Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Primar, europarlamentar, dictator. Cum a ajuns Poliția Locală Alba Iulia să-i pedepsească pe criticii lui Hava

Zoom Primar, europarlamentar, dictator. Cum a ajuns Poliția Locală Alba Iulia să-i pedepsească pe criticii lui Hava

Cocoțat pe marele scor al PNL și cu aburii de Bruxelles în nări, încă primarul Mircea Hava – prin vicele Paul Voicu, moștenitorul desemnat să preia Primăria – a decis să-i pună puțin la punct pe amărăștenii care se trezesc să critice administrația. Căci, vorba aia, nu se cade ca cineva să cuteze a critica o stăpînire cu un asemenea succes.

Pe scurt, un cetățean mutat de vreo 15 ani în Alba Iulia,

de la București, se trezește vorbind la finalul ședinței de Consiliu Local în care se votează bugetul. Omul e supărat că n-au fost aprobate proiectele care cereau niște asfaltări. Omul ar vrea și el niște asfalt pe strada lui, stradă care n-a văzut vreodată asfalt. Și-i ceartă pe consilieri, mai ales pe vicele Paul Voicu, care stă-n ședință tolănit pe un scaun de pe care pare să-l doboare plictiseala și lehamitea. După ședința asta, cetățeanul e preluat de niște oameni și dus la o emisiune la o televiziune locală. Unde, ce să vezi, în naivitatea lui, cetățeanul nostru crede că e OK să critici, să îți spui nemulțumirile, să arăți cu degetul la Mircea Hava, la Paul Voicu și la administrația locală. Și, desigur, omul a reușit o critică extrem de constructivă, una care i-a pus în mișcare pe șefulicii Primăriei și pe toți lacheii care le fac pe plac. Sau, mă rog, Poliția Locală, cum se mai numesc lacheii ăștia.

La cîteva zile după toată ieșirea asta în public a cetățeanului,

niște milițieni localnici mișună pe strada neasfaltată. Se pitesc bine, se ascund, fac niște poze de la distanță și identifică problemele. Un filaj ca la carte în care se găsesc toate motivele legale pentru ca cetățeanul să fie pus la punct.

E identificat un gard care împrejmuiește locuința. E vechi. E acolo de o căruță de ani, iar asta se vede cu ochiul liber. Dar n-are autorizație de construcție, constată milițienii localnici. Apoi mai e identificată și o filigorie, un fel de cort din lemn ce stă pe niște cărămizi, care e însă pozat de la distanță, de după gard. Nici ăsta n-are autorizație. Și patru pari cu o folie de plastic pe ei, care formează un fel de copertină sub care să lași mașina. Și asta, normal, fără autorizație de construcție. Polițiștii localnici se întorc la bază cu tot ce trebuie. Misiune îndeplinită! Acum să scriem amenzile.

Cîteva săptămîni mai tîrziu, cetățeanul nostru se trezește cu un proces-verbal,

venit prin poștă, din care află că e amendat cu 20.000 de lei, jumătate pentru gard și jumătate pentru filigorie. La cîteva ore după amendă mai găsește și o scrisoare de amenințare, în care un binevoitor îl anunță că o să-i mătrășească copilul dacă mai are tupeu să critice administrația în mod public. Se cheamă poliție, se cheamă criminaliști și se începe o anchetă. Ancheta e în curs.

Amenda e una aberantă. Nu există nici măcar o amendă similară aplicată vreodată de Primărie. Contextul și momentul vorbesc și ele de la sine. Amenda e clar o pedeapsă. Pentru așa ceva se dau amenzi de maximum 1.000 de lei sau oamenii sînt invitați să vină la Primărie și să întocmească documentele necesare pentru intrarea în legalitate. Dar nu, în cazul ăsta, Primăria decide să marcheze 20.000 de lei. Jaf! Să mai comenteze el vreodată, nenorocitul! Să mai critice el vreodată Primăria, pe Hava sau pe viitorul Hava, vicele Paul Voicu.

Cînd încercăm să dăm de Voicu, să-i cerem o poziție, refuză. La fel și Hava. Șeful Poliției Locale – o poliție care funcționează ilegal, cu peste 25% mai mulți angajați decît permite legea, pentru că pile, rude, combinații –, Daniel Ilcu, un băiet cu istorie pe la SPP, se dă lovit. Își ia concediu și plua răspuns ori explicații pentru mîrlăneală.

Agentul localnic care semnează amenda e supărat.

Mama lui e tristă după ce mîrlăneala cu amenda ajunge publică. El, sărmanul, ar fi vrut să dea doar 1.000 de lei, însă cineva i-a cerut să dea cîte 10.000, zice legenda. Iar el, sărmanul, ce să facă? Dacă e ordin, cu plăcere!

Primăria tace în continuare și șefii lipsesc cu desăvîrșire, la fel ca și reacțiile lor. După o săptămînă, însă, apare și o reacție. Una care vine însă din același trecut al pedepselor, căci, odată cu amenda aplicată cetățeanului care a avut tupeu să critice Primăria, Poliția Locală i-a amendat și mama. Mamă care locuiește în București, dar care deține unul dintre cele două imobile de la adresa respectivă. Pe mă-sa au amendat-o pentru cei patru pari cu plastic pe ei, sub formă de copertină, plus pentru același gard. Și tot cu 20.000 de lei.

În total, 40.000 de lei amendă pentru niște încălcări minore, plus o amenințare cu moartea copilului. În acest răstimp, Primăria – șșșș, liniște și pace. Au pus în gura purtătorului de cuvînt niște vorbe, cum că amenzile sînt legale și bla-bla, după care iar liniște.

Scandalurile de la Poliția Locală se țin însă lanț.

Tot mai multe informații apar și devine din ce în ce mai clar că instituția e una a cărei existență e aceea de a suprima și de a pune la punct criticii Primăriei. Un polițian localnic e celebru în mediul șușotelilor. Sabo Gabriel îl cheamă și e un tip școlit, dar mai ales fin al senatorului Alexandru Pereș, băiet de securici și mare goangă a PD-ului local. Omul, se pare, e folosit pentru a amenința și a teroriza orice critică adusă Primăriei ori prietenilor Primăriei, fie ea și mai veche. E bănuit că ar fi incendiat mașina unei angajate a Poliției reale, fostă soție a adjunctului de la Poliția Locală. Mai multe plîngeri au fost depuse recent pe numele lui pentru amenințări. Una dintre plîngeri e a unei foste ziariste, ajunsă între timp angajată la Ministerul Apărării. Și ce dacă? Pe vremuri, cînd încă era în presă, doamna cu pricina a scris ”de bine” de Hava și de Voicu. Acum milițianul o amenință. Ba chiar a bătut-o zilele trecute.

Dar, cum ziceam, omul e rudă cu pedelimea. Își trăiește cariera în umbra marilor Hava, Voicu și Pereș. Și e în continuare în funcție, chiar și după bătaia aplicată fostei ziariste.

Bașca, săptămîna asta, încă de la prima oră a primei zile, localnicii din subordinea Primăriei au început să patruleze de zor în zona de oraș din care provine cetățeanul critic, unde amendează tot ce prind. Ai cușcă la cîine, dar n-are cîinele autorizație de construcție? Amendă! Ai parcat tractorul pe bătătura cu pretenții de carosabil? Amendă! Și uite așa, are să fie în zona aia o recoltă de amenzi de n-o să-i mai vină nimănui să zică ceva. Zît!

Așadar, pentru că vrem să arătăm că noi nu ne intimidăm, o să zicem doar atît: Mircea Hava e cel mai bun primar, cel mai cinstit, eficient, deosebit, e un mare cîștig pentru Parlamentul European, pentru România, Europa și Univers. Administrația publică din Alba Iulia e sublimă, iar Poliția Locală de o inegalabilă corectitudine. Sau, mna, muie, bă! Muie, că n-avem gard la revistă și nici mașină să ne-o urce-n flăcări localnicul vostru!

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Si?Credeti ca in Oradea are cineva curajul sa il critice pe dictatorul Bolojan?

 2. #2

  bravo pt. articol recomand sa nu te opresti – daca continui vei afla cat de putred este //sistemul local//. pana acum nu a avut nimeni curajul sa-i atace pe acesti gropari ai orasului . au cheltuit cu spectacole gratis iar acum sunt in faliment industrie 0 in Alba-Iulia oamenii sunt nevoiti sa se trezeasca la ora 4 dimineata pt. a merge la lucru in Sebes Cugir Blaj. si ne laudam ca suntem mun.resedinta de judet

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
 • Peisaj cu tractor românesc trăgînd cu lanțul de Coloana Infinitului

  23 aprilie 2024

  Scuip sînge ca Bălcescu și nu sînt în Sicilia, să-mi scurm în cimitirul săracilor culcuș. Goniți-mă cu pietre să întregesc familia celor cu țara-n traistă, de sila voastră duși. Cînd […]

 • Nebunii care se visează președinți

  22 aprilie 2024

  Gafa cu desemnarea lui Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei va avea consecințe la celelalte alegeri. Împreună și separat, PSD și PNL vor pierde voturi, vor fi obligate să-și schimbe tactici, oameni […]

 • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

  16 aprilie 2024

  Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

 • Adio, Army

  15 aprilie 2024

  Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

 • Invitație la nuntă

  9 aprilie 2024

  Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

 • Generalii lui Piedone

  8 aprilie 2024

  De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

bijuterii argint