Atunci când nu face cumpărături demonstrative cu doar 100 de lei, Marcel, vlăjganul din Buzău căruia-i săreau miile de lei din buzunar prin conferințele de presă, face strategii politice pe termen lung.
În ziua în care își asuma răspunderea în Parlament pentru pachetul de modificări fiscale, Ciolacu a apărut la televizor, sfătos și înțelept, povestindu-i lui Mihai Gâdea câtă reformă o să facă el în partid. Și în țară, desigur, dar în partid mai ales.
În momentul ăsta, țara nu are timp să se ocupe de politică și de campanii electorale, a transmis Marcel, cu un zâmbet cald și larg, numai bun de pus pe mash-uri în toată țara. De aia, PSD nu-și va anunța candidații pentru primăriile municipiilor reședință de județ și nici pentru președinția consiliilor județene decât în iunie, după alegerile europarlamentare. Norocul lui că pandemia de acum trei ani a amânat data alegerilor locale, că, altfel, PSD și-ar fi anunțat candidații la locale chiar în ziua votului.
Mai mult, a anunțat Ciolacu, dacă ar fi după el, nici primarii municipiilor mari și nici președinții de consilii județene nu ar trebui să aibă mai mult de două mandate. Și, la cum merg lucrurile în partid, va cam fi după el, chiar dacă asta înseamnă că trebuie decapitați, de preferat pașnic, fără procurori, încă zece președinți de CJ-uri. Doi au fost rezolvați cu mâna Justiției, iar Marcel speră că cei zece rămași înțeleg singurei ce au de făcut, ca nu cumva să mai apară și ei în filmări cu descinderi victorioase ale DNA-ului.
Dar să revenim la anunțarea noilor candidați de-abia după alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc pe 9 iunie 2024.
În condițiile în care AUR și-a început deja campania pentru localele care vor avea loc de-abia peste un an, pare ditamai prostia ca PSD să le lase oamenilor care tânjesc după cele mai importante scaune din administrația locală numai vreo trei luni pentru campanie. Doar că miza lui Marcel nu sunt scaunele de primari și de președinți de consilii județene. Marcel are în fața ochilor un scaun mai mare, mai aurit, mai interesant: ăla de la Cotroceni. Ca să-l obțină, are nevoie de PNL ca de aer. Doar că are nevoie de un PNL cuminte, care-și vede lungul nasului. Acum, de fiecare dată când se pune problema listelor comune, gureșii care pretind că se trag din Brătieni nici nu concep ca listele să nu fie împărțite jumi-juma, cu ceva plus pentru PNL, pentru că ei au câștigat toate alegerile din 2019 și 2020. Mai puțin pe alea locale și pe alea parlamentare, dar asta nu mai contează.
Așadar, dichisiții, sighiartăii, fălcii și alte personaje cer liste comune împărțite egal. Ceea ce sondajele par a contrazice. Doar că, de când și PNL, și PSD fac sondaje cu Pieleanu, nici unul dintre partide nu mai crede cu adevărat în sondaje. De aia Ciolacu are nevoie de un scor cât mai bun la europarlamentare pentru a seta corect listele comune pentru parlamentare și candidatul comun pentru prezidențiale. Dacă vor fi liste comune și la locale, nu se știe. Probabil nu, dar în baza rezultatelor de la europarlamentare se vor decide și blaturile din teritoriu. Și, uite-așa, primarii pesediști din ruralul mic, mijlociu și mare, care nu se prea agitau niciodată pentru salariile de 8.000 de euro ale unora ca Maria Grapini, vor trebui să devină experți în politici europene, în promisiuni despre deciziile Consiliului, regulamentele Parlamentului și măsurile Comisiei.
Și, uite-așa, în timp ce USR, PNL și AUR își fac deja calcule cum să împartă societățile care depind de primarii din orașele mari, Marcel pregătește guvernarea 2025-2030, cu 70% miniștri PSD, cu premier mai mult sau mai puțin rotativ și, cel mai important, cu primul președinte pe care l-ar da PSD de la Ion Iliescu încoace.
Ca să știți ce votați cu adevărat pe 9 iunie anul viitor…
1 comentariu