Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Politica lui Villon

Zoom Politica lui Villon

Cînd își dădea jos Liviu Dragnea prim-miniștrii fiindcă nu făceau ce le zicea el, ca să-i scape de necazuri pe el și pe alții de prin PSD, ziceau diverși gînditori că de aici o să i se tragă partidului. Pentru că Dragnea ordona și parlamentarii pesediști, ajutați de cei de la ALDE, își executau premierii cu moțiuni de cenzură, de se cruceau alegătorii și nu mai știau ce să le spună vecinilor căuzașii de rînd ai PSD-ului. Acum Ludovic Orban vrea, chipurile, să-și tragă singur scaunul de sub dindărătul sinelui său, deși e clar că manevra asta i se trage de la Cotroceni.

Cuvîntul magic al liberalilor: „Anticipate!”. Și explicația: „Ca să scăpăm țara de PSD!”. Dar care ar fi explicația cea adevărată din spatele cuvîntului magic? Că, de fapt, liberalii n-au vrut să vină la guvernare după ce au dat-o jos pe Viorica Dăncilă. Dar, dintr-un calcul sumar făcut la Cotroceni, a picat măgăreața pe Orban. Adică să guverneze, dar cu ochii la ușă.

Ce să vezi, însă? PSD-ul, care l-a dat jos pe Orban o dată, n-ar mai vrea să-l debarce din nou, tocmai ca să nu se ajungă la pîrlitele de anticipate și cu gîndul să se erodeze liberalii pînă la alegerile în termen.

Care e însă diferența între primele anticipate de după 1990 și alegerile la timpul lor? De numai cîteva luni, încît te întrebi, ca omul, de ce trag Iohannis și liberalii de anticipate? Și de ce nu le vor pesediștii, cînd la mijloc e vorba de doar cîteva luni? Și la unii, și la alții, asta ține de psihologia de repetent a celor care cred că vaca voturilor se îngrașă în ajun.

Cu un regret bine temperat, bag de seamă că, la rîndul lor, gînditorii care pretind că-și storc mințile în folosul cetățeanului și-au legat boii la gardul cîte unui partid. Așa că unii vor să explice prostimii de ce e nevoie de anticipate, iar alții sînt pentru contra. Dar la marea întrebare „Ce-are de cîștigat alegătorul din această schismă a datei alegerilor?”, nimeni nu se înghesuie să răspundă. Iar la întrebarea care decurge de aici: „Ce-o să facă alegătorul la urne?”, nici atît.

De aici n-au de cîștigat decît cei care fac sondaje de opinie, dintre care unele par mitocosite în funcție de comanditar. Dar dacă onor comanditarul politic vrea să fie mințit pe banii săi, cu speranța că cifrele din sondaje vor avea efect și la urne, asta e treaba lui. Altminteri, cum a zis odinioară Villon în faimosul său epigraf: „Eu mi-s François, ăsta-i cusurul, de la Paris, mai dimprejurul, și-acum va ști, legat cu șnurul, grumazul meu cît trage curul”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale