Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Papahagi contează pe Vanghelie în meciul lui cu Alina Mungiu-Pippidi

Zoom Papahagi contează pe Vanghelie în meciul lui cu Alina Mungiu-Pippidi

Conform propriei sale mărturisiri paraponisite, Adrian Papahagi îl preferă de o mie de ori pe Marian Vanghelie Alinei Mungiu-Pippidi. De unde-i vine distinsului universitar și om politic înmiita slăbiciune relativă pentru acest primar al arestului preventiv? De la un text aiuristic al Alinei Mungiu-Pippidi apărut pe site-ul romaniacurata.ro. Acolo, eseista e de părere că în spatele protestelor de la noi, în cazul cuplului româno-norvegian Bodnariu, e mîna rușilor. Celor doi li s-au luat în Norvegia toți cei cinci copii, sub acuzația de rele tratamente aplicate minorilor. Văzînd la televizor pancartele miilor de susținători ai părinților Bodnariu scrise într-o engleză corectă, Alina Mungiu-Pippidi a tras concluzia că în spatele protestatarilor se află un imbold moscovit și a cerut serviciilor secrete să vadă ce și cum.

Cînd autoarea Evangheliștilor se întreabă cînd s-a mai pomenit ca în România să iasă lumea lumea în stradă ca să apere copiii și familia, nu poți să nu-i dai dreptate. Dacă însă Alina Mungiu-Pippidi s-ar fi documentat pînă la capăt în acest caz, ar fi aflat că majoritatea susținătorilor din România ai familiei Bodnariu fac parte din cultul penticostal, ca și Bodnarii. Acest cult neoprotestantm, apărut în Statele Unite, a avut o istorie destul de chinuită în România, unde primii săi adepți s-au văzut interziși de stat între cele două războaie mondiale. Penticostalii au avut multe de tras și în timpul regimului comunist. Deși oficial li s-a recunoscut credința, Securitatea i-a băgat la închisoare pe unii dintre liderii lor. Autoritățile le-au închis sau dărîmat cîteva biserici și au încercat să le „reglementeze” cultul, încît relațiile strînse, de azi, dintre penticostalii din România și cei din străinătate, care-i fac să iasă disciplinați în stradă cînd unii dintre ai lor dau de necazuri de familie cu oficialitățile de oriunde, n-au nici o legătură cu mîna Rusiei.

Te-ai fi așteptat din partea eruditului Adrian Papahagi s-o ia la tocat pe Alina Mungiu-Pippidi fiindcă a încurcat borcanele. Dar asta ar fi însemnat ca ortodoxul Papahagi să se încurce și el, în argumentație, cu un cult neoprotestant. Și, oricum, paraponul lui pe Alina Mungiu-Pippidi e mai vechi decît cazul Bodnariu. I se trage de cînd eseista l-a făcut de două parale pentru habotnicia lui, ostilă femeilor, de popă extremist în civil. Dar mai ales de cînd el a trecut, demonstrativ, în tabăra Monicăi Macovei, pe care Alina Mungiu-Pippidi a desființat-o, în calitatea ei de candidată la președinție. Pentru orice om cu scaun la cap ar fi fost limpede că nu din cauza Alinei Mungiu-Pippidi n-a ajuns Monica Macovei președintă, iar el – omul politic din visele sale. Nu și pentru Papahagi. De unde și înmiita lui prețuire mărturisită pentru Vanghelie, în comparație cu Alina Mungiu-Pippidi. Politic, Papahagi era în ultima vreme mai mult mort decît viu. Acum și-a pus și lespede eternă peste cariera de politician.
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale