Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

PNL iubește opoziția? Opoziția și procentele mici?

Zoom PNL iubește opoziția? Opoziția și procentele mici?

La doar câteva zile după ce Florin Cîțu, președintele Comisiei economice din Senat și membru PNL, agita neînfricat minciuna confiscării banilor trimiși de românii din străinătate în țară, PNL s-a mai împușcat puțin în picior lăsând să scape o informație halucinantă. Consilierul economic al lui Ludovic Orban, profesorul de ASE Cristian Păun, ar fi propus consiliatului său să introducă în programul electroal al partidului intenția reducerii salariului minim obligatoriu de la 1.450 de lei la 1.000 de lei.

Știrea, însă, deși preluată de presă și rostogolită pe Facebook, nu are un punct de plecare identificabil. Cu excepția unui editorial înduioșător din Ziarul financiar, publicat pe 8 iunie și semnat de Iulian Anghel, nu se regăsește nicăieri vreo declarație recentă a domnului Păun sau a domnului Orban în care să se vorbească despre această scădere. Suntem la jumătatea lui 2018, cu doi ani înainte de următoarele alegeri locale și cu doi ani și jumătate înainte de parlamentare, și ar fi ușor de mirare ca PNL să se fi apucat deja de scrierea unui program electoral. Dar nu este exclus, mai ales că ar putea fi varianta programului pe care nu au putut să-l prezinte în 2016. Mai este un amănunt care ne-ar putea face să credem că avem în față un fake news: salariul minim obligatoriu nu mai este 1.450 de lei de șase luni. Oricât de pe dinafară ar fi Orban sau consilierii săi, măcar atâta lucru ar ști și ei.

Cristian Păun este un economist libertarian, care, ca mai toți economiștii de dreapta, nu a lucrat vreodată în economia reală, nu a pus bazele vreunei afaceri de succes, nu a simțit pe pielea lui cum e cu economia. Se înscrie, din punctul acesta de vedere, în galeria marilor economiști model Andreea Paul Vass, capabili să susțină cu înverșunare puncte de vedere care nu au alt scop decât să promoveze interesele unor investitori care știu că averile se fac cumpărând aliați ieftini, capabili să producă prin influența lor mână de lucru și mai ieftină.

Dar a zis Cristian Păun, recent, că trebuie redus salariul minim? Nu, n-a zis, nu există nici o declarație publică a domniei-sale în acest sens. Nici Ludovic Orban nu a zis nimic legat de acest lucru, iar programul electoral al PNL este departe de a fi finalizat. “Se lucrează”, ceea ce ar trebui să liniștească pe toată lumea.
Dar domnul Păun este, totuși, un luptător înfocat împotriva unui salariu minim cu valoare mare.

În ultimul text pe temă publicat în februarie 2018 pe platforma Republica, Cristian Păun se jeluiește că România și-a pierdut avantajul competitiv în fața altor țări din regiune, majorând prea tare (zice domnia-sa) salariul minim. Cică dacă nu avem infrastructură, ar trebui să ținem salariul minim cât mai jos, ca să fie investitorii mulțumiți și să vină la noi, nu să se ducă în alte părți. Investitorii și lucrurile pe care le binemerită dânșii de la o țară sunt, de altfel, preocuparea principală a domnului Paun. Investitorii trebuie să primească, investitorii trebuie să aibă, investitorilor trebuie să li se dea și să li se asigure. Că de aia sunt investitori. Dacă erau oameni și primeau, li se dădea, li se asigura, ar fi fost asistați social. Căci li s-ar fi dat câte puțin. Dacă li s-ar fi dat câte mult, ar fi trecut la nivelul de investitori.

În 2014, Cristian Păun explica, doct, că o creștere a salariului minim cu 50 de lei va duce la închiderea firmelor românești și la relocarea companiilor străine. Suntem în 2018, au trecut patru ani și nici o companie mare nu și-a relocat activitatea. Tot Cristian Păun prevedea că o creștere a salariului minim va duce la creșterea șomajului. Șomajul, între timp, a scăzut, iar salariul minim a ajuns la 1.900 de lei brut și între 1.162 și 1.325 de lei net, în funcție de deduceri.

Ca mulți dintre economiștii de bibliotecă, domnul Păun nu roșește atunci când realitatea dovedește că previziunile sale au fost niște fonfleuri. Dar, dacă nu are acces la decizie, un economist precum Cristian Păun nu poate face rău nimănui.
Rostogolirea informației că principalul consilier economic al lui Ludovic Orban vrea nici mai mult, nici mai puțin decât scăderea salariului minim împinge, însă, pe derdeluș un partid cu apetență din ce în ce mai pronunțată pentru hău. Și câtă vreme partidul nu neagă informația, nici măcar prin gura purtătorului de cuvânt plătit cu de câteva ori mai mult decât salariul minim, e greu de spus dacă alegătorii PNL nu se vor reloca spre partide ceva mai răsărite măcar în comunicare.

9 comentarii

  1. #1

    Am ras de am cazut sub masa: AP este in economia reala…think-tank. Hublou rotund patrat ca in Jandarmul si extraterestrii.

  2. #2

    Mai exact a creat o asociatie non profit, fara niciun cuvant pe site despre sursele de finantare, ingloband pr-isti, psihologi, sociologi, experti in egalitatea de gen, designeri si diversi alti specialisti in economia reala 😀

  3. #3

    articol foarte slab, nici macar umoristic. Mai bine cititi pagina personala a profesorului Paun sa vedeti o gandire economica solida si articulata teoretic. E foarte jenanta gazetaria asta lipsita de idei clare si argumente, cu mici zgarieturi si harjoneli. nu v-ati ales bine adversarul pentru ca va depaseste intelectual cu mult.

    • #4

      Cred că un cetățean care ia drept atac un articol în care se scrie tocmai că știrea conform căreia în programul electoral al PNL ar fi prevăzută scăderea salariului minim este fake nu depășește intelectual nici măcar o amoebă.

  4. #5

    Ar trebui sa nu existe niciun pret stabilit de vreo autoritate si niciun salariu minim obligatoriu pentru mediul privat. Fac o investitie si am nevoie de angajati, ofer cat pot si vreau, iar doritorii sunt liberi sa accepte sau sa refuze. Daca ofer prea putin nu imi gasesc angajatii pe care mi-i doresc si voi fi nevoit sa maresc oferta. Este simplu.

    • #6

      sigur, ai putea sa il angajezi cu ziua pentru mancare (asa ar lucra si sambata si duminica) sau sa il platesti in natura ( piulite, pizze sau chiar software din productia proprie) ca sa fie conectat la activitatea firmei ca un adevarat actionar.
      Mai simplu: Esti B O U

    • #7

      Cu o asa gandire este clar ca populatia intregii planete se va mentine in parametrii optimi pentru supravietuirea speciei … Felicitari, maestre, iar data viitoare mai bine pune mana pe arma in loc de portofel!

  5. #8

    Stefi nu eu sunt bou ci cel care ar accepta conditiile pe care le enumeri tu. Sa ai o afacere este diferit de a face acte caritabile – dar poate ca daca ai profit iti ofera posibilitatea sa le faci.
    Nu te voi jigni fiindca ma gandesc ca nu ai destule conostinte sau poate ca ai acceptat un job la care nu te duci cu placere si esti frustrat.
    Dar nu este timpul pierdut (sper) ; indrazneste si poate ca iti vei depasi conditia.

  6. #9

    @Liviu,

    Si lasa-ma sa ghicesc, daca nu gasesti angajati la $2/h in Romania importi africani ca sa-ti indeplinesti targetul de profit.

    Imi aduc si eu aminte cand eram mic, prost si libertardian, dar dupa aia mi-am dat seama ca natiunea primeaza in fata profitului si ca economia e mijlocul prin care traieste natiunea, nu invers.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Screenshot
Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Apelul de seară

    10 septembrie 2024

    Bucătăriile se văd din cer mai bine decît oamenii de seamă, prinzi îngeru-n gamela ta cu zeamă, nedetectat de radarul de fier, întîi precum o pată de untură, apoi întregul […]

  • Paradisul dronelor

    9 septembrie 2024

    Turismul nostru prinde aripi. Ne vizitează tot mai multe drone. În week-end a venit un grup din Rusia și a petrecut de minune în Delta Dunării. După cum informează MApN, […]

  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

Iubitori de arta