Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Premiile Varza de Aur 2018

Zoom Premiile Varza de Aur 2018

În ultimul număr al anului, conform tradiției, premiem oamenii de turism care s-au remarcat în mod deosebit în 2018. Varza de Aur,Zmeura de Aur în variantă turistică, se acordă, deci, și anul acesta următoarelor persoane:

Prima (și singura) cîștigătoare a unei Verze de Aur cu cristale Swarovski este doamna Gabriela Vrînceanu-Firea-Pandele. Ne-a fost greu să nominalizăm categoria la care i-a fost acordată, pentru că doamna primar general a avut un an deosebit, plin de realizări mai mult sau mai puțin turistice. Să fie, deci, pentru relația cordială, dar inexistentă, cu Bucharest Tourism Board, OMD-ul (Organizația de Management al Destinației) care ar trebui să administreze și să promoveze turistic Capitala, dar a cărei funcționare este blocată încă de la înființare de neimplicarea Primăriei, membru fondator. Deși doamna edil-șef are și în subordine mai multe structuri de administrare turistică, Bucureștiul rămîne în continuare singura capitală din universul cunoscut care n-are centru de informare pentru turiști nici în centru, nici în aeroport, nici în gară.

La categoria “Infotrip-uri de neuitat”, Varza de Aur în Grad de Cavaler se acordă domnului Aurelian Albuț, reprezentantul zonal al Ministerului Turismului la Iași, pentru supervizarea celebrei excursii de presă în stil Coreea de Nord catalogată de jurnaliștii străini participanți drept Worst Press Trip in History.

O Varză de Aur pentru Serviciu Credincios a cîștigat și anonimul angajat al Ministerului Turismului care a avut strălucita idee de a descentraliza activitățile de atestare a ghizilor de turism, clasificare a unităților de cazare, omologare a pîrtiilor și traseelor montane, autorizare a plajelor și avizare a diverselor alte activități turistice, prin transferarea acestor responsabilități către autoritățile locale, deși specialiștii din teritoriu care ar trebui să primească aceste sarcini de serviciu nu există încă în schema personalului. De acum încolo, în timp ce la București oamenii ministerului vor avea mai mult timp pentru cafele, Solitaire și lecții de limba engleză (nooot!), după o vreme, vor apărea peste tot în țară pensiuni de patru margarete în casa bunicii secretarei de la Primărie și centre turistice conduse de fini, nepoți și cumnați ai primarului.

Apropo, responsabililor obiectivelor turistice administrate de o autoritate locală (grădini zoologice, peșteri, muzee, case memoriale etc.) care refuză accesul gratuit ghizilor însoțitori de grupuri, deși aceștia au mai văzut respectivul obiectiv de zeci de ori și oricum nu intră acolo la distracție, ci la muncă, li se acordă o Varză de Argint cu ceas, calculator și șapte melodii. Oamenii aceștia scrufuloși la datorie nu realizează că poate cîștigă pe moment prețul unui bilet de acces, dar pierd pe termen lung banii grupurilor pe care ghidul le va duce data viitoare în altă parte, acolo unde s-a înțeles această aritmetică turistică simplă.

La categoria “Să-ngropăm trecutul, tovarăși!”, o Varză de Bronz specială, găsită într-un un sit dacic, este decernată primarului din Băile Herculane, care, descoperind un amfiteatru roman în timpul săpăturilor de înlocuire a unor țevi de canalizare, n-a avut altă idee de a-l pune în valoare decît să-l acopere la loc cu pămînt. Bravos, cetățene, halal să-ți fie, Decebal ar fi mîndru de tine!

Acestea au fost Premiile Varza de Aur 2018, mulțumim pentru atenție, sărbători fericite, toate cele bune, sărutări de mîini doamnei. Pînă la următoarea ediție, vă urăm un 2019 cît mai suportabil. La mulți ani!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]