Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pandemie și politică

Zoom Pandemie și politică

1) Când ne gândim la boală, la orice boală, ne vin în minte manifestările ei fizice, violente, care provoacă durere și lasă în urmă trupuri mutilate sau cadavre. În cazul pandamiei de coronavirus, a fost mult mai prezentă reacția politică. Cei mai mulți au simțit pandemia de COVID-19 nu prin efectele concrete ale bolii, ci prin reacția politică pe care a provocat-o. Majoritatea românilor n-au văzut pacienți muribunzi, ci doar carantină și interdicții. Boala a luat chipul măsurilor care au fost impuse pentru a limita răspândirea ei. Și e normal să se-ntâmple așa. Acum, în secolul al XXI-lea, când știm câte ceva despre epidemii, nu mai e nevoie să dispară milioane de oameni ca să știm ce s-ar putea întâmpla dacă nu facem nimic.

Pentru aceste măsuri e nevoie, însă, de încredere. Atunci când nu vezi boala cu ochii tăi și intri în contact cu ea doar prin interdicții și carantină, trebuie să ai încredere în statul care le impune. Atunci când încrederea lipsește, apar poveștile despre cum nu există nici un virus și că Bill Gates vrea să ne vaccineze și să ne microcipeze pe toți.

2) Masca de protecție păstrează în jurul ei un echivoc. De protecția cui e vorba? Dacă spui că trebuie să porți mască pentru a te proteja pe tine, militanții antibotniță pot invoca argumentul libertarian care spune că am voie să-mi fac singur rău. Dacă eu aleg să nu mă protejez, statul n-are nici un drept să se bage peste tendințele mele distructive. Pe de altă parte, masca e bună mai ales ca să-i protejezi pe ceilalți în cazul în care tu ești infectat și nu știi. Dar dacă prezinți așa situația, nu mai poți să te bazezi pe instinctul de conservare al fiecăruia dintre noi. Nu mai poți să te adresezi fricii omului de a se infecta. Oricum ai da-o, nu e bine.

Masca mai pune o problemă: mulți spun că virusul oricum trece prin mască și că purtarea ei e inutilă. Dacă e să te infectezi, tot te infectezi. La scară mai mare, același lucru se poate spune despre distanțare și întâlnirile cu un număr limitat de oameni. Dacă stai la masă cu un prieten infectat, o să iei boala de la el fie că sunteți doar voi doi la masă, fie că sunt încă douăzeci de oameni.

Aici avem de-a face cu un fel de fatalism al ignoranței. Faptul că porți mască sau te vezi cu puțini oameni nu elimină complet riscul de a te infecta, dar mai reduce puțin din acest risc. La scara societății, oamenii se vor îmbolnăvi la un nivel pe care sistemul de sănătate îl poate susține. Pandemia asta e mai greu de înțeles la nivel individual. Ba chiar e înșelătoare dacă de gândești doar la cazul tău particular. Cei mai mulți vor trece prin boală cu simptome ușoare și, dacă nu înțeleg tragedia macro pe care o implică, vor lua în derâdere pandemia și vor privi statul cu suspiciune pentru măsurile pe care le impune. De aceea, pandemia e mană cerească pentru populiști. Nimic nu e mai facil decât să convingi populația că prea se face mare caz pentru cât de periculos e virusul.

3) O altă problemă vine din felul în care ne raportăm la risc. Virusul a ajuns deja de zece luni printre noi și s-a vorbit mult pe tema asta. S-au tras semnale de alarmă, populația a fost avertizată și chiar ținută în casă cu forța pe motiv că infecția, care bate la ușa blocului, se-agață cu ghearele de pereți. Între timp, discursul ăsta a devenit o parte normală a vieții și a-nceput să se piardă undeva pe fundal, redus la tăcere de probleme ceva mai noi și mai presante. Există tentația să te gândești că, dacă nu te-ai infectat până acum, n-o să se întâmple nici de acum încolo, că o să-ți meargă așa în continuare. În fond, ai fentat infectarea atunci când pericolul urla mult mai puternic la televizor și pe Internet. De ce ai păți ceva tocmai acum? Evident, în realitate, riscul e mult mai mare acum. Există mai mulți purtători ai virusului decât în primăvară și au rămas în picioare mai puține restricții.

Pandemia lucrează cu numere mari, la un nivel prea abstract ca să se-nțeleagă bine cu intuiția. De aceea, criza e mult mai politică decât ne place să credem sau decât părea prin martie, atunci când toți făceau apel la un front comun împotriva bolii. Poate de-aia și vorbește Iohannis tot mai des despre PSD în discursuri care ar fi trebuit să fie despre altceva.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Iluzia controlului asupra pandemiei, în cazul unora aflați la putere, elimină soluțiile reale, așa cum pe front unii generali au devenit eroi, alții măcelari. Comunicarea în volume uriașe nu înseamnă transparență. O minciună rostogolită la vale îngroapă orice măsuri bune aplicate. De exemplu, Klaus zice că nu se poate testa în masă, de parcă sondajele electorale s-ar face cu sute de mii de oameni. DSP nu testează zile întregi în unele județe, apoi raportează la grămadă, cumulat, din urmă. Se ignoră numărul vindecaților, nu învață nimeni CUM i-au vindecat, a fost la întâmplare, este secret? Pe când un zoom pe un vindecat miraculos, pe zeci (de mii) de cazuri aparent disperate, cu pacienți salvați, recunoscători?

  • #2

   Marjă de eroare 30% la teste neomologate, cu rată de pozitivi 12%. Asimptomatici “iertați” prin ordonanță de urgență. Paturi de ATI fără ieșiri…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]