Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pleacă! Mâine-o să ne treacă

Zoom Pleacă! Mâine-o să ne treacă

Când cineva fură (și se face dovada) un milion de euro, două milioane de euro sau mai mult, nu tresar violent. N-am avut niciodată atâția bani și le simt lipsa doar la nivel de concept.

 

Când cineva, însă, fură idei sau creații intelectuale, cu punct, virgulă, diacritice și paginație, o iau personal. În definitiv, din asta trăim, iar dacă pentru noi banii pot fi doar un concept, ideile sunt adeseori palpabile.

În materie de plagiat nu este loc de chichițe avocățești. Nu este loc de scuze puerile, nu este loc de fofilări. Așa cum nu poți spune că un spot la covrigi nu este plagiat după un spot la KFC doar pentru că tu ai folosit delfini în loc de rechini, la fel nu poți spune că o lucrare nu este plagiat doar pentru că tu ai înșirat niște cărți la sfârșitul lucrării.

Dacă acceptăm ideea că mutarea unor teancuri de bani dintr-un buzunar în altul fără acceptul propietarului se cheamă furt, trebuie să acceptăm și că mutarea unor formulări dintr-o carte în alta fără citare și fără acceptul proprietarului este furt intelectual.

Alternața la putere este necesară și binevenită, dar ea nu înseamnă schimbarea post pe post a unui hoț cu altul.

Astăzi, o comisie oficială a dat sentința: Victor Ponta a plagiat. Oricât vor mai încerca să spună că respectiva comisie nu era constituită legal, că nu funcționa după soarele USL sau cine mai știe ce, verdictul e sec și dureros. Victor Ponta nu este altceva decât un tânăr care, în loc să aleagă un drum mai lung, dar corect, a ales să scurtcircuiteze etapele, împrumutând de la alții ceea ce lui îi lipsea. După ce înalți demintari europeni au demisionat din funcții ca urmare a dovedirii unor plagiate, Victor Ponta nu prea are de ales. Ar trebui ca singur să le ceară amicilor și susținătorilor săi să-l aștepte la aeroport cu tradiționalele "demisie și sare". Noi nu vom plânge. Dar nici să râdem împreună de măgăriile ălora din PDL nu mai putem.

7 comentarii

 1. #1

  Pe cite beri punem pariu ca NU demisioneaza? Il doare-n fund. Nimeni nu-i poate face nimic. Cine spune ca a plagiat va fi schimbat din functie.

  Piersic Mihaela: de ce nu intelegeti ca plagiatul este furt? Ziaristii sint vinovati ca Ponta e un hot? As mai adauga ca Ponta e mai mult decit hot, e ceva de talia unui criminal psihopat. Un hot, prins in flagrant si fara posibilitate de a scapa, te va ruga sa nu chemi politia. Ponta, dupa ce il prinzi cu mina in buzunarul tau, se uita fix la tine si-ti spune ca visezi, ca ti s-a parut, el nu fura.

 2. #2

  “Ar trebui ca singur să le ceară amicilor și susținătorilor săi să-l aștepte la aeroport cu tradiționalele “demisie și sare”. Noi nu vom plânge. Dar nici să râdem împreună de măgăriile ălora din PDL nu mai putem.”
  Ce legatura are ce-ai scris cu PDL-ul??? Ma “lesi”………..

 3. #3

  “…..fără acceptul proprietarului este furt intelectual.”
  asta ce vrea sa insemne? adica daca cineva scrie o carte si ajunge doctor datorita cartii, noi, ailalti, care cumparam cartea, vom fi si toti doctori? (iintrebare preluata de pe un forum dar pe care mi-e lene sa-l mai citez exact 🙂 )

 4. #4

  Din momentul pronuntarii comisiei de verificare ,V. Ponta este faptuitor care este acuzat de infractiunea numita FURT prevazuta si sanctionata de art 208 Cod penal ! Urmeaza ca organele de urmarire penala competente sa se autosesizeze si sa inceapa cercetarea penala a cazului ! …Sau Titus” Cornutan” demite toti functionarii dela parchet deveniti incomozi ! Iar persoana “ABRAMBURICA” cu nonsalanta minte,spunand ca i-a spus dumneaei un mare prof.de drept [poate drept-curmezis ! ], ca in tezele de doctorat in drept textele din actele normative copiate nu trebuiesc adnotate ca fiind preluate din asemenea acte …! Pai fac si eu o teza de doctor in stiinte …numai din copieri din acte normative ! Iar Abramburica se face ca nu vede ca V. Ponta a furat din lucrari ale altor autori ,nu din acte normative ! Halal ministru al invatamantului…condamnat pentru integritate !

 5. #5

  Comisia in discutie insa nu a dat de la constituire incoace nici un fel de verdict pe teme de plagiat ( te gandesti de ce a existat aceasta comisie pana acum).
  Toate cazurile de plagiat au fost investigate de alta comisie, cea de etica.
  Faptul ca lipsea o treime de comisie, ca 3 din membrii sunt de la preacurvitoarea CC, etc, sunt pesemne niste note de subsol. Important este ca aceasta comisie s-a adunat partial, fara cvorum ( dupa liniile de partid ) si a dat un “comunicat” filmat de toate televiziunilie, interpretat cu totul aiuritor ca fiind ‘oficial’.
  in aceasta logica, comisia asta a cam plagiat-o pe Anastase.
  Ce dracu pazesc sclavii astia visavis de plagiatul lui Kovesi ? Oare cum vor vota preacurvitorii din CC in acest caz ?
  Ce dreaq vorbim aici ? Despre o comisie de slugi care se aduna intr-o camera si dau verdicte la televizor ?
  Si o sluga bashista spunea mai sus : “Ce legatura are ce-ai scris cu PDL-ul??? Ma “lesi”………..” ? Exemplar.

 6. #6

  N-am avut cu cine si nu vom avea in continuare . Dar macar rosii sa nu fie . Rusine banana ca te-ai culcat cu o rosie.

 7. #7

  Totusi, din 300 de pagini, 200 le-a scris el, deci as zice ca e baiat destept 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]