Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Panașul, frizura și coafura

Zoom Panașul, frizura și coafura

Deși n-a fost război și nici Suedia n-a fost lovită de vreo calamitate, în 2018 nu s-a acordat Premiul Nobel pentru literatură. Motivul?  Soțul uneia dintre jurate, un fotograf francez, ar fi agresat sexual, ba chiar le-ar fi și violat pe unele dintre membrele juriului și chiar și pe fiicele lor. Făcea asta de mulți ani, dar femeile au tăcut.

După ce a început să se afle ce au pățit unele dintre actrițele de la Hollywood și a început șirul de dezvăluiri #MeToo s-au încumetat și doamnele jurate ale Academiei Suedeze să-l dea de gol pe sculărețul fotograf. Mai mult, tipul a fost acuzat și că dădea discret pe goarnă numele laureaților, înainte de anunțul oficial. Plus că avea și o fundație care era în relații strînse cu Academia. Fotograful a fost dat în judecată – procesul e în curs –, iar Academia Suedeză a decis ca premiantul Nobelului literar pentru anul trecut să fie anunțat la pachet cu cel din acest an, fiindcă scandalul cu soțul fotograf al fostei membre a juriului ar fi zdruncinat rău de tot încrederea opiniei publice în juriu. În privința tăcerii bietelor femei suedeze, ce să spui, au mai tăcut și altele care au pățit asemenea chestii. Și dacă n-ar fi fost mișcarea #MeToo, poate că ar fi tăcut în continuare.

Dar cînd, cu doar cîteva zile înainte de anunțarea numelui premiantului pentru literatură, în ultimii ani, la casele de pariuri creștea brusc numărul celor care mizau pe cîștigător, asta n-ar fi trebuit să-i facă jurați și pe mai-marii Academiei Regale din Suedia să se întrebe cum mama dracului de se întîmpla una ca asta?

Acum doi ani, cînd am observat ce se întîmpla la casele de pariuri, unde sporea brusc și inexplicabil cota cîștigătorilor, am scris că era ceva necurat la mijloc și că secretul dezbaterilor juriului Nobelului literar nu mai era chiar atît de secret. Nu că aș fi avut cine știe ce instincte detectivistice, dar cînd vedeai că scriitori care nu prea erau de Premiul Nobel ajungeau marii favoriți la pariuri, era clar că juriul răsufla numele premiatului înainte de anunțul oficial. Or, ani de zile, Academia Suedeză a preferat să nu ia la cercetat acest „mister” care îmi stîrnea mie, în România, bănuieli cît se poate de justificate, fără ca lor, în Suedia, să le stîrnească nici măcar o mirare naivă. Dacă povestea asta a intrat pe mîna Justiției de la Stockholm, ceva mă face să cred că nu numai fotograful francez o să aibă de tras ponoase, ci și membri ai juriului. Asta dacă nu cumva anchetarea cazului va fi făcută în așa fel încît să fie tuns numai panașul franțuzului, nu și prea cinstitele frizuri și coafuri ale juraților suedezi.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint