Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Polemică și politețe

Zoom Polemică și politețe

Mai țineți minte ce tărăboi a stîrnit în presă și în Parlament, în toamna anului 1999, un manual de istorie pentru clasa a XII-a? Cel pe care senatorul Sergiu Nicolaescu îl voia ars în piață fiindcă nu acorda atenția și deferența cuvenite domnitorilor români, în schimb îi pomenea elogios pe contemporanii Andreea Esca, Ion Cristoiu și C.T. Popescu? Manualul scandalului era coordonat de istoricul Sorin Mitu, autorul acestui volum de curînd apărut la Polirom.

Universitar la „Babeș-Bolyai”, Sorin Mitu și-a văzut de treabă, nu știu cît de netulburat, dar fără să se sperie de furia parlamentarilor metamorfozați în experți ai istoriei naționale. Cele mai multe dintre articolele din cartea lui despre istorie au apărut mai întîi în Sinteza, revista lui Vasile Dîncu, sociologul de la Cluj. De aici și vioiciunea lor gazetărească și polemismul (aparte!) al autorului.

Cu ce putea începe volumul acestui ardelean specialist în naționalism? Evident, cu relațiile dintre români și maghiari, de la cele mai vechi dispute pînă la certurile de azi. Istoricul român nu se pierde în amănunte și izbutește să-și păstreze obiectivitatea, deși subiectul ăsta pe mulți îi face să-și piardă cumpătul și să-l transforme în muniție de propagandă. Mitu remarcă faptul că cei care bagă bățul prin gard, de ambele părți, sînt politicienii care vor să scoată oarece profit electoral zădărînd naționalismele și aducînd la viață vechi conflicte dintre români și unguri. Speranța lui e că certurile și conflictele dintre cele două neamuri vor dispărea din pricină că am ajuns membri ai NATO și ai Uniunii Europene și că vom urma exemplul Franței și Germaniei sau al Franței și Angliei, care nu-și mai scot ochii, după ce s-au tot războit.

Așa să fie, dar, pînă una-alta, naționalismul prinde aripi din nou în Europa și, cum UE a început să scîrțîie, să nu ne trezim că mai avem ceva de rezolvat, cu parul și cu brișca, în pofida optimiștilor pașnici.

Cînd trece la relațiile noastre cu Rusia, Sorin Mitu e mai puțin calm. Propaganda rusească i se pare agresivă, mincinoasă și pofticioasă în ceea ce ne privește. Istoricul e de părere că asta li se trage rușilor de la lipsa cronică a democrației sau, mai nou, de la simularea ei cu arma în mînă. Și în acest caz însă, universitarul de la Cluj spune că una sînt politicienii și altceva rusul de rînd. Totuși, cine ține la putere în Rusia cuplul Putin-Medvedev? Nu rușii de rînd care nu mai pot de mîndrie că Putin a ocupat Crimeea? Că, susține Sorin Mitu, rușii înșiși ar fi marile victime ale propagandei rusești o fi adevărat. Dar cu ce-i încălzește asta pe ucraineni sau pe românii din Republica Moldova?

Spre deosebire de politicienii, de jurnaliștii și chiar de universitarii care, cînd polemizează, vor să-și calce adversarii în picioare, Sorin Mitu e suficient de tolerant în articolele sale, încît să lase loc de bună ziua, dar asta fără s-o scalde. Cum ar veni, ține la opiniile sale, dar le tratează cu respect sau cel puțin cu politețe și pe cele ale adversarilor, chiar dacă nu crede în ele. Că de multe ori politețea lui e amestecată cu o ironie rece care spune multe despre părerile sale asupra unuia sau altuia, asta nu-ți schimbă impresia că istoricul își păstrează ținuta chiar și atunci cînd ar avea omenești motive să-și iasă din pepeni. Așa se face că, și dacă nu ești de acord cu opiniile lui – dintre care unele mi s-au părut exagerat de optimiste –, te simți dator să-i răspunzi cu aceeași monedă.

Sorin Mitu, De la Burebista la Iohannis, Editura Polirom, 2017.

1 comentariu

  1. #1

    Nu stiu daca mai intereseaza pe cineva, dar conform site-ului CNSAS, Sorin Mitu a fost declarat colaborator al securitatii. Prin instanta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale