Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Orgoliul scoate la iveală organizatorul

Zoom Orgoliul scoate la iveală organizatorul

Teza oficială, lansată atunci când lucrurile au început să nu iasă conform planului, este că întrunirea lărgită a diasporei din 10 august nu a avut organizator. Pentru că, în conformitate cu Legea 60/1991, organizatorii au, printre altele, următoarele obligații: “să asigure un dispozitiv propriu de ordine format din personal purtând însemne distinctive, stabilite împreună cu comandantul unităţii de jandarmi care asigură măsurile de ordine publică”, “să ia măsuri pentru îndepărtarea participanţilor care, prin modul de manifestare, tulbură ordinea şi liniştea publică, iar când aceştia nu se supun, să îi semnaleze organelor de poliţie”, “să întrerupă imediat adunarea publică atunci când constată că au intervenit fapte de natura celor prevăzute la art. 2 [Art. 2. – Adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public, şi nu pot fi continuate după ora 23,00]”, “să interzică participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare […]”.

Așadar, dacă ar fi existat oficial organizatori ai mitingului respectiv, ei ar fi trebuit să respecte toate aceste prevederi ale legii. De aceea, în ochii opiniei publice, cei care au organizat mitingul de pe 10 august nu au vrut să treacă drept organizatori, pentru că ar fi trebuit să răspundă pentru orice abatere legală, iar teoria oficială este că doar jandarmii au încălcat legea. Organizatorii nu, pentru că nu există. Ceea ce, până la urmă, este fals. Organizatorii există, ei înșiși se definesc astfel și își asumă calitatea.

Pe 25 septembrie, Alin Iliescu, în numele biorului de presă al PACT, a transmis presei un comunicat intitulat “Speranţa Cliseru fie minte, fie este dezinformată”.

În comunicatul cu pricina există câteva fraze esențiale. Prima: “PACT pentru România precizează că notificarea privind organizarea protestului a fost trimisă către Primăria Capitalei încă de pe data de 14 iunie de către Dan Băban-Neacşu (membru PACT) […]”. A doua: “Totodată, PACT pentru România precizează că protestul de pe 10 august a fost organizat în deplină legalitate”. A treia: “Așa cum prevede Legea 60/1991, în data de 14 iunie, Primăria Generală a Municipiului București a primit prin fax «o declarație prealabilă», după modelul-tip care se regăsește în anexa 1 din legea menționată mai sus”. A patra: “Atât timp cât nu a intervenit nici un act administrativ care să interzică adunarea publică sau retragerea declarației, protestul a fost legal”.

Buun. Reținem declarația asumată de PACT că “protestul a fost organizat”. De altfel, “declarația prealabilă” din anexa la lege trebuie semnată și ștampilată de către organizator. Dacă domnul Dan Băban-Neacșu a semnat declarația prealabilă în numele PACT, PACT este organizatorul.

Dacă întrunirile publice nu stânjenesc transportul în comun sau utilizarea normală a drumurilor publice, întrunirile nu trebuie autorizate. Putem presupune că, întrucât mitingul din 10 august nu-și propunea ocuparea drumurilor publice și perturbarea transportului în comun, nu trebuia autorizat. Prin urmare, el a fost organizat legal. Dar a fost organizat, așa cum mărturisesc unii dintre organizatori, din orgoliu.

Din moment ce PACT și-a asumat, ante- și post-factum organizarea mitingului din 10 august, așteptăm cu nerăbdare chemarea la orice parchet care anchetează evenimentele din data respectivă a organizatorilor, pentru a explica de ce nu au respectat prevederile literelor c), d), f), g), h), i) și j) din articolul12 al Legii 60/1991. Adresa la care pot fi trimise citațiile este strada Madrid nr. 6, București. La aceeași adresă poate fi găsit și ONG-ul Evoluție în Instituție al domnului Cristian-Mihai Dide.

P.S. Ca o notă personală, le mulțumesc celor de la Adevărul, care i-au dat domnului Alin Iliescu posibilitatea de a-și face blog pe platforma Adevărul doar pentru a scrie două articole în care mă înjură pe mine și revista Cațavencii. Un gest de neuitat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Șato falit

  21 ianuarie 2020

  Anul trecut, cam pe vremea asta, am intrat ca un domn într-o bancă, fluturîndu-mi hlamida gloriei, și am ieșit într-o jumătate de oră, ponosit ca un homles fără pensie și […]

 • Pe cale de dispariție

  21 ianuarie 2020

  Gîndacul croitor al stejarului a apărat Valea Oltului mai îndîrjit decît au făcut-o dacii lui Scorillo și ai lui Decebal. A oprit buldozerele, planul de fezabilitate și fondurile europene doar […]

 • Răul cel mai cinic

  21 ianuarie 2020

  A devenit extrem de plictisitoare, ba pe alocuri chiar enervantă, mantra asta cu alesul între răul cel mai mic și răul cel mai mare. Sunt din ce în ce mai […]

 • Constituție, prostituție…

  14 ianuarie 2020

  A existat, după 1990, un moment încare Constituția României putea fi modificată, schimbată în bine. Era epoca în care o alianță politică obținuse peste 60% din locurile din Parlament. Se […]

 • Istoria în adormire

  14 ianuarie 2020

  Dacă turiștii sovietici înarmați cu drujbe, fitile de lampă și scrumbii afumate nu s-au sfiit în decembrie ‘89 să se cațăre pe acoperișurile caselor conspirative ale Securității și să tragă […]