Nicolae Ciucă s-a întîlnit cu olimpicii medaliați la Balcaniada de Matematică. Pare începutul unui banc, dar e una din glumele fizice pe care realitatea românească le face din cînd în cînd. România a cîștigat, de fapt, chiar locul întîi la această competiție desfășurată în Cipru, cu două medalii de aur, trei de argint și una de bronz.
Ministrul Cîmpeanu (care, între multe defecte, are și meritul de a fi reorganizat olimpiadele școlare în 2022) i-a luat de mînă pe premianți și s-a dus cu ei la premier, ca să mai adauge o știre și o spoială de credibilitate unei guvernări ce strălucește prin impostură. Ciucă i-a primit pe olimpici cu același aer năuc al oltenilor cînd văd prima dată o girafă și s-a angajat să le mărească premiile și să le dubleze bursele. Față de performanța în sine, dar mai ales față de sacrificiile și efortul pe care le fac acești elevi, sumele rămîn de mizerie. Dar, fiindcă s-au dat și nu s-au luat, ele trebuie salutate.
În cuvîntul de felicitare, Ciucă le-a făcut vînt olimpicilor în Occident. „Speranţa noastră pentru viitor sînteţi voi şi se discută mult în spaţiul public despre ce fac olimpicii români cînd finalizează studiile liceale, după ce optează pentru universităţile de prestigiu. Nu vreau să vă conving să faceţi altceva, faceţi ceea ce credeţi voi că este de făcut“, le-a zis el copiilor, ca un bun cunoscător al stării catastrofale a universităților românești.
Să fi știut oare Ciucă despre faptele comise de șeful său Iohannis în dauna Educației? Să fi aflat el că „România educată“ e o infracțiune măruntă pe lîngă cea comisă la adresa universităților? Să-i fi spus ministrul Cîmpeanu că domnul președinte a rupt cu mîinile lui gîtul celui mai ambițios plan de introducere și licențiere a modelelor universitare de succes, care ar fi adus în fiecare centru universitar programa, metodologia și profesorii din marile universități americane și britanice? Să fi bănuit premierul că președintele nici n-a vrut să audă că România ar putea avea o catedră Harvard la Universitatea București, o catedră Oxford la Cluj, un mic MIT la Politehnică, un mic Cambridge la Iași și așa mai departe, iar în zece ani, toate aceste catedre să devină facultăți? Ei, aș! C-eșt’copil?
Iată, în schimb, ce le-a spus Ciucă în încheiere olimpicilor români: „E responsabilitatea noastră, a Guvernului, să generăm un sistem de promovare bazat pe merit şi valoare profesională autentică în societate, în care performanţa să fie recunoscută“. Și fiecare cuvînt din această frază e scuipat în ochi de loazele și impostorii Guvernului Ciucă, avînd în frunte, ca un far călăuzitor al performanței, doctoratul plagiat al generalului.