Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Povestea porcilor

Zoom Povestea porcilor

Lui Tudor Ganea îi plac titlurile dintr-un singur cuvînt. Cel puțin deocamdată. Iar cuvintele cu care-și intitulează cărțile sînt dintre cele mai obișnuite. Primul lui roman se cheamă Cazemata, al doilea, Miere, iar acesta, apărut de curînd la Polirom, Porci.Ciudățenia e că un tip ca el, cu o imaginație uimitoare, cu care-și cucerește cititorii, și cu un talent de prozator de care-ți dai seama de la primele rînduri ale fiecăruia dintre romanele sale, nu se omoară săle caute niște titluri „mai cu cîrlig”. Văd în asta încrederea în sinea unui scriitor care nu simte nevoia să-și ajute cărțile cu ajutorul certificatelor de botez pe care li le inventează. Dar și  gîndirea artistică a unui prozator amator de riscuri, care joacă o comedie a modestiei cum pe la noi nu se mai poartă. Sau, dacă vreți, a unui autor căruia îi place să-și ia cititorii prin surprindere, avînd, ca puțini alții, certitudinea că cine îl va citi îl va ține minte.

Am scris în Cațavencii și despre primele două romane ale lui Tudor Ganea, sigur fiind că acest arhitect care a trecut la literatură își va face rapid ca scriitor o firmă de succes, cu un singur acționar, el însuși. Și asta nu doar din pricină că Ganea imaginează distopii, gen care nu are reprezentanți, azi, la noi, nici cît să-i numeri pe degetele unei singure mîini, ci fiindcă e unul dintre cei mai originali și tot mai importanți scriitori români din noua generație.

Romancierul scrie aici despre România dintr-un viitor îndepărtat, care a devenit o uriașă crescătorie de porci crescuți pentru organe. Cetățenii de rînd muncesc mîndri pentru realizarea planului la export, într-o atmosferă patriotică și, pentru a nu fi tulburați de la treburi, copiii lor sînt dați de mici în grija unor măicuțe care se ocupă de puericultura patriei. Alimentația e controlată strict, iar conducătorii țării trăiesc de sute de ani grație „pieselor de schimb” furnizate de prospera industrie. Cum nu mai există viață particulară, petrecerile au loc la date fixe și la ele participă tot poporul, asupra căruia uriașe catapulte aruncă ploi de mititei, în timp ce băutura curge în valuri.Țara e condusă de un mic grup de „călușari” care supraviețuiește de secole la putere, coordonați fiind de un mai-mare care se exprimă prin pîrțuri, fiindcă l-a lăsat glasul, ale cărui vîntuituri sînt traduse celorlalți de omul său de încredere. Această organizare statală care pare de nezdruncinat se dovedește însă mult mai fragilă decît cred călușarii și șeful lor,care-și închipuiecă s-au eternizat în funcții. Măicuțele care dau lovitura grupului de la putere nu sînt nici ele niște sfinte. Se droghează cu sîrg, în momentele lor de singurătate, ceea ce le face să aibă viziuni grotești, dar asta le dă curaj să urzească împotriva Molohului. Romanul abundă în detalii care te șochează, unele dezgustătoare, încît îți pot întoarce stomacul pe dos, dar care fac parte din obișnuitul lumii imaginate de Tudor Ganea în această satiră cu final oarecum optimist. Cine a citit însă Modesta jalbă a lui Swift, în care „nebunul de popă irlandez”, cum i se mai spunea autorului Călătoriilor lui Gulliver, făcea scandaloasa propunere ca irlandezii să-și mănînce nou-născuții ca să scape de foamete, va înțelege de ce Ganea intră în asemenea detalii care, dacă am înțeles bine, i-au făcut pe unii dintre cititorii romanului să-l respingă ultragiați, în vreme ce altora, printre care mă număr, toate aceste detalii li se par firești într-un roman satiric despre nefirescul unei lumi îndepărtate.Cu atît mai mult cu cît recunoaștem în ea cîte ceva din lumea în care ne-am obișnuit să trăim, fără să ni se facă greață.

Tudor Ganea, Porci, Editura Polirom, 2018.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100