Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

O ticăloșie

Zoom O ticăloșie

Strada Scriitor Nedelciu Mircea, din comuna Belciugatele, și-a schimbat recent numele. Acum îi zice Linia scurtă. Ceac-pac! – vorba unui personaj al lui Nedelciu.

Am fost de multe ori în casa cu o curte mare și cu vie a părinților lui Mircea de la Belciugatele, din județul Călărași. Pe atunci, străzile de acolo n-aveau nume. Primarul comunei, un anume Petre Dinei, s-a gîndit că n-ar strica să fie și ele botezate. Și împreună cu cei din Consiliul Comunal a făcut acest efort onomastic: un pas mic, dar important pe calea visului de  urbanizare a Belciugatelor. Mircea Nedelciu murise. Profesorul de română Alexandru Ouș a propus ca una dintre străzi să poarte numele prozatorului. Tot Consiliul Comunal a fost de acord. Primarul Dinei era văr cu Mircea, dar nici unul dintre aleșii locali n-a văzut în această înrudire un motiv de vot împotrivă. Numele străzii a fost ales în unanimitate.

Locuitorii comunei știau că Nedelciu era scriitor la București, dar asta nu părea să-i impresioneze. Cînd se ducea la Belciugatele, romancierul nu era pentru consătenii lui decît Mircea, băiatul lui Ștefan și al Mariei Nedelciu, care se născuse la Fundulea, ca și alți fii ai comunei, fiindcă pe atunci la Belciugatele nu exista maternitate.

Totuși, ca să nu și-o ia Mircea ăsta în cap, un “omul lui Dumnezeu” din comună i-a otrăvit cățeaua collie, dintr-un soi cum nu se mai văzuse nici una pînă atunci în Belciugatele. Altfel, vecinii îl vizitau la o țuică matinală să mai stea de vorbă despre ce se mai învîrtea pe la București sau să-l întrebe cu ce-și stropea via.

Profesorul Ouș era unul dintre admiratorii lui, l-am cunoscut – unul dintre acei profesori de țară care se țineau la curent cu noutățile literare, singurul poate din comună care își dădea seama cine era Nedelciu.

Într-o zi, cînd m-am dus la pescuit la o baltă de lîngă Belciugatele, Mircea mi-a propus să-i facem o vizită vărului său, primarul Dinei, cel ales după Revoluție. Mă dusesem acolo în haine pentru malul bălții, nu de vizită. Dinei nu era nici el îmbrăcat la costum și, în cele două ore cît am stat la el în curte, sub umbrarul boltei de viță-de-vie, mi-a povestit cum se luptă el cu concurența politică din comună, în timp ce Mircea zîmbea tăcut.

Nu l-am mai văzut de atunci pe vărul lui Mircea, primarul. După ce a murit Nedelciu n-am mai călcat prin Belciugatele. Ieri am aflat că strada care îi purta numele a devenit Linia scurtă, din ordinul noului primar, care a luat această decizie din cauză că Mircea Nedelciu era văr cu fostul primar al comunei. Localnicii n-au protestat pentru că s-a găsit noul primar, un liberal, să-l elimine din nomenclatorul stradal din Belciugatele pe acest fiu al comunei, ci fiindcă trebuie să-și schimbe actele în urma acestei decizii adoptate de Consiliul Comunal. Totuși, după ce într-un ziar local, Arena, s-a scris despre această infamie, nu s-a găsit nici un liberal de la centru să-l lumineze pe ineptul primar cine a fost, e și va fi oricînd Mircea Nedelciu.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Coronavirusul, pseudonimul penibil al ciumei

  25 februarie 2020

  Arta a cochetat cu moartea la Carnavalul din Veneția pînă cînd măștile fascinante și grotești pe care turiștii și le-au tras fericiți pe meclă au fost înlocuite brusc cu o […]

 • Coronapirus

  25 februarie 2020

  Cel mai nou, puternic și neașteptat aliat al Opoziției e acum coronavirusul, care vine din Italia, pe vechiul drum al romanilor, să ia în stăpînire ce a mai rămas, după […]

 • Guberniul său

  25 februarie 2020

  „Poate dumneavoastră aveți treabă și noi vă reținem!“ Asta i-a spus un ziarist președintelui Iohannis luni, când acesta din urmă limitase numărul de întrebări pe care le puteau pune ziariștii […]

 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

Cele mai citite