse spre și de la București. Celelalte companii care zburau din Oradea spre destinații nu neapărat atractive din punct de vedere turistic s-au retras încet-încet, din motive de rentabilitate. Atunci când CJ Bihor nu a mai putut sau nu i s-a mai permis să plătească subvenții, companiile aeriene au renunțat la rutele nerentabile de la Oradea.

Bolojan și primarul Oradiei actual, Florin Birta, au găsit, însă, o soluție: au înființat propria companie aeriană a CJ Bihor și a Primăriei, Air Oradea.

Doar că Air Oradea nu are avioane, nu are bani să închirieze unele și nici nu va avea vreodată. Așa că a făcut o licitație și a angajat o altă companie aeriană, HiSky, care să opereze zboruri de pe aeroportul din Oradea în numele Air Oradea. Zboruri spre București, unde mai există deja o companie care zboară, și trei zboruri pe săptămână înspre Londra.

Probabil că HiSky, companie moldovenească deținută de doi băieți cu probleme penale la Chișinău, după ce au devalizat Air Moldova, va zbura de la Oradea până când va termina de cheltuit capitalul social al Air Oradea, care ajunge pe la trei milioane de euro. După aia va mai zbura doar dacă se vor mai găsi bani, ceea ce este greu de crezut.

Dar pentru că zborurile înspre București și Londra nu-i ajung lui Bolojan, CJ Bihor caută acum o firmă care să opereze zboruri regulate înspre Varșovia. De ce Varșovia? Să fie orădenii îndrăgostiți de capitala Poloniei? Să fie polonezii îndrăgostiți de Oradea, unde vin în număr mare în fiecare an? Nu. Dar cică Varșovia este mare hub aerian european, iar de acolo orădeanul zburător poate lua avionul spre toată lumea.

Dar din Oradea se zboară deja spre un hub, chiar dacă mai mititel: București. Bolojan nu e mulțumit, vrea mai mult. Chiar dacă zborurile spre Varșovia nu vor fi rentabile, Ilie Bolojan le vrea cu tot dinadinsul. Patru zboruri pe săptămână pe care este dispus să le plătească din bugetul CJ Bihor, dacă nu se găsesc și pasageri. De unde are CJ Bihor bani să susțină niște zboruri nerentabile? Păi, a spus Bolojan, a economisit șase milioane de euro din concedierea unor angajați ai CJ-ului. Nu-i treaba noastră cum își aleg bihorenii liderii, dar un om care preferă să concedieze angajații unor instituții de cultură, să pună pe liber redacția celei mai vechi reviste românești din Ardeal și așa mai departe, ca să plătească niște avioane care vor zbura goale, ar merita să fie votat de avioane. Că de ele îi pasă, măcar.

Citeşte mai multe despre:

7 comentarii

 1. #1

  Ati uitat sa mentionati ca a primit din partea consilierilor un cec in alb pentru tranzactie, asigurarea legaturii cu Varsovia, ingrijorator pentru unul ce a facut o ambitie personala din asta. Cum se joaca oamenii astia cu banii publici, mai rar! (desigur, gigacaloria nu poate fi subventionata desi beneficiaza mai multi cetateni, al doilea sistem ca numar de beneficiari dupa Bucuresti)

 2. #2

  Este deschis un proces penal pentru criminalitate economica împotriva lui Eduard Augustin de la direcția economica a Primariei Oradea,care impreună cu Bolo și consilierii lui ,începând cu anul 2013 ,au încadrat toate gradinile oradenilor la categoria curti construcții,la inceput o suprafață minimă apoi integral redenumindu-le „amenajari peisagistice”.Registrele agricole sunt modificate iar impozitele marite de 10 ori.Instanța a anulat aceste decizii dar ei nu vor să rectifice.In Oradea totul este o mascarada și corupție,fărădelegea este la ea acasă .Atunci cănd ajung sus oameni de nimic nelegiuiții mișună pretutindenea.

  • #3

   Păgubiții ar putea sa se asocieze și sa apeleze la executori judecătorești dacă am înțeles bine speța. Dar e doar una din sutele (nu exagerez) de samavolnicii tipice Evului Mediu care constituie modus operandi al acestei clici. Pe de altă parte, iliotul și sleahta lui nu sunt o administrație de ocupație străină, nu sunt conchistadori, nu sunt Compania Indiilor de Est, ci rezultatul votului entuziast al orădenilor/bihorenilor. Ar trebui rebotezat din „Stockholm” în „sindromul Birtin” (după satul în care a văzut lumina zilei providențialul lider).

   • #4

    Ce va mirati, sunt 15 ani de incultura, orasul a atras ce si-au dorit, o masa ce poate fi manipulata usor. “Bine ca se face”, sa citez din clasici. Cum, cand, cu cine, de ce, nu mai conteaza…

   • #5

    Bolo a vrut sa distruga si ceea ce nu era in curtea CJ.Cam obraznic…sau intrebam ce interes are?

   • #6

    Se întâmplă sub ochii ceva mai mult de atât .Se numește trădare .Trădare de neam ,de țară,de dreaptă credință.In numele dezvoltării „demolăm,expropriem,impunem,plantăm statui„.Personal am făcut contestație în ceea ce privește numele „votat„ al stadionului și al bibliotecii județene.Nu ne reprezintă.Acele personaje au trădat neamul .Unora ca aceștia este posibil să li se fi promis un nume de stradă,sau o statuie .Vanitatea nu poate rezista tentației ieftine.Lupta se dă pentru suflete nu pentru materie ,să avem trezvie cînd votăm.Hristos s-a născut!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint