Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Politehnica, sugrumată de perechea Cati-Costoiu

Zoom Politehnica, sugrumată de perechea Cati-Costoiu

Amorul politic dintre Abramburica și fostul agent al Securității Iulian, zis Mihnea Costoiu, a dus Universitatea Politehnică București în ruină academică și financiară. La presiunea Androneascăi, Mihnea Costoiu a fost numit rector în 2012, fără să aibă calificarea universitară minimală, adică fără să fie doctor și fără să aibă studii de specialitate publicate în reviste internaționale. Cati, la rîndul ei, a ocupat președinția Senatului UPB. Astfel, cuplul controlează atît partea financiară și managementul universității prin poziția de rector, cît și universul academic, prin poziția de președinte al Senatului. În consecință, nimic nu mișcă în Politehnică fără aprobarea lor. Iar în Politehnică chiar nimic nu mai mișcă. Calitatea învățămîntului s-a prăbușit, spun cadrele didactice. Profesorii au îmbătrînit, cercetarea e la pămînt, iar cele cîteva talente care apar cînd și cînd își iau zborul imediat către marile universități de afară. Studenții fostelor facultăți de elită abia dacă reușesc să se descurce cu împărțirea.

În schimb, Cati și Iulian au dat drumul la o frenezie investițională. Lîngă clădirile imense și golite de activitate universitară, Costoiu a mai construit una. Se cheamă CAMPUS, adică Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse și Procese Inovative. Cercetările nu sînt avansate deloc, clădirea fiind goală și neexistînd vreo șansă să fie vreodată umplută cu cercetători. Singurul lucru avansat e stadiul lucrărilor de zidărie, în sumă totală de 17 milioane de euro, alocați unei firme de construcție prietene. Cei 8.000 de metri pătrați ai imobilului duc la un preț de peste 2.000 de euro pe metru pătrat, preț la care și marii țepari din imobiliare și-ar țuguia buzele de admirație. Investiția totală pe care Costoiu o are în cap atinge 73 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că mai sînt 50 de milioane de alocat pentru dotarea unor laboratoare pustii. Costoiu a mai construit o bibliotecă plină de săli goale, în contextul în care ansamblul de clădiri al UPB e o colecție de încăperi abandonate de oameni și de știință. Nu trebuie uitată lucrarea de schimbare a gresiei impecabile din clădirea laboratoarelor de fizică cu o marmură de zece ori mai scumpă și mai urîtă.

Între timp, cercetarea propriu-zisă și resursa umană sînt neglijate total. Ceea ce explică de ce Abramburica s-a rugat de Ponta să-l pună pe Costoiu la Ministerul Cercetării.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint