Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Popii și afacerile cu morți. Sau despre cum aleargă BOR SA după subvenția pentru eternitate

Zoom Popii și afacerile cu morți. Sau despre cum aleargă BOR SA după subvenția pentru eternitate

Christos a înviat! Adevărat a înviat! Să fie bine, ca să nu fie rău! Și-acum, că ne-am mai liniștit puțin cu spiritul sărbătorilor, să revenim puțin la cele lumești. La lumea noastră, a muritorilor care nu le avem cu înviatul și care, în drum spre eternitate, ne transformăm în marfă pentu ciocli.

Moartea, subvenția de la stat și îngropăciunea ca afacere

Conform statisticilor, în România mor anual aproximativ 250.000 de oameni. Pentru fiecare decedat, statul acordă un ajutor de înmormîntare, ca să aibă familia, prietenii sau cine duce decedatul pe ultimul drum bani de făcut rînduiala, cum se zice. În prezent, valoarea ajutorului de înmormîntare – de care beneficiază nu doar pensionarii, cum era pînă acum cîțiva ani, ci și salariații, este de 4.162 de lei și e acordat prin Casele de Pensii. Și, după cum se preconizează, de anul acesta suma va ajunge la 5.200 lei. Adică statul român subvenționează înmormîntările cu o sumă ce se învîrte în jurul a 250 de milioane de euro anual.

Evident, întregul business al pompelor funebre se ridică la mult peste suma asta cu care statul vine să ajute familiile celor decedați. Căci, pe lîngă banii ăștia, o înmormîntare mai presupune o sumedenie de cheltuieli conexe: flori, jerbe, lumînări, mîncare și așa mai departe. Iar dacă e să le luăm pe toate în calcul – unul aproximativ, evident –, o înmormîntare ajunge să coste, cu totul, undeva la dublul sumei date de stat ca subvenție – conform unor oameni care se ocupă cu treaba asta. Așadar, pompele funebre sînt o industrie care generează venituri și cheltuieli ce se ridică undeva la o jumătate de miliard de euro anual. Or, la așa bănet, era clar că onorabila Biserică Ortodoxă nu putea sta deoparte.

Pompele funebre și popii

Oficial, activitatea pompelor funebre funcționează, ca și orice altă afacere, într-un cadru legislativ bine definit, într-o economie de piață liberă. Adică oricine își poate face o astfel de afacere, dacă respectă regulile. Și, bineînțeles, și popii pot face asta. Căci episcopiile, arhiepiscopiile și structurile BOR își pot face afaceri, pot înființa firme și pot desfășura activități economice.

Însă, conform Legii Cultelor, BOR se poate juca de-a afacerile și puțin diferit. Adică afacerile BOR pot activa și sub un alt regim de impozitare – în sensul că nu plătesc impozite –, și cu un alt statut juridic în fața statului. Adică structurile BOR pot desfășura activități comerciale prin direcțiile economice. Și o fac, în multe cazuri, de la afacerile cu lumînări și activitățile caritabile pînă la exploatarea pădurilor.

În ce privește activitatea de pompe funebre, aceasta este reglementată prin HG 741 din 2016, iar orice firmă care desfășoară o activitate în domeniu trebuie să fie autorizată sanitar de către Direcția de Sănătate Publică a fiecărui județ. Mai exact, de pe la finele lui 2016, prin HG-ul menționat mai sus, regulile privind activitatea de pompe funebre au fost aduse la un oarecare normal. Adică nu mai poți presta astfel de servicii dacă nu ai spații autorizate, utilaje specializate și omologate, precum și personal calificat. Asta ca să intrăm și noi, cumva, în secolul XX măcar, să nu mai facem îmbălsămări în bucătăria de vară, să nu cărăm mortul cu căruța sau să-l expunem în camere sau sicrie fără sistem de răcire și așa mai departe.

 Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia și afacerea ilegală cu pompe funebre

Cum ziceam, Biserica nu putea să stea departe de banii ce se învîrt în domeniul pompelor funebre. Sînt prea mulți! Spre exemplu, de cîțiva ani buni, Arhiepiscopia Alba Iulia și-a făcut un business de pompe funebre, numit Eternitas și în a cărui dezvoltare distinșii popi investesc serios. Desigur, investesc în dezvoltare, în sensul că-și fac reclamă, propagandă, și că încearcă să obțină o cotă de piață cît mai mare. Căci în ce privește legalitatea, afacerea cu pompe funebre a Arhiepiscopiei lui PF Irineu, toată treaba funcționează pe lîngă lege. Ce-i drept, nu-i singura din județ.

În total, există în județul Alba vreo douăzeci de firme care au activat sau activează în domeniul pompelor funebre. Dintre ele, la ora asta, doar două sunt autorizate de către DSP și încă vreo cîteva în curs de autorizare. Iar unele pretind, mai nou, că nu mai fac pompe funebre, ci doar vînd obiecte funerare.

Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia are, în prezent, o singură firmă, Reîntregirea SRL. În trecut au mai fost implicați în ceva afaceri, dar acum asta e sigura firmă rămasă cu business. Pe firma asta există și un radio, cu licență și tot ce trebuie. Oficial, tot pe firma asta e și activitatea de pompe funebre, care are vreo trei spații de prezentare și o armată de popi care să-i facă propagandă.

Am purtat o discuție cu un reprezentant al Arhiepiscopiei, despre toată tărășenia cu firma de îngropăciuni. Evident, am fost primit de un domn care nu se ocupă de treabă și care nu mi-a putut da prea multe detalii. Însă, ulterior, am trimis cîteva întrebări în scris, la care chiar am primit cîteva răspunsuri, meșteșugite în funcție de întrebări, dar mai ales de discuție. Deh, politicieni destoinici popii!

Practic, zic ei, afacerea nu se desfășoară prin Direcția Economică a Arhiepiscopiei, ci prin SC Reîntregirea SRL. Ceea ce ar fi cumva OK, dacă ar fi și plauzibil. Căci firma asta a avut anul trecut patru angajați, în 2017 doar doi angajați și cu un an înainte unul singur. Iar prin firma asta se derulează și afacerea cu Radio Reîntregirea. Plus niște activități de turism. Asta ca să nu mai zicem că au și vreo trei puncte de lucru declarate la Registrul Comerțului, pentru activitatea de pompe funebre. Așadar, dacă afacerea se face prin acest SRL, ceva nu iese la socoteală, căci n-ai cum să desfășori o astfel de activitate fără angajați. Decît cu oameni plătiți la negru, făcînd evaziune. Iar dacă s-ar fi făcut prin Direcția Economică, ar fi fost o altă problemă, cel puțin de concurență, căci oamenii ar fi lucrat sub alte regimuri de impozitare.

De altfel, există în prezent o anchetă a Consiliului Concurenței ce are ca obiect activitatea de pompe funebre desfășurată de Arhiepiscopia Alba Iulia, precum și de alte structuri ale BOR.

Apoi, mai zic cei de la Arhiepiscopie, activitatea se desfășoară cu respectarea legislației. Or, atîta timp cît nu au autorizație de la DSP, își desfășoară activitatea ilegal. Bașca – din informațiile pe care le-am primit de la DSP Alba –, cei de la Eternitas (brand-ul de pompe funebre al Arhiepiscopiei Alba) nici măcar nu au catadicsit să dea cures invitațiilor făcute de DSP, pentru a li se pune în vedere noile norme și obligativitatea de a se conforma lor. Pe de altă parte, nici nu i-a controlat nimeni de mai bine de doi ani, de cînd e în vigoare noua legislație. Deh, ați auzit voi de o instituție publică să se pună rău cu popii, chiar și de-ar fi să fie obligați de lege să-i taxeze? Așa ceva nu se face!

Mai apoi, zic cei de la Arhiepiscopie, ei respectă toate normele, mai puțin cerința de a avea un tanatopractor (cel care face îmbălsămările), pentru că, la momentul intrării în vigoare a HG 741 din 2016, nu existau cursuri în România pentru meseria asta.

E haios cumva, căci aici au dreptate și nu prea. Mai ales că noi am fost cei care le-am zis – în discuția avută cu reprezentantul Arhiepiscopiei, cel care nu se ocupa de treaba asta și nu știa – despre cerința asta cu tanatopractorul. Ce nu le-am zis însă e că în lege se specifică faptul că prevederea asta cu tanatopractorul e pentru viitor – și că deja se fac la noi cursuri pentru așa ceva –, ba mai mult, legea permite ca îmbălsămările să fie făcute de un legist. Că, deh, așa se face că există alte firme care funcționează legal, autorizat, iar ei nu.

Pe de altă parte, în ce privește propaganda făcută firmei Arhiepiscopiei, prin intermediul popilor, răspunsul sună cam așa: ”Menționăm că Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia nu a solicitat sau impus preoților să devină reprezentanți ai intereselor desfășurate în activitatea de pompe funebre. S-a adus la cunoștința preoților din județul Alba, cu precădere din municipiile Alba Iulia și Sebeș și localitățile din jurul acestora, înființarea acestui serviciu, cu recomandarea de a fi promovată înființarea și funcționarea acestuia, fără încălcarea vreunei norme concurențiale în acest sens”.

Deci n-am solicitat ori impus să devină reprezentanți, dar le-am adus la cunoștință și le-am recomandat să promoveze. Hă, hă, hă!

Sanchi, e totul OK. Chiar dacă pe o grămadă de biserici din județ au apărut afișe cu firma Arhiepiscopiei. Numai cu firma Arhiepiscopiei, că restul n-au voie. Cum e și cazul capelelor și cimitirelor pe care le au în administrare. Și, dacă e să ne luăm după mai multe surse, există preoți care sînt niște veritabili merchendiser-i în ce privește afacerea cu pompe funebre.

Una peste alta, lucrurile stau cam așa: avem o lege care reglementează activitatea pompelor funebre. O lege care nu prea e respectată și pe care instituțiile statului nu se străduiesc să o aplice. Avem o Arhiepiscopie a cărei firmă funcționează ilegal. Și avem o Biserică ce se străduiește din răsputeri să își adjudece o felie cît mai mare din imensul purcoi de bani – undeva la o jumătate de miliard de euro anual – care se învîrt în afacerile cu morți în România. Iar despre aceste afaceri o să vă mai vorbim noi în săptămînile care vine.

Doamne ajută, va urma!

2 comentarii

 1. #1

  Fain articol.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]