Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Onorul la tentativa de președinte

Zoom Onorul la tentativa de președinte

Mai e puțin, mai e un pic și Nicușor Ciucă va fi uns urmaș de Brătian și, cel mai probabil, candidat la președinția României din partea PNL. De ce tocmai Nicușor ajunge în această poziție? Păi, ne explică Alexandru Muraru, fratele geamăn al la fel de inteligentului Andrei Muraru, ambasadorul lui Klaus Iohannis în SUA: „Să fim sinceri: un om construit într-un sistem unde disciplina, ierarhia, valorile, onoarea, demnitatea sunt cele mai puternice arme este pregătit pentru lumea politică. Nicolae Ciucă este primul român după Regele Mihai decorat de SUA cu Legiunea de Merit, cea mai înaltă decorație pe care forțele armate ale SUA o pot acorda unei persoane care nu este cetățean american“. N-ajunge? Ar trebui să ajungă, să fie suficient ca încă de mâine să vă încolonați disciplinați, așteptând deschiderea urnelor de vot pentru prezidențiale, unde, evident, veți aplica ștampila cu „Să trăiți!“ direct pe numele generalului.

Legiunea de Merit a SUA este o decorație acordată ofițerilor americani, pentru conduită excepțională, servicii și realizări remarcabile. De asemeni, decorația este oferită și unor ofițeri sau politicieni străini care au avut roluri importante în operațiuni sau activități militare alături de SUA. Atunci când este oferită străinilor, Legiunea de Merit a SUA poate avea patru grade: Legionar, Ofițer, Comandant și, cel mai mare, Comandant-șef.

Nicu Ciucă a primit Legiunea de Merit în grad de Ofițer, decorația fiindu-i înmânată de către ambasadorul Adrian Zuckerman pe 15 decembrie 2020, atunci când Ciucă era prim-ministru interimar.

Ce au făcut Mihai I, George al VI-lea al Marii Britanii, Charles de Gaulle, Mareșalul Montgomery și mulți alții pentru a binemerita Legiunea de Merit în grad de Comandant-Șef cam știm. Dacă citim puțin, putem afla și ce au făcut alții pentru a primi Legiunea de Merit în grad de Comandant sau în grad de Ofițer. Este vorba despre contribuții importante în operațiuni militare NATO sau la care au participat și forțe ale SUA, este vorba despre persoane (militari) din armate străine care au adus servicii importante Statelor Unite. De ce oare a primit generalul Ciucă decorația cu pricina, însă? Și de ce a primit-o la un an și mai bine de când nu mai era militar activ? Cum nu putem considera ieșirea dintr-o ambuscadă la Nasiryah drept o mare faptă de arme, o operațiune militară „outstanding“, trebuie să căutăm motivele decorării în altă parte. Norocul nostru cu ambasadorul Zuckerman, că ne spune chiar Excelența Sa care-s meritele deosebite ale lui Nicu Ciucă al nostru: „Astăzi, onorăm numeroasele realizări ale prim-ministrului Ciucă din cei patru ani cât a ocupat funcția de șef de Stat Major al Apărării României. […] Sub conducerea ministrului Ciucă, România a dobândit capacitatea de a se apăra pe sine și alți membri ai Alianței NATO, în mod credibil, de amenințări la adresa integrității sale teritoriale și a cetățenilor săi. Ministrul Ciucă a înțeles și necesitatea de a avea o economie puternică pentru a asigura o postură de apărare puternică și a contribuit la avansarea abilității economice a României prin extinderea capacității de cercetare și dezvoltare în sectorul apărării. […] În doar câteva luni, România va primi și va disloca sistemul de ultimă generație de rachete de înaltă mobilitate, HIMARS. România va fi primul aliat NATO care va primi și va disloca rachete HIMARS, fapt ce dovedește încă o dată ce relație specială a cultivat ministrul Ciucă între Armata Statele Unite și Armata României. […] Rachetele HIMARS fac parte integrantă din programul de modernizare a apărării României, care include avioanele F-16, elicopterele Blackhawk, transportoarele blindate Piranha, rachetele Naval Strike, echipamente pentru avertizarea domeniului maritim, războiul antisubmarin și sistemul de rachete Patriot“.

A spus mai multe fostul ambasador al SUA la București, dar ăsta era esențialul, astea erau meritele principale ale generalului Ciucă pentru a primi Legiunea de Merit. După cum vedeți, nu sunt neapărat niște merite, ci este, mai degrabă, o listă de cumpărături. Atunci când s-a exprimat Zuckerman, România nu comandase nici elicoptere Blackhawk, rachete Naval Strike, nici elemente pentru războiul antisubmarin și nici echipamente pentru avertizarea domeniului maritim. Comandase și plătise rachetele HIMARS, rachetele Patriot și transportoarele Piranha. Totul, în valoare de aproximativ 6-7 miliarde de dolari. Și, deși plătiserăm în avans, nu primiserăm nimic.

De fapt, ăsta este reproșul principal pe care îl puteam aduce partenerului strategic în ultimii ani: că ne-a luat banii și nu ne-a dat produsele pe care trebuia să le livreze în schimbul acelor bani. Doar că neglijaserăm noi un aspect. De fapt, în schimbul miliardelor de dolari pompate în industria de apărare americană, am primit, încă de pe 15 decembrie, decorația Legiunea de Merit în grad de Ofițer. Cam scumpă, e drept, și nici nu a fost acordată poporului român, cel care a plătit, ci celui pe care unii îl văd deja președinte al țării. Dacă domnul Ciucă, însă, nu prinde nici măcar turul II, primim banii înapoi?
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale