Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Opriți-l, opriți-l, opriți-l!

Zoom Opriți-l, opriți-l, opriți-l!

Nu putem să ne împușcăm președinții. Nu știu de ce, pentru că în Constituție acest lucru nu este interzis. Iar dacă nu este interzis în Constituție, legea fundamentală a țării, ar trebui să ni se permită.

Așa cum și actualului președinte i se permite orice. Nimeni, până la el, nu s-a mai folosit de însemnele naționale, de cele ale UE și NATO precum și de pupitrul prezidențial pentru a-și bate mai mult joc de instituția și de poporul pe care le reprezintă.

Nici măcar Nicolae Ceaușescu, în anii de sus ai gloriei lui, în timpul celui mai crunt cult al personalității, nu apărea atât de des la televizor. Despre ceilalți doi președinți ai româniei anteriori lui Traian Băsescu ce să mai spunem? Nici măcar hulitul și plinul de sânge Ion Iliescu nu a îndrăznit să-și ia libertățile pe care și le ia acum Traian Băsescu.

Nu ni se permite să ne împușcăm președinții, dar în Nicolae Ceaușescu s-a tras cu sete, în urma unui proces sumar și care a încălcat toate regulile de bun-simț, căci despre drept nici măcar n-a putut fi vorba acolo.

Nu ni se permite să ne împușcăm președinții și e normal, pentru că suntem, cel puțin la nivel declarativ, o țară membră a Uniunii Europene, unde pedeapsa cu moartea este interzisă.

Nu ni se permite să ne împușcăm președinții și e bine, pentru că un singur dement cu o pușcă în mână nu se poate opune voinței a milioane de oameni care au ales. Dar un singur dement cu o sticlă în mână o poate face?

Nu ni se permite să ne împușcăm președinții. Nici să-i decapităm. Nici să-i tragem în țeapă. Nici să-i sfârtecăm pe roată sau între patru cai furioși, mânați în cele patru zări. E bine. Asta dovedește că am atins un nivel de civilizație pe care strămoșii noștri mai îndepărtați sau mai recenți nu-l aveau. Dar ce facem când subiectul în sine nu a evoluat în pas cu noi, rămânând la înălțimea unui despot etilizat de ev mediu?

Nu ni se permite să ne împușcăm președinții și e fabulos de bine. Dar cineva, totuși, o minte luminată și limpede, ar trebui să găsească o variantă modernă, europeană, acceptată și la Bruxelles, prin care acest individ să poată fi oprit.

Pentru că din răul cel mai mic, așa cum era în 2004 sau în 2009, Traian Băsescu s-a transformat în răul absolut.

3 comentarii

 1. #1

  Pana la urma e tot cum ziceam eu anterior, toti politicienii trebuie sfarsiti, si apoi dat tarii un reset!

 2. #2

  exista viata si dupa Basescu!

 3. #3

  Mai ramane otrava in vin (sau whisky).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Norocul rîmă-n soarele cu pete

  13 aprilie 2021

  Norocul rîmă-n soarele cu pete precum un porc umflat cu diamante, cum l-aș ademeni-n vîrtej și pante spre cocinile sfinte să se-mbete, frică îmi e să nu ne creadă plante […]

 • Boala băncii nebune

  13 aprilie 2021

  România a împrumutat săptămîna trecută 3,5 miliarde de euro de pe ceea ce Guvernul numește „piețele externe“. Aceste piețe puteau să fie și interne, fiindcă ele reprezintă, de fapt, băncile-mamă […]

 • Prizonierii lui 5%

  13 aprilie 2021

  936.864 de români au votat, în decembrie 2020, cu alianța USR-PLUS pentru Senat și 906.965 de cetățeni români au votat cu alianța USR-PLUS pentru Camera Deputaților. Nici măcar 5% din […]

 • Rugăciunea preafrumoasei blondine către jandarmul călare pe situație

  6 aprilie 2021

  Motto: ,,Nu pot, nu pot, fată mare, Că mi-e murgul slab de șale“ Stimată și iubită, în veci, Jandarmerie, te rog să-mi pui cătușele și mie. Și fiindcă disperarea mă […]

 • Miracolul prostiei românești

  6 aprilie 2021

  Pentru o clipă s-ar fi putut crede că Iohannis revine din lunga stare vegetală, că transformarea dulapului în om, pe care alchimiștii au negat-o veacuri la rînd, se petrece chiar […]