Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

O nouă contribuţie militară a Franţei la lirica africană: Les fleurs du Mali

Zoom O nouă contribuţie militară a Franţei la lirica africană: Les fleurs du Mali

Jurnalul lui Charles de Gaulle (general francez cu nume de piaţă)

12 ianuarie 2013 – Înţeleg că forţele armate franceze au întîmpinat o rezistenţă aprigă pe frontul operaţional din Mali şi Somalia, fiind prinse total nepregătite de insurgenţii islamişti. Nu m-ar mira să capituleze ca de obicei. Dacă Parisul nu s-ar află oricum de cîteva decenii sub ocupaţie africană, m-aş teme că ne confruntăm cu pericolul unei invazii, ca data trecută. Pentru orice eventualitate, am pregătit un guvern în exil, la Londra. Păcat că nimeni n-a mai reuşit să-l trezească pe Churchill.

15 ianuarie 2013 – Înţeleg că insurgenţii africani i-au atacat pe bravii noştri soldaţi francezi cu un batalion de vînzători de brelocuri cu Turnul Eiffel, o escadrilă de vînzători de genţi de firmă false şi un detaşament de fotbalişti de la Paris Saint-Germain. Practic, n-am avut nici o şansă.

18 ianuarie 2013 – Mi-ar plăcea să văd o defilare frumoasă de forţe, ca pe vremuri, pe sub Arcul de Triumf. Infanterie, tancuri, transportoare blindate. Da’ ce? Mai poţi să faci ceva sub Arcul de Triumf? Dacă încerci să treci cu tancul pe acolo, sigur calci 20-30 de mirese şi îţi sare toată lumea în cap.

 

Jurnalul lui Ahmed Debresel (insurgent din Mali)

12 ianuarie – Nu înţeleg de ce comunitatea internaţională consideră că în Mali e război civil. Nu e ca şi cum rebelii islamişti ar fi demarat în Parlament procedurile de suspendare a preşedintelui, urmând a organiza un referendum perfect constituţional pe această temă.

14 ianuarie – Dragă jurnalule, îţi spun cât se poate de sincer că nu ştiu ce să cred despre intervenţia armată a Franţei. Pe de o parte, francezii ne-au ameninţat că ne zdrobesc insurgenţa. Pe de altă parte, ne-au rugat ca pe câmpul de luptă să nu tragem la nivelul feţei, că s-au dat cu cremă din aia scumpă cu efect hidratant şi n-au chef să arate ca naiba atunci când mai merg pe la câte o petrecere.

15 ianuarie – În mod uimitor, francezii au aplicat strategia la care mă aşteptam mai puţin. Nu au aşteptat să ajungă pe teritoriul african ca să se predea, ci au capitulat încă de la Marsilia, înainte de îmbarcare. Ştiam că e posibil să abordeze şi aşa confruntările, dar trebuie să recunosc că ne-au luat prin surprindere. Noroc că emigranţii noştri de pe malul Mediteranei s-au comportat exemplar şi au ştiut să dezarmeze armata franceză, deşi mulţi dintre ei se aflau în închisori, condamnaţi pentru tâlhărie şi furt din locuinţe.

Publicat în Cațavencii, nr. 2 (80)/2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint