Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Personaje mai puțin cunoscute din mitologia dacă

Zoom Personaje mai puțin cunoscute din mitologia dacă

Teatrulderevista – Legendele spun că era fratele mai mic al lui Burebista. El obișnuia să recite scurte epigrame despre situația politică din regat, grijile cotidiene ale dacilor și farmecul amar al vieții în cartierele de blocuri din Sarmizegetusa. Alături de alți actori legendari, Teatrulderevista juca în scenete comice care porneau de la o încurcătură, dar abia la final cetățeanul își dădea seama că doamna nu se referea la băiatul dumisale, ci la un șarpe cu cap de lup.

Vomichete – Bețiv legendar din mitologia dacilor. Atunci când a ajuns rege, Vomichete le-a ordonat dacilor să distrugă toate viile și să pună în locul lor livezi de corcoduși.

Zarmoxis – Zeitate supremă a dacilor și barbugiu celebru în epocă. Se spune că el a creat lumea în șase săptămâni, în condițiile în care un zeu german o făcea doar în câteva zile și fără să se plângă atât de mult. Zarmoxis e singurul zeu care, după ce a creat lumea, a lipit-o prin unele locuri cu gumă de mestecat, ca să mai țină câteva zile, până-și ia banii de la client. Legendele spun că altă lucrare nici n-a mai prins de atunci.

Decebal Ionescu – A fost primul rege dac din familia Ionescu. El apare și pe Columna lui Traian, luptându-se cu un soldat roman ca să-i fure portofelul. După ce a pierdut tronul Daciei, a fost luat în robie la Roma. Acum regretă că nu s-a sinucis la timp, dar ceilalți îl asigură că nu e o rușine să muncești și că rușinos e să stai cu mâna întinsă.

Hastalavista – Sfetnic de taină al lui Burebista, căruia îi venea în ajutor mereu când regele dac voia să-și ia la revedere de la cineva. Dacii îl marginalizau pentru că provenea din provincia romană Iberia. Mulți îl preferau pe marele lui rival, localnicul Haipa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale