Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Predică și lupul

Zoom Predică și lupul

De aproape cinci ani, economia României se prăbușește. Nu în realitate, ci în declarații. În realitate, de ani întregi, economia României prezintă ceea ce unii spun că ar fi creștere. Ciudat.

Căci ni s-a spus că:

– reducerea TVA va duce la prăbușirea bugetului;

– reducerea TVA la alimente va duce la prăbușirea bugetului;

– reducerea CAS va duce la prăbușirea bugetului;

– creșterea salariului minim în 2013 va duce la prăbușirea economiei, a bugetului, investițiilor străine, a țării, a Europei, a Pământului, a Universului.

Tâmpiții care nu i-au ascultat pe specialiștii în economie au redus TVA-ul, au redus TVA-ul la alimente, au redus CAS-ul, au crescut salariul minim. Și, culmea, au crescut încasările la buget, a crescut economia, a crescut nivelul de trai al populației.

Nu e bine. Undeva au făcut ei o șmecherie și ne ascund realitatea. Pentru că nu se poate ca atâția oameni care chiar știu despre ce este vorba să se înșele. Trebuie să fim la podea acum, iar cineva ascunde asta. Oricum, delirul economic continuă, în ciuda avertismentelor din ce în ce mai severe.

Și, pentru că cineva trebuie să ne spună adevărul, domnul Predoiu, Cătălin Marian Predoiu, își ia inima în dinți și ne anunță, pe 1 aprilie: “Denunț un asasinat financiar cu autor… cunoscut! În culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discută din ce în ce mai apăsat de naționalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar. Consecințele pentru milioane de români ar fi dramatice…”.

E atât de dramatic acest anunț, încât ai fi tentat să spui că este o glumă proastă, dată fiind data declarației. Dar domnul Predoiu nu face glume proaste. Domnia-sa este o glumă proastă, dar atunci când vorbește, vorbește serios.

Totuși, domnul Predoiu este politician. Și nu unul foarte reușit, spun cei care îi urmăresc traseul. Nu poți să iei foarte în serios un politician din opoziție care este ba premier din umbră, ba președinte din umbră al PNL, ba primar din umbră al Bucureștiului. Este atâta frustrare în domnul Predoiu, încât poți să-l înțelegi că aruncă pe piață informații alarmiste. Norocul nostru e că lumea s-a cam prins. “Ce, se naționalizează pensiile private? Cine-a zis? Aaa, Predoiu? Bine, mă…”

Cum nu s-a prins, însă, o mega-companie multinațională de asigurări cum este NN (Nationale Nederlanden)? La nivelul său de administrator al unei hălci de 2.000.000.000 de euro din banii de pensii ai românilor, NN ar trebui să aibă angajați analiști foarte buni. Atât economiști, cât și cunoscători ai pieței românești, înclusiv cea politică. Acești oameni bine pregătiți și bine plătiți ar fi putut să le spună șefilor companiei că nu trebuie să trimită clienților, știind că informația va deveni rapid publică, o scrisoare în care să vorbească despre naționalizarea pilonului II de pensii private. Pentru că discuția despre naționalizare nu există oficial, nu este pe agenda vreunui partid și este doar un zvon lansat de o glumă proastă chiar și printre glumele proaste. Dar n-a fost nimeni care să le explice celor de la NN asta, iar scrisoarea a plecat spre clienți, de unde a ajuns rapid în presă. De cele mai multe ori sub titlul “NN își anunță clienții despre posibila naționalizare a pensiilor private”.

Norocul economiei românești este că nu toți sunt la fel de inconștienți precum cei de la NN care au trimis scrisoarea respectivă. Un astfel de zvon, rostogolit iresponsabil, ar fi putut duce, în câteva ore, la cozi în fața companiilor de asigurări care gestionează cele șapte miliarde de euro strânse deja în pilonul II de pensii private. Eventual, și în fața băncilor. Încearcă să explici unor mulțimi furioase, care n-au uitat încă falimentul FNI, al Caritas, al BIR, al BTR sau Dacia Felix, că nu-ți poți retrage banii din pilonul II. Până apuci să le citești oamenilor bucățile de lege care specifică asta, nu mai ai geamuri la sucursală, iar hârtiile din birouri întețesc focul sub mașinile răsturnate pe stradă.

Avem, pe de-o parte, noroc. Suntem atât de prost informați, ca națiune, încât cei mai mulți habar n-au că plătesc lunar, obligatoriu, bani pentru o pensie administrată de o companie privată. Așa că nici măcar nu s-au gândit că pensiile lor, oricum îndepărtate, ar putea fi afectate. Cât despre naționalizarea pilonilor de pensii private din Ungaria și Polonia, a le cere conaționalilor noștri să cunoască aceste informații ar fi aberant, câtă vreme ele nu au circulat în mass-media, pe blog-uri sau pe Facebook. Altfel, de la gluma proastă Predoiu și de la mișcarea inexplicabilă a NN am fi avut de tras.

ASF a reacționat neașteptat de prompt și a amendat compania NN cu 750.000 de lei pentru acțiuni care au dus la afectarea încrederii în sistemul de pensii private. Imediat au apărut voci care spun că este o acțiune comunistă, putinistă și erdoganistă. Amendarea unor proști, eventual rău intenționați, care pot pune în cap tot sistemul financiar, este, așadar, comunism, putinism, erdoganism. Așa o fi, deși, la prima vedere, ar părea mai degrabă o acțiune capitalistă, de protejare a băncilor și fondurilor de pensii private.

Totuși, nu poți, nici ca politician și nici ca om de afaceri serios, să arunci pe piață astfel de informații pe surse. Predoiu nu are nimic de pierdut. Mai jos decât acolo unde se află nu prea mai are cum să ajungă. Dar deponenții NN se pot gândi serios dacă vor ca pensiile lor să fie administrate de unii care fac investiții după ureche, sau aleg să-și încredințeze banii altora. Bine, nu lui Cristian Sima, înmulțitorul de bani favorit al lui Predoiu.

2 comentarii

 1. #1

  O fi avand si el o “Mihaela, dragostea mea” pe undeva, care-l consiliaza mereu.
  NN nu-s chiar asa de prosti, incat sa piarda cascavalul de sub nas. Si-au facut calculele si pentru binele omenirii au trimis scrisorile alea de dragoste 🙂

 2. #2

  imi pare rau ca nu este amenda mai mare pentru tampenia facuta de NN. Intentia anuntului era clar pentru a scoate oamenii in strada. Urmariti cum au aparut ulterior tentativele de inflamare pe “fata_cu_buci”!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]