Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Periculoasa boală a pușcăriei

Zoom Periculoasa boală a pușcăriei

Pușcărie grea pentru Bogdan Olteanu, șapte ani cu executare, în primă instanță. O condamnare care ar vrea să arate că și liberalii cad sub securea imparțială a Justiției și care deschide, practic, sezonul de vînătoare la pesediști. Vînătoarea pesediștilor e programată pentru luna martie, imediat după congres, cînd noii șefi ai Parchetelor vor fi fost instalați și cînd campania electorală își va fi făcut debutul. Astfel, guvernarea minoritară Orban își va putea ascunde bîlbîiala și ratările la adăpostul zgomotului penal făcut de citații și inculpări.

Dar să revenim la Bogdan Olteanu. El e acuzat că a luat o șpagă de un milion ca să-l pună pe Liviu Mihaiu șeful Deltei. E genul de dosar care ar fi trebuit încheiat cu nemuritorul vers „fapta nu există”, fiindcă fapta există doar în denunțurile unor inculpați ușor de șantajat, nu și în hîrtii. Nu există dovezi materiale nici măcar cît au existat în cazul mitei Orban-Gușă-Urdăreanu, dar acolo achitarea a produs un premier ascultător.

Olteanu, în schimb, a avut aspirații mai mari. Mult mai inteligent ca Șică, orientat și abil politic, Bogdan Olteanu era, fără îndoială, în absența acestei condamnări, cel mai serios pretendent la șefia PNL. Un politician precoce și pragmatic, crescut din arborele genealogic al Ghizelei Vass, obișnuit cu puterea și bogăția de mic, gata să atace și să smulgă dominația politică în PNL, Olteanu era ultima și singura amenințare la adresa lui Iohannis. Numai că, apăsat de proces, executat de presă, desenat în tușele grotești ale coruptului, Olteanu a fost ținut cu apa la gură pînă cînd victoria lui Iohannis a devenit certă. Dacă procesul s-ar fi încheiat cu o achitare, Olteanu ar fi intrat călare pe calul alb în PNL, așa că iată-l condamnat. Justiția a știut că nu mai riscă nimic îndeplinind o sugestie politică ce face deliciul șefului suprem, cel ce numește procurorii-șefi, președinții Curților, șefii Serviciilor și, la desert, garantează independența Justiției.

Prin urmare, soarta lui Bogdan Olteanu e pecetluită cu executare. Poate unul, poate doi ani făcuți efectiv, dar destul ca să-l elimine pentru totdeauna din orice calcul politic. Și, pentru ca lupta anticorupție să poată îndesa iar pe gîtul societății iluzia răzbunării, Olteanu îi va întîlni în închisoare pe răufăcătorii din PSD. Așa cum Bălcescu s-a îmbolnăvit de tuberculoză la pușcărie, Olteanu va fi expus la noua boală de penitenciar: Ciuma Roșie.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint