Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Primăria Timișoarei îi bagă în examen pe menestrelii străzii

Zoom Primăria Timișoarei îi bagă în examen pe menestrelii străzii

Crește nivelul artei stradale la Timișoara! Pe unde nu te-aștepți, se ivește duhul de Capitală Europeană a Culturii și, disciplinat, face ordine în oraș. Și dacă duhul are alte treburi, îi țin locul culturnicii de la Primărie, cu avizul primarului Dominic Fritz. Plimbîndu-și ei prin oraș urechile sensibile, i-a lovit o epifanie. Muzica stradală nu se mai poate manifesta oricum, trebuie să dea examen. Nu oriunde, ci în fața unei comisii a Primăriei. Te joci?

Lăutarii ghinioniști, chitariștii singuratici care mai scot un ban, după serviciu, talentele necunoscute care nu găsesc unde să se afirme și-și încearcă norocul pe stradă, toți aceștia musai să treacă prin fața comisiei Primăriei, care le va da note. Dacă nu iau măcar 7, și-au încheiat cariera muzicală pe străzile orașului sau vor cînta în ilegalitate. Iar dacă nu sînt în stare decît de nota 7, nu mai au voie să cînte în centru, ci numai pe străzile de la margine ai căror locuitori, cum se știe, au urechile mai puțin sensibile. Unii dintre acești menestreli ambulanți cîntă de mulți ani pe stradă sau și pe stradă. Au repertoriu, timișorenii îi știu pe nume și s-au învățat să-i vadă și să-i audă în anumite locuri din oraș.

Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, care se exprima și el la chitară, le dăduse ordin, se spune, polițiștilor locali să nu-i persecute cu amenzi și nici să nu-i zburătăcească pentru tulburarea liniștii publice. Ba, din solidaritate de muzicant amator, le-a organizat și un festival. Poate-or fi, printre cei care se produc mai la margine, și cerșetori deghizați în acordeoniști sau haimanale afone care se dau drept folkiști, dar ăștia ies de pe piață fiindcă nu se scarpină nimeni în buzunar să le răsplătească prestația.

Regulamentul stabilit de Primărie prevede printre altele ca muzicanții stradali să schimbe în fiecare oră locul în care cîntă, să nu stea mai aproape de o sută de metri unul de altul, să nu repete piesele și să aibă cel puțin zece cîntece în repertoriu. Să fi apărut în Timișoara o mafie care a pus monopol pe arta stradală, iar Dominic Fritz vrea să-i dea la cap? Sau, mai degrabă, cu înființarea acestei comisii,Primăria vrea să mai dea oarece răsplăți clienților ei din lumea artei la nivel de Cămin Cultural? Ori te pomenești că Fritz și compania or fi auzit că artiștii stradali sînt fani ai fostului primar și vor să-i disloce, fiindcă se apropie alegerile? Cum-necum, libera concurență va dispărea la Timișoara și la nivel de muzică stradală, pentru a se transforma într-o afacere a Primăriei, încît din momentul în care onor comisia își va intra în pîine, justificate sau nu, vor apărea și acuzațiile de corupție, grevele foamei la ușa Primăriei și muzica stradală în ilegalitate.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

1 comentariu

  1. #1

    Sa te tii cand vor aparea primele procese de plagiat intre cantautori sau cand vor cauta sa implementeze sisteme de colectare a taxei pe dreptul de autor. Cai vor trebui sa plateasca drepturi de autor pentru „Mamelor din lumea-ntreaga”… Dar mai ales, de unde or sa-l culeaga pe autor?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint