Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Povestea unui reportaj mincinos al BBC

Zoom Povestea unui reportaj mincinos al BBC

Dacă n-ați văzut ce-a difuzat BBC zilele trecute, sigur ați văzut ce-a preluat presa românească dintr-un deja celebru ”reportaj”. Dacă n-ați văzut la Știrile PRO TV, sigur ați auzit la buletinele de știri de la radio. Eu am auzit în mașină știrea și la Europa FM, și la Digi FM. Desigur, preluările din presa autohtonă nu pot fi puse sub semnul întrebării, orice pârț trage BBC este preluat cu voioșie de ai noștri, pentru că, nu-i așa, chiar dacă e vorba despre noi în material și chiar dacă este vorba despre o minciună – ceea ce ai fi aflat din două telefoane date unor surse competente –, e totuși vorba de BBC. Și oricum noi n-avem nici o responsabilitate, pentru că noi cităm BBC-ul, nu? Care, vai de mine, nu poate fi pus la îndoială. Păi, hai să vedem cum stau lucrurile, iar cu ocazia asta vă anunț că încep și o serie de dezvăluiri privind mafia transportatorilor din România și din Europa, că tot am fost amenințat, în timpul documentării, că dacă intru pe zona asta nu-mi va fi deloc bine. Deci, să vedem ce-a difuzat marele BBC: culmea este că, dacă te uiți la reportajul BBC, înțelegi că nu e vorba despre șoferii români, dar faptul că un șofer, Emilian, vorbește acolo a făcut ca acest material de scandal – nu poate fi numit reportaj, vom vedea imediat de ce – să fie de mare interes pentru presa românească tradițională și care nu dă doi bani pe propriul public.

Prima minciună

care ni se spune în material este legată de șoferii care sunt aduși din țările mai sărace de către firmele de transport care își au sediul în Europa de Est. Corect, la prima vedere. Dar nu-i aduce cineva cu forța pe acești șoferi. Dar exact pe modelul firmei din materialul BBC, firma norvegiană Bring, în România s-au înființat așa-zisele ”letter-box companies”. Adică marile companii de transport de afară își înființează aici societăți, într-un apartament de bloc, pentru a-și reduce în acest fel costurile cu personalul, beneficiind de facilitățile oferite de țările estice prin “compunerea” venitului din salariul de bază plus diurna de deplasare (care, ce fericire, nu e supusă impozitării). Exemple de astfel de companii? J. Carrion din Spania (cel mai mare deținător de flotă din România, cu peste 1.000 de vehicule înmatriculate aici). Au sediul în Cluj, unde funcționează un birou ce se ocupă numai cu angajările și parțial cu dispecerizarea șoferilor în teren, care nu pot vorbi altă limbă decât româna. Asta e cel mai bun exemplu. Apoi, Vos Logistics (Olanda), tot în Cluj, Ewals Cargo Care (Olanda), în Timișoara, HARTL Crew (Austria), în Timișoara, Lanutti, în Cluj, Arcese (Italia), în Cluj, XPO (Franța), în Timișoara. Deci, niște băieți.

Ca să vă faceți o idee,

la nivelul anului 2015, peste 30% din camioanele noi vândute pe piața din România nu aparțin, de fapt, unor firme românești de transport, ci acestor spanioli, italieni, belgieni, olandezi, germani, francezi, austrieci, danezi, care și-au deschis aici tarabe pentru a beneficia de taxele și impozitele mai mici de la noi, dar mai ales pentru a avea costuri mult mai mici cu șoferii.

A doua minciună

ne este livrată cu ajutorul lui Emilian, care se plânge că, vai, s-a simțit ca un prizonier în cabina sa auto, unde a petrecut la un moment dat chiar și patru luni. Emiliane, las-o jos, că vorbesc șoferii pe forumurile dedicate c-or să te scarpine cu levierul dacă te prind.

Există o chestie care se numește Regulamentul CE 561/2006 și care guvernează activitatea de transport internațional. La art. 8 (8) zice: ”În cazul în care un conducător auto solicită acest lucru, perioadele de repaus zilnic și perioadele de repaus săptămânal reduse departe de baza de staționare a vehiculului pot fi efectuate la bordul vehiculului, cu condiția ca acesta să fie dotat cu cabină de dormit corespunzătoare și să fie în staționare”. Ce deducem noi de aici? Că șoferul Emilian minte. Iar jurnalistul care i-a permis lui Emilian asta e un prost. Deci, pe lege, deplasarea nu poate fi mai lungă de 60 de zile fără acordul scris al șoferului. În termeni șoferistici, Emilian este un muist care se plânge aiurea. Și nu mănâncă în restaurantele din benzinării, și nu se spală în zonele special amenajate, și nu doarme la hotel, așa cum fac ceilalți șoferi, pentru că vrea să strângă cât mai mulți bani. Ceea ce nu e rău, dar de ce te mai plângi? Emilian susține că salariul cu care ajunge acasă este de aproximativ 477 de euro. De cealaltă parte, un șofer din Danemarca poate ajunge la o medie salarială lunară de 2.200 de euro. Păi, să calculăm, că de-aia am făcut la școală chestia aia care nu i-a plăcut lui Emilian, matematica.

Ce se întâmplă în partea asta a Europei,

deci și în Slovacia, unde este angajat Emilian, fără să fi fost pe acolo? Șoferii își compun venitul, legal, din salariul de bază plus diurna de deplasare, care nu e supusă impozitării, ceea ce e normal. Doar că șoferii asimilează diurna cu un venit și, din 45-60 de euro pe zi, ei cheltuiesc doar 10-15 euro. Astfel, pot ajunge la un salariu de 1.800 de euro net. Destul de bine, zic, pentru un tip cu opt clase, care abia știe să se semneze, în multe cazuri, nu? Adică știți medici sau profesori cu salarii de-astea în România?

Iar acum, haideți să vedem și ce-i cu ”investitorii” ăștia care nu mai pot de dragul nostru și vin aici doar pentru mână de lucru ieftină și taxe mici, plus o mulțime de facilități. Că, deh, sunt investitori, iar noi trebuie să facem sluj în fața lor, în timp ce omorâm firmele autohtone.

Afară, la un salariu net

pentru șofer de 2.200 de euro, costul total al angajatorului este în jur de 3.800 de euro în Germania și peste 4.000 în Danemarca. Având șoferii angajați în țări precum România, la aceiași 2.200 de euro net pentru șofer, costul este de 2.400 de euro. O economie de aproape 1.500 de euro lunar, de șofer. Dacă adăugăm aici că firmele străine primesc întotdeauna la comenzi o sumă mai mare decât o firmă românească, ajungem la niște profituri excelente pentru aceste firme. Acum înțelegeți de ce sunt supărate marile multinaționale pe creșterea salariului minim? Cine forțează apariția în presă a unor astfel de materiale? Da, da, la BBC, ce, credeți că la băieții ăia e altfel decât la noi? Cineva care are interesul ca firmele românești de transport să fie ucise. Și chiar se pregătește ceva la nivelul UE, cu un nou pachet de măsuri. Dar mai vorbim despre asta când vom discuta și despre sindicatele șoferilor și despre activitățile lor subterane.

Data viitoare vă spun ce se întâmplă în România,

unde mafia transportatorilor este protejată din zona politică, iar șoferii obosiți și analfabeți sunt adevărate bombe pe roți care zi de zi omoară oameni, beneficiind, veți vedea, de complicitatea instituțiilor statului. Dacă tot murim pe străzi, măcar să murim vorbind despre criminali, nu?

2.127 de vizualizări

Citeşte mai multe despre:

24 comentarii

  1. #1

    Economia de piatā ne-a pricopsit cu mafia pādurilor, a asfaltului, a fotbalului, a imobiliarelor, a terenurilor, de ce n-ar exista si a transportatorilor?

  2. #2

    Subscriu, impecabil.
    Sunt sofer de tir ca si Emilian, doar ca nu ma compar cu Emilian, pentru ca atunci cand am ales sa plec din tara pentru un salariu mai bun, ghici ce: mi-am asumat dormitul in cabina, mancatul in cabina uneori, deoarece programul zilnic de condus/lucru, nu iti permite sa ajungi intr-o parcare cu facilitati, dar ghici ce: poti ajunge in urmatoarea zi, nu trebuie sa traiesti nespalat si mancand doar sanwich-uri 3 luni. Emilian cred ca este unul din cazurile care ALEG sa lucreze+locuiasca in cabina chiar si 9 LUNI pentru ca vot toti banii din lume.
    Dupa o perioada de timp am ales sa nu mai dorm in cabina, sa-mi perfectionez engleza si sa bat la usa unui angajator strain cerand, nu implorand pentru un job.
    Ghici ce: l-am primit, lucrez zilnic de incepand cu 05:00-06:00 pana seara jn jurul orelor 18:00, dar mi-am asumat ceva din nou: sa imi inchiriez o locuinta, sa imi platesc utilitati si sa strang mai putin decat strange Emilian, dar plm, traiesc in conditii omenesti.
    Doar ca acesti „soferi profesionisti”, analfabeti si mandri pe deasupra, fac de ras o masa mare de oameni care fac acelasi lucru: merg sa munceasca pentru „a pune o paine pe masa”.
    Intr-adevar, in Romania n-avem drumuri, avem.birocratie, care ne impriedica sa ajungem in foecare seara acasa, da’ ghici ce: ITI ASUMI IN PLM CAND ALEGI SA FACI MESERIA ASTA, nunte vaieti prin parcari si pe la cine stie ce jurnalistul pizdii, apoi te intorci acasa cu A6 din 2014, ascultand Salam binenteles.
    Asa ca dragule Emilian: sugi pula tuturor soferilor care sunt de aceeasi parere cu mine.

  3. #3

    Foarte bine spus. Căci toți vor să plece la un salariu mare, deși pregătirea lasă de dorit. Știm cu toții, majoritatea firmelor astea care au deschis filiale in Romania, au dispeceri români și nu mai e necesară nici o limbă străină. Trei luni de stat afară din țară îți alegi tu , dacă nu ai curaj să pleci la alt angajator care nu te forțează să stai atâta.
    Dar….un mare dar, dacă ești analfabet….stai domnule acasă si muncește cu magnetul , lasă pe alții să nee reprezinte cu mândrie peste hotare.
    Cum a zis si coleg

  4. #4

    Cum a zis și colegul Sorin, nu ajungi azi să te speli sau să mănânci decent, ajungi mâine. Nu să ajungi la un client la încărcare si sa strâmbe oamenii din nas de miros, și tu nici nu vb limba lor si mai mergi si prin curte de parcă ai fi oparit sub brat, plin de aere, că deh nu e nimeni ca tine.
    Sunt colegi care ne fac mândri, alții ne fac de râs. Un pic de discreție nu strică. Da , e bine să mănânci o,,zeamă” dar când o prepari nu îți intinde oalele pe tot camionul sa vada lumea ce dotat esti.
    Deci , sa revin la colegul Emilian, ești un prost care își merită soarta. La cât mai multe luni la muncă.

  5. #5

    Draga Dl Dragos!de inceput as dori sa-mi raspundeti la cateva intrebarii.
    1)Ati lucrat cumva la Bring ca si sofer de tir?Va garantez eu ca nu,altfel ne-am fi intalnit.
    2)Ati fost vreodata intr-o cabina de tir in mers sau in stationare?
    3)Ati vazut vreodată cum arata un tir (nu la TV sau depasind’ul pe drum)…?
    Eu va pot spune ca am lucrat la Bring,stiu cum arata un camion si practic meseria asta de anii buni.Cu toate ca am VIII cls pana acuma nu am OMORÂT, RANIT SAU ACCIDENTAT PE NIMENI,nu jignesc ca la usa cortului cum ati facut’o DVS si nu mănânc RAHAT aiurea fara sa fiu informat corect si fara a avea dovezi clare doar pentru ami face PUBLICITATE.Cazul Bring il cunosc destul de bine si cum Dl Emilian a spus in reportaj,salarul pe vremea cand lucram eu la Bring era de 462€ lunar.Ma vedeam obligat sa stau si cate 5 luni in cabina pentru ca firma nu avea soferi de schimb si daca plecam acasa nu mai imi primeam banii ce mi se cuveneau.In firma Bring se practica foarte mult ROMANISMELE adica pe intelesul tuturor (bani,sticlute,cadourii etc) la fel cum se practica si la noi in tara,si in momentul in care un Român se ridica si spune de nedreptatiile si hoțiile care se practica,automat se trezesc o suta de PUPINCURISTI care pun mana pe LEVIER. Parerea mea este sa deschideti gura doar in momentul în care sunteți cunoscator de cauza si 100% bine informat sa nu mai mâncați RAHAT AIUREA.

  6. #6

    Bv.chiar mi-a placut

  7. #7

    Am lucrat la firma Bring,7ani aproape ,cu bune cu rele am luat si 2600 salariu cu diurna inclusă.Sincer la Bring nu te tine nimeni cu forta la munca ei te trimit la 6 săptămâni acasă, cine vrea poate sta si un an .Masini bune,colegi buni, doar ca se mai trage din bani 50-100 e.in rest este perfect pentru a hiberna la această firmă.

  8. #8

    Dragi TIR-isti,
    Nu va agitati degeaba, articolul acesta nu este despre voi, este despre un post de televiziune (BBC) care „face cartile”in favoarea unora sau altora. Nu e vina voastra, articolul e scris un pic prea complicat ( nu stia Dragos ca cititi Catavencii). In ceea ce priveste cele 8 clase nu trebuie sa fiti suparati, alegerea va apartine. Daca sunteti suparati de faptul ca omul a spus ca soferii de TIR sunt adevarate „bombe pe roti” , va rog sa nu o luati personal, asta arata statisticile, sunteti in top la chestia asta.

  9. #9

    Bai domnu Aurelian, din ce scrii cu siguranta confunzi firmele. Si eu am lucrat in acea firma si subscriu la ceea ce spune Deli Furdui.

  10. #10

    Draga colegule Aurelian, scuza-ma ca iti spun, dar nu cred ca are vreo legatura scoala sau numarul de clase pe care le-ai terminat cu accidentele si omoratul oamenilor pe sosea. Decat sa muncesti pe 460 de euro la Bring (eu nu am lucrat pentru ei), cred ca ai fi putut lucra in tara pe 2.500 de lei, erai mai castigat cu siguranta. Nu ai cum sa te vezi obligat sa stai 5 luni in cabina pentru ca n-au ei soferi de schimb, nu este problema ta. Problema multora este cum am spus si mai sus: isi doresc multi bani.
    Nu trebuie sa ai vreun masterat sa inveti o limba straina, dar p-aia n-o s-o inveti de pe melodii de genul „sunt sofer pe camion, sunt sofer pe Mercedes” niciodata. Sunt multe alte exemple si aspecte. Am intalnit destui colegi pe drumurile Europei si sa stii ca sunt si oameni ok, oameni care stiu sa si citeasca o carte in pauzele de weekend in loc sa isi faca live-uri pe facebook, poze cu gratare, cratite intinse prin toata parcarea, baut si dat drumul muzicii la maxim trezind o parcare intreaga.
    Numai bine si drumuri bune!

  11. #11

    Nu este 100% corect reportajul BBC la fel ca și toți colegii de comunitate îmi asum dormitul și mâncarea la butelia de camping, deși recunosc sunt o fire leneșă prefer sa mănânc în locații McDonalds, KFC, Burger King , și dacă nimeresc la o parcare cu restaurant nu ezitați sa dau 15-20 sa mănânc. Însă sunt colegi care vor sa trăiască cu 5 e pe zi , nimic de spus dar țineți-vă gura este alegerea voastră. Cat despre perioada de deplasare trebuie sa fim realiști sunt firme la care stai pana îți creste barba 3 luni cu o luna acasă sau colegi care stau de buna voie cate 6,7 luni. Pentru un dus plătești intre 2-3 e în mai toate tarile membre, am putea spune ca nu e o avere sa dai 30 e pe luna sa fii curat! Ca și final 4 colegi foști angajați la Bing care plâng după firma norvegiana unde mai mult dormeai decât munceau. Emilian mulțumim ca ne faci de ras! Și explica la BBC te rog cum tu încasezi intre 45-60 e pe zi diurna pe care vrei sa o cumuleze și sa trăiești doar cu 5 e pe zi!

  12. #12

    Stimate domn ziarist te invit sa te documentezi ca un adevarat ziarist nu de pe forumuri de soferi unde de multe ori se spun numai bazaconi 🙂 ci din teren adica petrecand un timp alaturi de noi in cursa sa vezi exact conditile de munca sarcinile pe care le avem si apoi sa rescrii acest articol cu date concrete traite de tine! Tu ce spui aici sunt povesti de adormit copii barfe de parcare. Acuzi o clasa sociala ca sunt adevarte bombe pe roti dar nu spui tot din statistici cati soferi de tir sunt vinovati pt accidentele prosuse! Spui ca avem salari mai mari decat medici poate e adevarat poate nu dar te invit pe tn si pe ceilalti doritori de castig substantial sa ni se alature 😉 , slava domnului locuri de munca sunt si sa vedem cati sunteti in stare sa faceti jobul asta 🙂 mai spui ca nu avem decat VIII clase iti garantez sunt destui cu studii superioare care pratica aceasta meserie 🙂 deci asa domnule draga astept sa scrii un articol despre noi dupa ce te documentezi din teren ! O seara frumoasa sa ai!

  13. #13

    Domnule „dragi TIR-isti”, am inteles foarte bine esenta articolului, am inteles ca era vorba despre BBC,chiar si despre niste companii care castiga bani frumosi deschizand sedii sociale in tari in care taxele sunt aproape inexistente. Omul Emilian caruia i-a fost luat interviul face de ras oameni care va livreaza dumneavoastra alimentele pe care le consumati zilnic, hainele cu care va imbracati cand mergeti la serviciu, sau la o sueta, laptopul de pe care postati comentarii ironice scuzandu-l pe dl. Patraru ca n-avea de unde sa stie ca sunt si soferi de tir care citesc Ctavencii, de parca l-am citi pe Kafka.
    Insa despre acele „bombe pe roti” aveti dreptate, dar nu in totalitate. Cred ca statisticile arata ca mai multi oameni mor in accidente provocate de soferi beti, drogati, teribilisti. Iar referitor la cele 8 clase, clar, decizia le apartine celor ce au dorit sa se opreasca acolo, dar pe langa toate acestea, avem suficienti absolventi de facultate care „na-u” avut mai mult de 10 prezente in decursul celor 3 ani de studii.

  14. #14

    Dl Furdui,explicati mai in amanuntit cum ajungeati la 2600€ pe luna sa inteleaga toata lumea.Cu motorina pt Ford,cu datul peste program deoarece erati platit la Km ceea ce este ilegal in zilele noastre + 200€ voma la coordonatori.Din astia 2600€ cu cat mai ajungeati la sarsit de luna scăzând :impozite,plasutele pentru coordonatori,buchetele de flori pentru Leana etc.

  15. #15

    Domnule jurnalist dumneata cred ca te referi la ce spune un patron ca ofera soferului,dar ar fi bine sa intrebi mai multi soferi de camioane si dupa aia sa faci acest comunicat. Cand ai sa afli ce ofera un patron si care „tepe” da la soferi atunci sa vorbesti. Toti care iau apararea firmelor sunt toti cei care iau mita de la patroni mari ai firmelor

  16. #16

    E fapt, soferii sunt angajati cu salariul minim pe economie in Ro la care se adauga diurna pentru strainatate, timp de 60 de zile sa spunem. Cei din UE sunt platiti la cuantumul specific meseriei in tarile lor si asa se face ca salariul lor ajunge de 3 ori mai mare decat a unui roman. Si dorm cand nu se poate astfel la hotel, au de unde, castiga 4500 euro. Totul pare legal, insa… . Transporturile sufera si ele intr-o economie a UE in stagnare si o parte dintre firmele de afara ajung si ele in faliment. Nu este si cazul firmelor care lucreaza cu cei din est! Romanii lucreaza in UE dar au contracte intocmite ca si cum ar sofa in Ro. In mod normal la acelasi tip de munca in UE, legislatia UE ne asigura venituri unitare. Iar asta vine la pachet cu costuri sociale (dumping social), nemultumirea cetatenilor din fr, uk care vor sa lucreze ca soferi dar nu prea mai au sanse, la firmele mari transportatoare, in competitie cu romanii ce incaseaza 1/3 din salariu …,apoi firmele mici de transport din uk care vor sa lucreze doar cu soferi din uk nu pot sa fie competitive. Reportajul BBC confirma ca au avut dreptate cu brexit …
    Si pe noi ne doare caci transportatorul roman are putine alegeri la angajare in contextual acesta. Asa ca multe ori isi conduc chiar ei chiar ei masinile ori cauta angajati loiali, avem cupluri sot-sotie care sofeaza in schimburi ! Cauta ei insisi solutii sa nu se planga, unii gasesc , altii au dreptul sa se planga ….
    Am inteles ca e revista de cancan, dar continutul (mai) conteaza ..?!.
    Articolul nu are umor , ba dimpotriva intristeaza publicul si dezvaluie multe despre profilul autorului articolului : 1) e obisnuit de acasa sa I se taie macaroana, sa nu-si recunosca emotiile si continua sportul asta si cu altii <> …2) nu crede ca e valoros pur si siplu ca om si pentru a obtine atentia face orice, foloseste expresii gratuite si jalnice la care soferii nu se coboara <>. 3) are frustrari de intelectual si intoleranta
    1) &2) Dincolo de insuficientele perosnale, de cand a ajuns tema a jurnalismului, combaterea trairilor oamenilor? . Orice journalist, precum cei ai BBC ar fi obtinut informatii tocmai datorita nemultumirii, faptului ca avea omul de ce sa se planga … ce ar fi scos de la om daca ar fi fost zen? Mai conteaza ca saptamana trecuta un tanar conational a facut infarct in cabina de tir made UE si ca meseria este una cu risc major de boli cardivasculare si accident? Dar cam cati soferi romani ar trebui sa moara, ca sa fie credibil intervievatul pentru journalist ?. Nu avea dreptul sa se planga? Din ce lume face parte jurnalistul ca sa ceara soferului sa fie tip demn precum Stefan cel mare, la interviul luat de colonisti? Ce a facut el ca jurnalist l-a intrebat vreodata de ce seimte intempnitat, prizonier un roman la postul public ca era o stire …, ce –i ofera tara asta soferului ca sa-i ceara atata demnitate??Cum ii apara drepturile la castig egal in UE ori cele din art 8(8) ?

    3) Iar jucatul sportului romanesc preferat, directionarea urii…astazi inspre soferii „cu 8 clase” bla bla doar pentru ca ar incasa un salar putin mai mic decat al tau care faci atatea bune pentru tara si frustrarile personale ne intereseaza in ultimul rand, ca cancan.

    Un sfat, Petraru nu te mai expune hulii mafiei transportatorilor , investigatii scoala ale jurnalistilor de la TV 5 (care chiar dau 2 bani pe propriul public) privind transporturile si dumpingul social sunt deja publice, tocmai prin televiziunea nationala TVR 2. Impozitele mici la stat si pe salarii platite in Ro de catre transportatori din UE, salarii egale pentru munca egala pentru soferi si altii in UE, cum se implica statul ro in asigurarea ca e respectata de angajatori Siguranta si Sanatatea Muncii pentru soferii angajati in conditiile dubioase precizate in articol, apoi povestile supravietuirii transportatorilor romani, strategiile originale de asigurare cu forta de munca, da, ar fi un subiect de investigat.

  17. #17

    era bine si la 70!
    (de articole)

  18. #18

    Alo, revizuiti politica de afisare a comentariilor, cum poate sa apara limbaj ca fiind licentios in articol, dar el sa nu poata sa fie redat in comentarii?
    Am copiat din textul articolului si apare in comentarii doar
    Ma refer la :
    <>
    <>.

  19. #19

    Ceva adevar au toti. Dar pana nu ai lucrat pe camion sau nu s-a intamplat niciodat sa ramai prin parcari fara cursa poate si o luna, nu poti vorbi. Am vazut soferi si am vorbit cu ei si chiar au fost si chiar sunt intamplari din astea. E clar ca majoritatea pleaca pe camion pt salariu mai mare dar din pacate uita sa mai traiasca. Putini sunt care o fac din pasiune. Cand ai datorii la banci sau copiii prin scoli de tinut nu mai conteza, mergi la munca. Si e adevarat ca foarte putine firme de transport respecta legea. De cand au inceput sa infinteze strainii firme in Romania s-a ales praful in strainatate. Salarile mai mici, cerinte mari si posturi de munca cu contract in tara unde lucrezi cam rar mai gasesti. I-ti trebuie acte, casa, sa sti sa vb si foarte mult noroc.

  20. #20

    Buna ziua,
    Vreau sa mentionez de la bun inceput cu riscul de a fii injurat ca eu sunt unul din oamenii care lucreaza pt. una din companiile multinationale mai sus mentionate. Dar acest lucru nu ma impiedica sa am o parere personala si sper eu obiectiva legata de piata transporturilor din Romania si Europa.
    Sunt de acord cu articolul de mai sus , dar vreau as vrea doar sa fac mici precizari venite direct din „sistem”.
    1. Multinationalele mai sus mentionate care opereaza in domeniul transporturilor sunt entitati bine inchegate cu zeci si sute de oameni angajati la „birouri” cu departamente bine definite, incepand de la dispecerat, planning, customers service, resurse umane, finante…., la fel ca si o firma romaneasca si opereaza in aceeasi piata (a muncii ) concurentiala si foarte dificila . De multe ori avand de pierdut in fata firmelor mai mici (romanesti sau straine) care pot platii mai bine avand un overhead mai mic.
    2. Vremea cand multinationalele in transporturi vin in romania pt „cost saving” sau taxe mai mici a trecut sau este pe sfarsit. Deciziile de a veni sau ramane aici au din ce in ce mai mult legatura cu disponibilitatea soferilor. In vest pur si simplu nu mai exista atat de multi soferi sau oameni care vor sa practice meseria asta. Firmele mai sus mentionate au sute sau chiar mii de soferi , pe care este imposibil sa-i recruteze in tarile de origine pt ca pur si simplu nu exista disponibilitate. Chiar si cu costurile mai sus mentionate cetatenii din tarile vestice prefera sa faca altfel de activitati in detrimentul transportului intrenational. ( subliniez international, nu vorbim despre distributie sau local).
    3. Soferii romani pot oricand sa se angajeze la un transportator din vest, in conditiile de salarizare si beneficii aferente contractelor de munca din tara respectiva. Bineinteles trebuie sa indeplineasca un minim de conditii, limba la nivel conversational de cele mai multe ori, si oarecare experienta. Internetul este plin de asemenea anunturi. In ultimii 2 ani Romania a pierdut foarte multi soferi buni care au plecat in Uk, D, DK…
    3. Soferii ramasi in romania pe care se „lupta” atat firmele straine cat si cele romanesti sunt de 2 categorii: -soferi care au o viata si o familie in romania , nu vor sa traiasca in alta tara la costurile de acolo si prefera sa vina la intervale mai lungi sau mai scurte acasa si sa aiba o viata decenta in romania. -o a doua categorie sunt soferi foarte slab pregatiti care nu au nici cea mai mica sansa sa indeplineasca cele 2 conditii mai sus mentionate ca sa poata sa lucreze la o firma din europa de vest. (Aceasta categorie este din ce in ce mai mare)
    -o a treia categorie sunt soferii tineri care vorbesc ceva limba dar nu au experienta necesara sa mearga in vest. Lucreaza o perioada pt o firma romaneasca( multinationala sau nu) pana isi fac experienta necesara sa plece. Firmele de transport din romania, nu conteaza actionaratul sunt „scoli de soferi” pentru firmele din vest.
    In conditiile in care multinationala sau firma romaneasca fluctuatia de personal in randul soferilor este de 50-60 % pe an, datorita firmelor din vest sau a firmelor mici care opereaza de multe ori in zona gri dpdv al legii muncii sau reglementarilor aetr si isi permit sa plateasca soferii putin mai mult…..suferim toti de aceleasi probleme.

    In alta ordine de idei legea muncii care obliga transportatorii(si nu numai) sa plateasca diurna…obligatoriu…se intoarce incet incet impotriva firmelor de transport. Da intradevar , este un beneficiu mare atat pt sofer cat si pentru firma prin prisma faptului ca nefiind beneficiu salarial nu se impoziteaza ..de nici o parte. Spun ca se intoarce impotriva angajatorului pentru ca avand caracter obligatoriu nu stimuleaza nicidecum productivitatea. Cred ca si legea din romania trebuie sa scape de asemenea practica si sa fie posibila plata orara a soferilor confirm orelor Lucrate(soferii stiu despre ce vorbesc). Bineinteles sa permita anumite stimulente pentru weekend in camion samd. In tot vestul europei soferii sunt platiti cu un venit minim brut orar. Poate costul cu forta de munca va creste dar cum este corect, soferul isi plateste partea lui de impozit, firma partea ei, statul are de castigat de 2 ori, dar productivitatea va creste. Acum se plateste obligatoriu diurna zilnica, iar daca soferul nu are chef sa luceze sau de multe ori chiar pune bete in roate firmei…nu se intampla nimic, diurna este deptul lui, iar pierderea a firmei.
    Ar fii bine sa ajungem sa nu mai aruncam cu noroi unii in altii, multinationale si firme romanesti, soferi in firme, firme in soferi. Cred ca la nivel de politica in legea muncii trebuie schimbate lucruri in asa fel incat statul, soferii si firmele sa aiba de castigat.
    Daca nu suntem instare sa gasim solutii, putem sa ne uitam la tarile din vest care au reglementata foarte bine legislatia. Trebuie sa avem doar vointa.
    Toate cele bune!

  21. #21

    Venind saptamana trecuta de la Bratislava la Timisoara am depasit SUTE de TIR-uri (fara nicio exagerare). Busines-ul asta e chiar urias si cred ca de asta si interesul (de loc nevinovat) al BBC pentru subiect. Se pare ca nu numai televiziunile din Romania primesc „teme de casa”. Si numarul mare de comentarii pentru articolul de mai sus dovedeste acest fapt.
    Dragos (Patraru) , se pare ca oamenii astia merita mai multa atentie din partea presei, ce zici?

  22. #22

    @ Dragos Patraru
    Stimate domn Patraru, oricand va doriti, eu va invit la un tur al Europei sa va arat adevarata fata a transportului! Sa traiti alaturi de cei care transporta bunurile pe care noi, cu totii le consumam! Sa vezi ce inseamna sa dormi cu un ochi deschis si altul intre-deschis pentru ca e posibil sa ramai fara motorina, ori fara marfa…ori sa te trezesti dupa 2-3 zile in chiloti si fara nimic altceva deoarece „te-au gazat”!
    Te invit sa vezi ce inseamna sa te prinda faimoasa pauza de 45 de ore obligatorie intr-o parcare in care nu ai nici macar o „buda”! Si asta nu pentru ca nu ai vrea tu sa te parchezi intr-o zona de servicii cu tot ce iti trebuie, ci pentru ca „in pwula mea nu mai aveai unde parca”. Am uitat sa iti specific, un TIR ( TIR -este conventie sub egida ONU) are 16,75metri lungime si 2,60 latime si 4m inaltime! Deci nu prea merge sa te parchezi pe oriunde, si oricum vrei!!!!!
    Te invit sa bagi 20h incontinuu de condus pe ceata, ploaie, vant, ninsoare, polei, soferi de duminica care nu au habar ca o „matahala” din asta nu franeaza in 2 metri… in care trebuie sa fii cu ochii in 7 la toti imbecilii care si-au luat carnetul pe ochi frumosi.( Vezi tu, noi astia cu opt clase dam examene an de an, si pentru a obtine acel permis avem de studiat destule!) si dupa aia sa dormi ziua, cu agregatul de la frig care iti baraie incontinuu la cap , pentru ca tu sa nu bagi salmonela in tine!
    Te invit sa vezi cum se mananca, cum se spala, si cum traieste „Neamul lui Manivela”!
    Nu stiu eu daca o sa ai „sange in instalatie” ESTI PREA DOMNISOR!!! Sa vii sa dormi, sa traiesti, sa lucrezi…totul in 4 metri patrati! Asa se fac documentarele, nu stand in satele unui birou, la caldura si cu placinta din bucatarie in fata!
    Si sa nu uit, multi dintre cei care „bantuie” pe soselele Europei au studii universtiare! Dara asta este irelevant! Aroganta sau omenia nu se sterg daca ai studii superioare!
    Un alt aspect, ca tot ai scris tu de 561/2006, stii ce specifica ala!? Si ce reguleaza!
    Ce au documentat cei de la BBC se numeste DUMPING SOCIAL!!! Atat si nimic mai mult!
    Vino cu mine la o tura de Europa si iti arat parcari pline de bulgari, polonezi, sloveni, romani! Poate atunci ai sa intelegi ceva!

  23. #23

    Eu unul as dori sa contrazic acest articol. Imi pare cit se poate de corect articolul publicat de BBC. Sa ma explic. AM lucrat ca sofer „pe comunitate”. Este adevarac ca doar citeva luni…timp in care nu am trecut de faza de sofer ajutor sau sofer B. Dar mi-a fost suficient sa inteleg cam cum e viata asta de sofer. Si este adevarat ca marea majoritate a soferilor sint semianalfabeti. Dar am vazut si soferi cu studii superioare. Exceptii desigur dar exista! Marea majoritate au laptop dar nu stiu sa copieze filme de pe un stick in laptop..trebuie sa apeleze la „un baietas” care se pricepe la din astea.

    Dar aceste firme straine care isi deschid un birou in Romania exploateaza fara mila soferii romani. Asta este adevarat! CA unii soferi in prostia lor acepta sa fie exloatati pentru niste bani munciti din greu este una…dar nu toti gindim la fel. Ca multi accepta sa isi faca nevoiele in boscheti, sa stea nespalati si sa nu manince nici macar o data la un restaurant pentru a stringe ban pe ban si a-i duce acasa este una,..dar cine a zis ca 1800 de euro sint bani multi? Pai de aia sintem tara bananiera..pentru ca 1800 de euro ni se par bani multi si sintem in stare sa ne facem pres in fata altora. Ia uitat-te cu cit sint platiti soferii de cursa lunga pe afara si apoi mai vorbim. Iar aia nu stau nespalati, maninca numai la restaurant, din cind in cind mai dorm si la hotel…iar pauza de 45 si-o fac intotdeauna in weekend….acasa cu familia. Remarca aceea ca 1800 de euro este destul de mult pentru un urangutan analfabet care abia stie sa se semneze este absurda. „Colegii” din strainatate au cel putin 2500 de euro si nu cred ca sint mult mai bne pregatiti decit soferii de aici din Romania. Eu unul sint fluent in engleza…nu zic ca asa sint toti soferii romani, dar a suistine ca nici unul nu stie vreo limba straina este o generalizare absurda.

    Iar aia cu bombe pe roti…imi pare rau dar statisticile arata ca cele mai multe accidente grave sint produse de pustii de abni gata cu „bemveu” ultimul model…nu de soferii de „TIR”. NU stiu dupa ce statistici v-ati luat voi dar sint mincinoase. Asta in cazul in care exista.

  24. #24

    Ba colegu care ai facut aceasta postare nu stiu daca mai vezi comentariul meu dar te sustin in ceea ce priveste dispecerii de la Cluj. Sunt vai de mama lor intrati pe pile acolo. Nu stiu boaba de engleza sau alta limba poate macar moghioro in rest nimic. Atat stie alte limbi doar sefa de echipa. Eu am lucrat la ei foarte putin si din cauza celor din echipa 8 am plecat. Am sunat de 100 de ori intr-o zi si nu au raspuns. 100 fara exagerare apoi a2a zi inca de 20 pana au raspuns. Eu in acea zi cand am sunat de 100 de ori aveam probleme ca ramaneam fara carburant si in plus aveam sibo roata pe frig care se lasa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta