Într-o combinație nimicitoare între Două loturi, Căldură mare și Petițiune cu speranța că va da lovitura la alegerile prezidențiale și, prin ricoșeu, la parlamentarele care ar trebui să aibă loc între cele două tururi de la prezidențiale, PSD-ul a anunțat marea recalculare a pensiilor. După cum se știe, pensionarii sînt alegători disciplinați: se duc toți la vot, în afară de cei care stau acasă. Cine-i aduce de partea sa are toate șansele să ajungă pe primul loc în orașele mari, iar în cele mici și la țară, alături de pensionari, partidul care are primarul îi adaugă și pe asistații social, încît rezultatele pot fi anunțate dinainte. Misterele supraviețuiesc la alegerile locale din orașele mari, unde – ca la București – iese cîte un Nicușor Dan care le încurcă tuturor socotelile. Așa se face că la parlamentare PSD-ul cîștigă – singura necunoscută e diferența față de locul doi –, dar pierde la președinție. (Cu marea excepție din anul în care președinte a ieșit Emil Constantinescu, iar Convenția Democratică a ajuns pe primul loc, avînd ca mare agent electoral pe răposatul Corneliu Coposu. De pe locul doi, însă, PDSR-ul lui Ion Iliescu a rămas cel mai tare partid din România. Și asta după ce s-au prăbușit cele două mari escrocherii – Caritas și SAFI.)
Acum, cu pensionariada la care s-a angajat PSD-ul lui Ciolacu în rol de premier și cu PNL-ul ca atîrnache, treaba părea încheiată. Asta dacă n-ar fi fost toate angajările pe pile din toate instituțiile statului, inclusiv în cea care a recalculat pensiile. Printre funcționarii care s-au ocupat de recalculare au fost destui care habar n-aveau ce caută acolo, cei ce i-au scos la minus pe mulți dintre pensionari sau i-au făcut pe alții să dea în palpitații cînd au văzut că le-a crescut pensia de o sută de ori.
În Momentele lui Caragiale, funcționarii publici – amploaiați și impiegați – n-or fi fost ei niște faruri ale administrației, dar certamente nu erau nici idioți, nici încurcă-lume. Iar angajările pe pile nu produceau cutremure în mersul sistemului.
În pensionariada lui Ciolacu, vraiștea din învățămînt care produce analfabeți funcțional și piloșii inepți transformă un succes așteptat într-un scandal uriaș care s-ar putea să cauzeze PSD-ului și candidatului său la președinția țărișoarei. Cîte voturi vor pierde de aici Ciolacu și PSD-ul său? Asta depinde de numărul celor care s-au trezit cu anunțul că le-a scăzut pensia, chiar dacă au primit apoi anunțul că vor rămîne cu pensia cea mai mare. Fiindcă bănuiala pensionarilor mai prepuelnici, că PSD-ul a vrut să le ia, nu să le dea, a apucat să se întindă.
Cat nu s-a marit pensia, nimeni n-a fost ne multumit; cand s-a marit la 80% din pensionari, mass-media fac spume la gura in sprijinul unei mari mase de nemultumiti carora- beneficiind anterior de pensii mai mari decat contributia- vor lua ca si pana acu’. Efectul caprei „mioritice” a vecinului a fost ignorat de catre PSD. Asa ca , mu…
Usr, întreabă în campanie,cât, si ,dacă are diploma…și cu ce note…Covrigarul din Buzău…
Pnl- face reclama: noi avem grija de seniorii tarii…am mărit pensiile..
Ma…parca ești de dreapta..
Antreprenori,meserii liberale…
PSD.. uite ca viitorul președinte are diploma!
Ghiolbanilor!
Ma interesează programele economice..
Politica externa..
Dacă știe rolul președintelui dCa
O va respecta …
Va fii echidistant…
Votez unu cu 10 pe linie și,ala ma împrumută iar cu vreo 20 de miliarde..
Mă rog.Credeam că-i o publicație pentru literați.Ideea nu-i rea.Dar să ” fii ” echidistant ?
Adriane, când ai să zaci în mină îngropat sub tone de pământ, sau când ai să lucrezi la gura furnalelor, inhalând la greu gaze toxice, atunci să vorbești. Ei au avut de pierdut masiv la recalcularea pensiei. Și acum întreb și eu: dacă pensiile lor, așa „umflate” cum zici tu, au fost calculate în baza legii, lege dată de politicieni vremii, de ce sunt pensionarii vinovați?? De ce nu își asumă politicienii „eroarea” comisă de ei înșiși? Ți se pare echitabil ca statul să schimbe condițiile tale de pensionare din pix, unilateral, după ce a bătut palma cu tine în urmă cu câteva zeci de ani și ați acceptat de comun acord beneficiile de care vei dispune la sfârșitul carierei? Poate mulți nu ar fi acceptat acele condiții de muncă dacă ar fi știut ce-i așteaptă peste ani și ani. Înțeleg că ai avut de câștigat, dar văd că nu-ți pasă că acel câștig s-a bazat pe pierderile altora. Le dai mu… Zici că minerul și femeia de serviciu trebuie să aibă aceeași pensie. Pentru că, după „recalculare”, practic, la asta s-a ajuns! Și știi de ce? Pentru că, la recalculare, salariul mai mare al minerului și grupa lui de muncă, trecută la ignore, au fost anulate în final de punctele de contributivitate ale femeii de serviciu (cu mai mulți ani lucrați, firește) și făcute cadou electoral de actualul guvern! Poate ție ți se pare just, mie nu prea. Ținând cont de speranța de viață și riscul de accidente sau boli profesionale, minerii/siderurgiștii sunt clar dezavantajați.
Cei care au propus aceasta recalculare arata cata carte au. Softul cumparat unul ieftin si prost, care nu poate face recalcularea. Apoi demografic si legal, unele generatii au iesit pe legea cu 25 ani vechime, altii pe 30. Acum se vrea ca toti sa aibe peste 35 ani si peste 40 ani vechime. Apoi numai conteaza rolul social si economic al profesiei, salariul avut, toti am devenit egali ca in comunim. In plus, cei care au avut si alte contracte partiale de munca, pe langa cel din cartea de munca, nu se iau in calcul decat ca bani platiti pt pensie, vechimea este nula. In Ro nu merita sa muncesti in plus, iar aceasta lege va creste migratia tinerilor.