Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Orgoliul scoate la iveală organizatorul

Zoom Orgoliul scoate la iveală organizatorul

Teza oficială, lansată atunci când lucrurile au început să nu iasă conform planului, este că întrunirea lărgită a diasporei din 10 august nu a avut organizator. Pentru că, în conformitate cu Legea 60/1991, organizatorii au, printre altele, următoarele obligații: “să asigure un dispozitiv propriu de ordine format din personal purtând însemne distinctive, stabilite împreună cu comandantul unităţii de jandarmi care asigură măsurile de ordine publică”, “să ia măsuri pentru îndepărtarea participanţilor care, prin modul de manifestare, tulbură ordinea şi liniştea publică, iar când aceştia nu se supun, să îi semnaleze organelor de poliţie”, “să întrerupă imediat adunarea publică atunci când constată că au intervenit fapte de natura celor prevăzute la art. 2 [Art. 2. – Adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public, şi nu pot fi continuate după ora 23,00]”, “să interzică participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare […]”.

Așadar, dacă ar fi existat oficial organizatori ai mitingului respectiv, ei ar fi trebuit să respecte toate aceste prevederi ale legii. De aceea, în ochii opiniei publice, cei care au organizat mitingul de pe 10 august nu au vrut să treacă drept organizatori, pentru că ar fi trebuit să răspundă pentru orice abatere legală, iar teoria oficială este că doar jandarmii au încălcat legea. Organizatorii nu, pentru că nu există. Ceea ce, până la urmă, este fals. Organizatorii există, ei înșiși se definesc astfel și își asumă calitatea.

Pe 25 septembrie, Alin Iliescu, în numele biorului de presă al PACT, a transmis presei un comunicat intitulat “Speranţa Cliseru fie minte, fie este dezinformată”.

În comunicatul cu pricina există câteva fraze esențiale. Prima: “PACT pentru România precizează că notificarea privind organizarea protestului a fost trimisă către Primăria Capitalei încă de pe data de 14 iunie de către Dan Băban-Neacşu (membru PACT) […]”. A doua: “Totodată, PACT pentru România precizează că protestul de pe 10 august a fost organizat în deplină legalitate”. A treia: “Așa cum prevede Legea 60/1991, în data de 14 iunie, Primăria Generală a Municipiului București a primit prin fax «o declarație prealabilă», după modelul-tip care se regăsește în anexa 1 din legea menționată mai sus”. A patra: “Atât timp cât nu a intervenit nici un act administrativ care să interzică adunarea publică sau retragerea declarației, protestul a fost legal”.

Buun. Reținem declarația asumată de PACT că “protestul a fost organizat”. De altfel, “declarația prealabilă” din anexa la lege trebuie semnată și ștampilată de către organizator. Dacă domnul Dan Băban-Neacșu a semnat declarația prealabilă în numele PACT, PACT este organizatorul.

Dacă întrunirile publice nu stânjenesc transportul în comun sau utilizarea normală a drumurilor publice, întrunirile nu trebuie autorizate. Putem presupune că, întrucât mitingul din 10 august nu-și propunea ocuparea drumurilor publice și perturbarea transportului în comun, nu trebuia autorizat. Prin urmare, el a fost organizat legal. Dar a fost organizat, așa cum mărturisesc unii dintre organizatori, din orgoliu.

Din moment ce PACT și-a asumat, ante- și post-factum organizarea mitingului din 10 august, așteptăm cu nerăbdare chemarea la orice parchet care anchetează evenimentele din data respectivă a organizatorilor, pentru a explica de ce nu au respectat prevederile literelor c), d), f), g), h), i) și j) din articolul12 al Legii 60/1991. Adresa la care pot fi trimise citațiile este strada Madrid nr. 6, București. La aceeași adresă poate fi găsit și ONG-ul Evoluție în Instituție al domnului Cristian-Mihai Dide.

P.S. Ca o notă personală, le mulțumesc celor de la Adevărul, care i-au dat domnului Alin Iliescu posibilitatea de a-și face blog pe platforma Adevărul doar pentru a scrie două articole în care mă înjură pe mine și revista Cațavencii. Un gest de neuitat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]