Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Președintele toreador

Zoom Președintele toreador

Nicolae Ceaușescu a fost primul președinte al României. Președintele dictator, cum ar veni. Ion Iliescu a fost al doilea. Președinte vătămător în primul mandat, cel cu mineriadele, nesatisfăcător în al doilea mandat și destul de nepăsător în ultimul mandat, când a lăsat România pe mâna lui Adrian Năstase. Emil Constantinescu a fost al treilea președinte român. Președintele dezamăgitor. Al patrulea președinte a fost președintele jucător, Traian Băsescu. Și am ajuns, în cele din urmă, la președintele cu numărul 5, Klaus Iohannis. Care și-a găsit, de câteva luni, pasiuni de toreador.

Președintele Klaus Iohannis își dorește

un al doilea mandat de cinci ani, pentru că în primul nu a reușit să facă absolut nimic din ce a promis. Așadar mai are nevoie de încă cinci ani în care să nu facă nimic. E OK, e dreptul său de a candida, iar dreptul alegătorilor săi este de a-l vota.
Pentru că vrea să demonstreze faptul că trebuie ales din nou, Klaus Iohannis s-a gândit că cea mai bună strategie ar fi să agite o capă roșie în fața mulțimilor, cu speranța că taurii sau boii Puterii se vor repezi înspre ea, iar el, eroul arenelor de coridă politică, va putea să le dea lovitura finală. O fi ideea proprie, o fi strategie tătărască, greu de spus.

Klaus Iohannis pare, însă,

să nu fi învățat nimic din greșelile strategice pe care le-a mai comis.

În 2015, la aproape un an de la preluarea mandatului, președintele a profitat de un accident și de emoția stârnită de acesta pentru a îndepărta PSD de la guvernare și a impune un guvern condus de un tehnocrat. Atât de mândru pășea Klaus Iohannis pe covorul roșu, în sunetul fanfarei militare, la instalarea noului ministru al Apărării, încât, văzându-l, puteai crede că PSD nu va mai câștiga niciodată alegerile parlamentare din România.

Dar întreruperea guvernării PSD pentru doar un an, fără un proiect bine gândit, a fost o eroare strategică a unui om care s-a cam grăbit. Dacă Victor Ponta rămânea premier până la finalul lui 2016, existau mari șanse ca scorul PSD în alegerile parlamentare să fie mult mai mic.

Alegătorii PSD, însă, au perceput îndepărtarea lui Ponta drept o nedreptate și s-au mobilizat la vot. Alegătorii dreptei s-au culcat pe-o ureche. Aveau președinte, aveau guvern, ce ar fi putut merge prost? Păi, exact asta: o prezență scăzută la vot și un procent mare, din nou, pentru PSD și ALDE.

Klaus Iohannis și alegătorii săi

s-au trezit brusc din visare. Nu le-a plăcut rezultatul alegerilor. Au ieșit în stradă, întărâtați și de prostia unuia precum Florin Iordache. Ar fi vrut, după blocarea Ordonanței 13, să dărâme și guvernul. La nici trei luni de când avuseseră loc alegerile. Guvernul, însă, și l-a dărâmat PSD, singur. De două ori. Asta, plus multe alte prostii produse cu mânuțele lor de către șefii partidului, a erodat mult PSD. În decembrie 2018, după doi ani de la alegerile parlamentare, PSD ajunsese la un incredibil 24-25%. Incredibil pentru un partid care nu s-a zgârcit la pomeni. Președintele a prins bronz în obrăjori, s-a uitat în ochii umezi ai PNL și a văzut acolo dorința de preluare a guvernării mai repede decât noiembrie-decembrie 2020, când vor avea loc alegerile parlamentare, din nou.

Așa că președintele s-a apucat

temeinic de lucru, agitând capa roșie a scăpării de ciuma cu aceeași culoare. A blocat numiri de miniștri, a tărăgănat bugetul prea târziu depus de către coaliția de guvernare, a început să folosească fiecare ocazie pentru a lovi în dușmanul de moarte al modernizării României. Sau în ceea ce domnia-sa consideră a fi dușmanul de moarte.

Rezultatul? În nici trei luni, PSD a recuperat serios și se apropie iar de 28-29% în sondaje. Dacă va continua în același stil, președintele, singur sau ajutat de diverși extremiști, va reuși să aducă PSD, în ziua europarlamentarelor, la un confortabil rezultat de peste 30%.

De asemeni, modul în care Klaus Iohannis s-a implicat în viața internă a PNL, imediat după ce a câștigat prezidențialele, a dus la distrugerea partidului. Lista pentru europarlamentare, deschisă de Rareș Bogdan și plină de PDL-iști, e o ultimă lovitură dată partidului Brătienilor. Mulți vor fi surprinși dacă PLUSR va surclasa PNL la eurparlamentare, dar n-ar trebui să fie. Istericalele lui Bogdan și banii Bancorexului veniți în partid prin Burduja nu pot face minuni.

Dar indiferent de rezultatul

de la europarlamentare, Klaus Iohannis va merge mai departe spre al doilea mandat. E foarte probabil să câștige alegerile. Un scor bun al PSD și ALDE va mobiliza din nou electoratul prezidențial. Prea târziu pentru europarlamentare, dar tocmai la timp pentru prezidențiale.

Ceea ce este riscant, din cauza modului în care Klaus Iohannis se pripește. Cel mai probabil, în loc să aștepte un an, se va arunca din nou în lupta directă și va încerca să forțeze schimbarea guvernului PSD-ALDE înainte de termen. Iar asta va mobiliza din nou electoratul mut al PSD, care, nervos, va lovi cu sete cu ștampila în buletinul de vot, dând din nou PSD posibilitatea de a forma guvernul pentru încă patru ani.

Dacă Opoziția vrea să ajungă la guvernare la finalul lui 2020, în urma votului popular, așa cum ne învață democrația, o soluție ar fi să-i ascundă președintelui capa roșie, să-l ademenească pe o pârtie îndepărtată și să-l uite acolo până în campania electorală pentru parlamentare de anul viitor. Oricum, Mădălina Dobrovolschi ne poate spune ce n-a făcut președintele la fel de bine ca el însuși. Uneori chiar mai rapid.

2 comentarii

 1. #1

  madalina spune drept! cine te-a muscat de piept? madalina, madalina…

 2. #2

  prostul daca nu e si fudul parca nu e prost destul!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
 • Un președinte de clasa a treia

  23 aprilie 2019

  Două premii ca două palme transoceanice s-au abătut zilele trecute asupra obrajilor lui Iulius Filip, aflat în agonie într-un spital din Statele Unite. Aidoma hoțului cinstit care, după ce vinde […]

 • Patimile după DNA

  23 aprilie 2019

  2.807 magistrați, adică 1.962 de judecători și 845 de procurori, au avut sau au dosare la DNA. Dintr-un total de cam 6.900 de magistrați, instalați în instanțele și parchetele României, […]

 • Anticomunismul și antisecurismul

  23 aprilie 2019

  Augustin Lazăr era anticomunist printr-o stranie contaminare. A fost iradiat cu anticomunism. Pentru că Augustin Lazăr lupta cu Dragnea-PSD, și se știe foarte bine că Dragnea-PSD e comunism – Ciuma […]

 • Sărutul dat leprosului

  16 aprilie 2019

  Cînd comuniștii au descoperit în arhivele Siguranței burgheze că eroul atîrnat pe sfîrcul sirenei de la Atelierele Grivița era un jalnic informator răsărit din flegmele clasei muncitoare ca Afrodita din […]

 • Dacă Lazăr nu e, nimic nu e

  16 aprilie 2019

  Augustin Lazăr cară în spinare ranița securiștilor, aia de care Turcescu pretindea că se lepădase, și în care zac, împachetate în polietilenă, duhorile unei tinereți dedicate carierei. Dar, cîtă vreme […]

romania100