Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nu Zoltán Puskás a invalidat referendumul de suspendare a lui Băsescu, ci CV-ul lui

Zoom Nu Zoltán Puskás a invalidat referendumul de suspendare a lui Băsescu, ci CV-ul lui

În ciuda milioanelor de voturi exprimate în favoarea suspendării lui Traian Bă­sescu, din vara anului trecut, Curtea Constituţională a invalidat referendumul de destituire a preşedintelui. Au votat în favoarea lui Băsescu Aspazia Cojocaru şi Zoltán Puskás. Despre Cojocaru se ştie că are dosar de informator al fostei Securităţi. CNSAS i-a dat iniţial verdict de „poliţie politică“, pentru ca ulterior să se răsucească şi să-şi anuleze decizia, fără nici o explicaţie coerentă. Despre Zoltán Puskás nu se ştia până de curând nimic, în afara faptului că a refuzat să facă vreo declaraţie în legătură cu votul său din plenul Curţii Constituţionale.

La insistenţele presei de a preciza dacă l-a speriat cineva înainte de vot, Zoltán Puskás a dat asigurări solemne că nu l-a ameninţat nimeni.

Ei, feciorii moşului, se pare că pe Puskás îl înfricoşează totuşi ceva, şi încă foarte tare. Îl ameninţă strigoii propriului său trecut, care roiesc cu zecile în jurul CV-ului dumisale, cel mai obscur şi secretos CV postat pe site-ul Curţii Constituţionale. Puskás este singurul actor implicat în mascarada suspendării în CV-ul căruia scrie doar că a absolvit o facultate de Drept, fără să se precizeze care anume instituţie de învăţământ superior şi în ce perioadă anume.

Amănuntul nu a avut darul să neliniştească, până acum, mediile politice sau ale societăţii civile. Şi mai scrie în CV că Puskás nu este judecător, ci jurist, şi că doar joacă în rolul de magistrat la unica autoritate de jurisdicţie constituţională din ţară independentă faţă de orice altă autoritate publică. Mai puţin faţă de autoritatea prezidenţială, zicem noi. Căci, aşa cum se prezintă lucrurile, Puskás ascunde un trecut de infractor, fapt ce l-a selectat în galeria de şantajaţi de serviciu ai autorităţii prezidenţiale, pentru a acţiona în momente-cheie, aşa cum a fost referendumul de suspendare, de care a depins însăşi libertatea lui Traian Băsescu.

Sursele noastre din secuime precizează că Puskás era, în anul 1977, maistru instructor la Liceul Economic şi de Drept Administrativ din oraşul Gheorgheni, judeţul Harghita. Reperul lipseşte din CV-ul său oficial. Liceul era cunoscut în mediul chel­nerimii transilvănene, care plătea bani grei unor cadre didactice pentru admiterea la cursurile fără frecvenţă, cât şi pentru absolvirea liceului. Puskás făcea parte din categoria şpăgarilor. În 1983, liceul a făcut o­biectul unei ample anchete a Miliţiei, în urma unor reclamaţii legate de modul în care se promovau examenele şi se acordau diplomele de absolvire, soldată cu arestarea directoarei Edit Selyem şi a maistrului instructor Zoltán Puskás.

Scandalul a fost atât de mare, încât în 1985 a fost schimbat până şi profilul liceului, din cel economic şi de drept administrativ, într-unul agricol. Nu cunoaştem date despre posibila condamnare privativă de libertate sau cu suspendare a lui Puskás. Ce ştim este că, pentru a i se pierde urma, s-a mutat la Sfântu Gheorghe, unde a activat în cadrul Uniunii Naţionale a Cooperaţiei Meşteşugăreşti (UCECOM). După revoluţie a devenit acţionar la Sicomcoop Sf. Gheorghe, o societate desprinsă din UCECOM, şi va participa la administrarea hotelului „Covasna“, preluat la un preţ derizoriu din zestrea cooperaţiei meşteşugăreşti.

Nu ştim care este momentul în care se decide să facă o facultate de Drept şi care anume facultate, şi nici dacă a absolvi­t-o până la urmă, la zi sau la f.f., la stat sau la privat, cu şpa­gă sau fără, de vreme că împricinatul nostru este atât de zgârcit cu datele de pe site, cât şi cu acurateţea lor. România s-a trezit cu Puskás în rolul de avocat pe 6 iulie 2007, când face o cerere de intrare în Baroul Covasna. Şi asta după ce fusese ales senator din partea UDMR, în trei legislaturi succesive, 1996-2000, 2000-2004, 2004-2008. La o lună şi o săptămână după ce devine formal avocat, Senatul îl numeşte, pe 13 iulie 2007, judecător al Curţii Constituţionale pentru un mandat de nouă ani.

Cei care l-au năimit pe Puskás în imensa şi responsabila sa funcţie ştiau bine cu ce scursură se înhamă la drum. Aşa cum s-au înhămat şi cu cealaltă şantajată de serviciu, Aspazia Cojocaru. Dacă aceasta este componenţa Curţii Constituţionale a unui stat membru al NATO şi al Uniunii Europene, şi dacă acestea sunt junghiurile care veghează la garantarea supremaţiei Constituţiei, este normal să fim trataţi drept un stat-şleahtă şi este firesc ca un declasat precum Băsescu să se susure pe o Constituţie care oricum nu are absolut nici o valoare, odată ce este garantată de o turnătoare precum Cojocaru şi de un puşcăriabil precum Puskás.

Publicat în Cațavencii, nr. 1 (79)/2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint